onsdag 24 april 2013

Gräddbullar eller munkar?



På mellanstadiet hade jag en fröken som hette Maj. Hon var tjock, pratade med linköpings-dialekt och hade ett runt månansikte. Fröken Maj var sträng och gammaldags, bara några år äldre än min mamma men så oändligt mycket äldre i både sätt och utseende. En gammal tant i mina ögon fast hon måste ha varit i min nuvarande ålder när hon var min fröken.

Fröken Maj läste om Nils Holgersson för oss i klassen och var en ganska traditionell fröken. Hon hade inget till övers för de svaga eleverna eller för de som busade. Hon kränkte dem ofta har jag nu i efterhand förstått och tog dem faktiskt i örat ibland, även om det var med ett lösare grepp än jag tror att hon önskat.

När fröken Maj skulle opereras (höften tror jag) fick vi en vikarie i flera veckor. Det var något oerhört, detta med en vikarie för vår fröken var liksom aldrig sjuk. Vikarien var en blond, ung och söt tjej som hette Bodil. Bodil läste modernare berättelser för oss, lät oss sjunga en sång ur den coola sjuttiotalsserien ”Lära för livet” och lärde oss att baka gräddbullar.

Bild från tidningen Baka

Jag var helt hänförd! Tänk att man kunde baka gräddbullar själv. Jag fick receptet och gick genast hem och gjorde jättegoda gräddbullar som jag pudrade med kakao. Sedan åt jag och familjen tills gelatinet sprutade ur öronen på oss. Det blev ju en hel plåt med bullar.

I Göteborg säger man inte gräddbullar utan ”munkar”. För mig är munkar detsamma som flottyrkokta munkar, dvs. donuts. Vad säger ni läsare? Munkar eller gräddbullar?

I senaste numret av Baka (ni tror väl snart att jag är sponsrad…) finns en massa recept på just gräddbullar. Det finns flera recept där man själv väljer botten och så smak på fyllningen så klart. Dekorationerna varierar också. Botten kan bestå av kex eller mördeg. Bullarna garneras med mörk choklad och guldspray eller vit choklad och små färgade godiskulor. Fyllningen får smak av blåbär eller kaffe för att nämna några. Blir ni sugna?

Här kommer en av bullarna ur tidningen.

Gräddbullar med lime

Botten
10 smörgåsrån

Fyllning
100 g äggvita (ca tre ägg)
150 g strösocker
Några droppar citronsaft
½ tsk äkta vaniljpulver
2 gelatinblad eller motsvarande vegetariskt alternativ
Rivet limeskal
Grön hushållsfärg
200 g vit choklad


Ta ut 20 rånbottnar av rånen med hjälp av en utstickare, ca 5 cm i diameter. Ett glas med skarp kant kan fungera.

Lägg gelatinbladen i blöt i kallt vatten. Vispa äggvitorna fluffiga med elvisp. Tillsätt några droppar citronsaft samt den gröna färgen. Ta en droppe i taget så att de inte blir illgröna! Tillsätt vanilj och socker, lite i taget under vispning. Vispa till en blank marängsmet.

Krama ur gelatinbladen och smält dem i mikron i ett par sekunder. Blanda ut dem med lite av marängsmeten för att jämna ut temperaturen. Vispa sedan ner gelatinet i marängsmeten. Vänd ner rivet limeskal (det stod inte hur mycket så det är väl efter behag) i smeten.

Häll fyllningen i en spritspåse med ca 1 ½ cm tyllöppning. Tryck ut marängen till en topp eller en spiralformad boll på var och en av de 20 rånbottnarna. Ställ gräddbullarna i kylskåp eller frys så att ytan torkar; minst en timme.

Smält 200 g vit choklad med 10 g matolja i ett vattenbad. Låt svalna till 35 grader. Doppa gräddbullarna i chokladen och vrid dem så att överflödig choklad rinner av. Toppa med grönt socker eller karamelliserad limezest. Jag har tyvärr inget recept på det sistnämnda men jag antar att det görs på samma sätt som när man karamelliserar vilken citrusfrukt som helst.

Jag tycker att dessa gräddbullar låter som en fantastisk blandning av sött och syrligt och ska definitivt pröva att göra dem en kväll framöver.

Slutligen ska jag väl tillägga att fröken Maj kom tillbaka med en ny höftled. Till hennes försvar ska sägas att när vi läste om Kina i geografin bjöd hon oss på att äta friterade myror och kokt ris med pinnar, så helt hopplöst gammaldags var hon ändå inte. 

25 kommentarer:

  1. ha ha ja där kan man ju säga att fröken maj tog igen på nymodigheter med myrorna!
    Kram Lena från Make a head food

    SvaraRadera
  2. Här skulle jag kunna bli attan så långrandig. Jag minns Bodil men även en Carina som vi också hade en längre tid, tror jag i alla fall. Gräddbullarna hade jag för mig att Maj gjorde med oss, jag minns väl fel.
    Det var mer än myror hon bjöd på men inget av det andra vågade jag smaka på.
    Maj luggades också, i det ömma nackhåret. Minsta möjliga ansträngning men med stor effekt.
    "Lära för livet"-låten drabbade min hjärna förra veckan, från ingenstans. Rätt som det var började jag rabbla orden som jag just nu inte kan minnas.
    Japp, långrandig var ordet (, sa Bull).
    Minnet, som du märker, funkar så där - knappt nöjaktigt.
    Jag håller där.
    Många, många, många kramar.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag kan ha fel, men jag vill minnas att det var Bodil iaf. Hur som helst, gott var det med bullarna.

      Mig luggade hon aldrig - kanske för att min mamma satt i Skolstyrelsen precis som hon själv. Mammas största bedrift var att hon en gång fick Maj att stampa med foten av ilska på ett av de mötena. Hihi, hon kunde reta upp folk, mamma. Det kan hon än (pappa iaf). Kram till dig, bästa finaste Sanna!

      Radera
  3. Vilken underbar historia heja Bodil och heja dig kära bloggvän kram Sofia

    SvaraRadera
  4. Namnet gräddbullar är nytt för mig, tror inte det namnet används i Finland. Munkar är för mig också friterade. Kram

    SvaraRadera
    Svar
    1. Friterade munkar är fina grejer! Kram!

      Radera
  5. Tänk vad mycket lärare kan göra och påverka elever... Du haft tur att du fått en sådan vikarie! :)
    Sådana fröknar Maj finns tyvärr fortfarande inom skolvärlden... :(
    Hm...munkar eller gräddbullar...spelar ingen roll, huvudsaken att de är mycket goda! :)
    Ha en fin kväll!
    Kram kram
    //Lana

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, det finns alltför många Maj-fröknar... Kram!

      Radera
  6. Friterade myror?! Ja det var ju snällt att bjuda på :)) Ännu en helt underbar liten berättelse från verkliga livet. Jag är utan dator ännu. Men oj vad jag ska läsa bloggar när jag "får" tillbaka den. Och då ska jag åter igen läsa alla dina inlägg. Tack finaste du för kommentarerna du skrev idag och det du skrev på inlägget om affirmationen. Det värmde mitt hjärta vet du.

    KRAM

    SvaraRadera
  7. godnatt kram fina Erika. blir det en coca cola im ; ) mums kram sov gott / sofia

    SvaraRadera
  8. Gräddbullar låter hur gott som helst!!
    Tusen tack för recept :)

    Visst är munkar sån som frityrkokas...hihi..håller helt med dig.

    Hoppas du får en finfin helg vännen
    Kram Lollo

    SvaraRadera
  9. Gillar historien om fröknarna! Det är nog samma idag att det skiljer väldigt mycket åt "gammaldags" och "moderna". Som du säger, mycket vågat att bjuda på myror - det fick inte jag i skolan! Fast helt ärligt är jag inte alldeles för avis :-)

    Jag tror jag röstar på munkar. Ett av de få bakverk som jag gillar. Allra helst direkt från fritösen!

    Ha en trevlig helg!

    Kram Lotta

    SvaraRadera
    Svar
    1. Munkar från fritösen är finfint. Munkar i kloster är mindre spännande, hihi!

      Ha en kanonhelg! Kram!!!

      Radera
  10. Ja det är först som vuxen man kan blicka tillbaka på gamla lärare och det är ju bra för man vet ju i alla fall hur man inte ska vara som lärare...
    Ha en fin dag och trevlig fredag
    Kram från Victoria på www.victoriasprovkök.se

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, det där med att vara en bra lärare är inte lätt, jag vet... Ha en riktigt fin helg! Kram!

      Radera
  11. Ja en "Maj" har nog en hel del av oss stiftat bekantskap med inom skolans väggar, tyvärr... Då är det en himla tur att det någon gång finns en "Bodil" som också korsar skolvägen, har vi förstått det rätt så tillhör du med all säkerhet "Bodilarna":)
    Båda här minns syslöjdslärarinnan i högstadiet, där snackar vi Maj alla gånger, jösses man blev ju rädd bara hon uppenbarade sej i korridoren... Men musikfröken, det var en Bodil det! Där fick vi göra musikvideos (80-talet...) till kända poplåtar, galet kul!

    Men inte kan man väl kalla gräddbollar för munkar, det är ju två helt skilda godsaker? Och är de skilda så föredrar vi båda gräddbollarna.

    Ha nu en riktigt bra och härlig helg vännen,
    kramar

    SvaraRadera
  12. Munkar är donuts i min värld åtminstone ;) Say what, friterade myror??? Yak!!

    Kram vännen!

    SvaraRadera
  13. Lördagskramar från en glad bloggvän med besök av en mycket god vän från Stockholm kram Sofia

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag såg det på FB - hoppas att ni har en härlig kväll. Kram!

      Radera