torsdag 28 november 2013

Lakritsmaränger

Lakritsmaränger är numera standard i vårt hem. Jag tycker att vanliga maränger är på tok för söta, men med lite lakrits i smeten blir sötman mindre framträdande och smaken mer subtil. Dessutom blir marängerna vackert prickiga av granulatet! Dekorerar man dem med lite smält mörk choklad blir de snudd på vackra också.

Jag har börjat vispa min marängsmet över vattenbad och det ska jag minsann fortsätta med. Vilken fluffig och fin smet det blir! De är lätta att spritsa ut till önskad storlek och form. Senast gjorde jag ringar som jag ska fylla med hallonsorbet och grädde och servera till dessert nån gång. Kanske till jul när all julmat känns övermäktig och man längtar efter något lätt och lite sött/salt.


Lakritsmaränger

7 äggvitor
5.25 dl strösocker (jag brukar väga istället och då blir det 525 gram)
1 - 2 tsk lakritsgranulat (finns hos Lakritsfabriken)

Sätt ugnen på 130 grader, varmluft. Blanda äggvita, strösocker och lakrits i en rostfri bunke. Sänk ned bunken i vattenbad och värm marängen till 60-65 grader under konstant vispning, kontrollera temperaturen med hjälp av en stektermometer. Ta bort bunken från vattenbadet och vispa marängen med en elvisp tills den kallnat, enklast i en bakmaskin. Stanna inte vispen förrän det är färdigt, då finns risk att marängen sjunker ihop! Smält chokladen och blanda den, endast lite, med marängen. Klicka ut marängen med hjälp av två skedar på en plåt med bakplåtspapper. Grädda dem i ugnen i 45-55 minuter, marängerna ska vara sega lite i mitten.


Smält lite mörk choklad av god kvalitet och ringla över marängerna när de är helt torra och svala. Mums!

Receptet har jag lånat av Leila Lindholm http://www.recept.nu/leila_lindholm/kakor_och_tartor/agg_och_mejeri/sega_maranger/


16 kommentarer:

  1. Mmm, vad härligt, det låter gott. Jag tänker så mycket på dig och kikar in då och då och läser. Men jag har inte haft ork att kommentera så mycket på sista tiden. Stora varma kramar!!!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag vet och känner att du finns där. Ta hand om dig - det är det viktigaste av allt! Kram!

      Radera
  2. Gott! Jag vill så mycket men hinner så lite just nu. Bäst att inte tänka så mycket på det utan bra köra. Det får bli spom det blir och det som hinns med hinns med.

    Kram kram

    SvaraRadera
    Svar
    1. Du har ju butiken att tänka på också, och barnen och allt annat. Du hinner det du hinner. Kram, finaste vännen!

      Radera
  3. Så tjusiga! Och säkert försvinnande goda... :-)

    SvaraRadera
  4. Ja, att säga att de smälter i munnen är inte att ljuga.

    SvaraRadera
  5. Så fina och goda vet jag att de är. Roligt att ha lakrits i dem. Kram!

    SvaraRadera
  6. Jag väljer (nästan) alltid sånadär stoooora maränger när vinäger gång då och då äter ute på fik. De är glutenfria och sjukt goda. Och doppade i choklad i botten... Mmm-hm. Men sött som fan förstås. Lakrits i kan jag tänka mig gör det där sockersöta mindre framträdande!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag gillar också de stora marängerna med choklad!!!

      Radera
  7. Så fina! :) Och goda säkert är de också!
    Kika gärna in hos mig sedan under dagen då jag bjuder på en jull¨åt jag spelade in i fredags! :)
    Trevlig 1:a advent!
    Kramar!
    //Lana

    SvaraRadera
  8. Spännande med lakrits i... såg inne hos Hovkonditorn att hon gjort pepparkakor med lakrits... mycket spännande kombinationer som jag kan tänka mig blir gott :) Trevligt med er helg också, hoppas ni hade det kanon vännen! Stor 1:a advent kram!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det var en fin helg. Mycket vila och god mat och dryck. Lite julklappar... Kram vännen!

      Radera