tisdag 29 oktober 2013

Bröd för nybörjare

Jag har sagt det förut och jag skriver det igen - jag är kass på att baka matbröd. På Instagram och Facebook läggs tjusiga bilder på hembakade bröd upp, och de är så LÄTTA så LÄTTA att baka. Enligt bagarna själva. Jag vet inte vad jag gör för fel - förmodligen en hel räcka med fel. Men inte blir mitt bröd så där fluffigt, snyggt, gott eller knaprigt. Eller vad det nu ska bli. Jag lyckas bara med Focaccia.

Jag tror att det bygger på att jag tycker att det är rätt trist att baka bröd. Så, nu har jag slagit fast det. Eller så är jag bara dålig på det. Något som däremot gick finemang var att baka ett bröd med bikarbonat. Jodå, fint som snus smakade det, fast bättre. Receptet hittade jag i min jakt på fiberrikt bröd som ska hjälpa min stackars mage att återhämta sig. Hos www.arla.se hittade jag följande recept som gick hem inte bara hos mig utan också hos sambon. Det är ett bröd som kan ätas samma dag men som också är gott efter flera dagar. Smakrik ost på var inte dumt! Och jämfört med flytande soppor var det himmelskt!


Bröd med aprikoser och cashewnötter

1 dl grovt rågmjöl
6 dl kärnvetemjöl med fullkorn
1 dl krossat linfrö
1 dl grovhackade cashewnötter
1 dl hackade torkade aprikoser
2 tsk bikarbonat
1 tsk salt
4 dl naturell yoghurt
1 dl lingonsylt

Sätt ugnen på 200°. Blanda alla torra ingredienser i en bunke. Rör i yoghurt och sylt. Klicka ner smeten i en smord avlång bakform, rymd ca 1 1/2 liter. Grädda i nedre delen av ugnen ca 60 minuter. Stjälp upp limpan och låt den kallna under bakduk.

Busenkelt!




http://www.arla.se/recept/limpa-med-aprikos-och-notter/

17 kommentarer:

  1. Brödet ser väldigt gott och saftigt ut! Du har lyckats bra. Kram!

    SvaraRadera
  2. Det ser mycket gott ut!! Tur du får äta annat än soppor nu. Baka bröd är inte min starka sida. Men å andra sidan är jag inte så duktig alls på att baka. Men jag är duktig på att äta det andra bakar ;)

    kram

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det är en konst så god som någon, min fina pralin! Kram!

      Radera
  3. Jag har bakat en del bröd, dock inte nu på senare tid sedan jag försöker undvika gluten. Glutenfritt matbröd har jag inte vågat mig på än. Men hembakt bröd bakar jag mest för att det doftar så gott! Och det gör ju bikarbonatbröd också :p Jag tycker det smakar väldigt bra!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, det borde finnas nybakat som doftspray! Kram!

      Radera
  4. Låter som en väldigt gott bröd! Älskar all sorts bröd, tyvärr... Får väl se hur jag lyckas få min surdeg att överleva. Är skeptisk...

    Kram kram

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag hoppas att du inte menar Lars, haha! Nä, jag skojar. Den klarar sig nog. Annars får du göra ny! Kram!

      Radera
    2. Haha, Lars kan nog vara en surdeg men han brukar inte vara så svår att få igång. Ohlala! ;-)

      Kram kram

      Radera
  5. mums min sköna vän ser mkt gott ut. Skönt att du får börja äta lite mer mat än soppor varm kram Sofia

    SvaraRadera
  6. Gott och smidigt med sådant bröd! :)
    Ha en fin dag!
    kram
    //Lana

    SvaraRadera
  7. Bara-röra-ihop-bröd är de bästa att baka tycker jag! Jag lyckas bara med brödbak om jag är verkligen håller mig till receptet och läser noga noga noga... Men tycker oftast att det är lättare att köpa bröd. Snabbare går det också :)

    SvaraRadera
  8. Ska jag ta och testa vid tillfälle. Blir brödet stort? Taiwan har inte mycket till ugnar, de flesta hushåll har inte egen ugn överhuvudtaget men en del har en liten extra ugn vid sidan om, en ugn som man bara kan göra små saker i.
    (Förresten, det där med bröd som inte lyckas som det ska; Förrutom de självklara grejerna så är temperaturen på degspadet bra att hålla koll på, så du inte har ihjäl jästen, fast det vet du säkert redan (och med för kallt startar inte processen, helt enkelt kemi), men en sak som jag kommer ihåg alldeles särskilt från det att jag var barn är STÄNG DÖRREN, JAG BAKAR! Har man drag kan det vara svårt att lyckas så mamma skrek alltid som en galning varje gång vi kom hem och hon bakade....

    SvaraRadera
    Svar
    1. Nej, det blir ett vanligt bröd i modell limpa om du förstår hur jag menar. Ja, de där knepen har jag lärt mig nu. Jag tror egentligen att största boven är jag själv och att jag tror Tt jag inte kan. Det är så dumt, jag borde tro mer på mig själv... Tack för att du tittade in hos mig! Kram!

      Radera
  9. Det där brödet, eller liknande, har jag gjort många gånger. Så gott!

    SvaraRadera