måndag 2 april 2012

Brunch för en underbar nittonåring

Söndagens brunch gick av stapeln kl. 11 på förmiddagen, vilket innebar att vi fick skutta upp i arla morgontid och sjunga för födelsedagsbarnet, lilla B. Vi passade på att lura henne på bästa första-april-maner, så att hon trodde att hon försovit sig. Hihihi!

Morgonen gick sedan åt till att duka, fixa mat och pimpa brunchbuffén. Lilla B hade bestämt att allt skulle gå i pastell och så hade vi gemensamt planerat vad vi skulle bjuda på. Tanken var att alla skulle bli mätta och glada efter att ha grattat lilla B.

Samtliga bilder är tagna av F. Gelotte och redigerade
av I. Gelotte
 Menyn bestod av följande:

Minihamburgare av hembakat bröd och hemlagade kalkonfärsburgare med hickorysmak

Cornichons, syltlök och romanticatomater

Lyxyoghurt med tranbär, äpple och kanelmüsli

Lax- och skaldjurssnittar

Snittar med rökt kalkon och paprika

Havrebröd med avocado och tångkaviar

Honungsmelon

Parmesankex

Rosmarinkex

Nötcookies

Macarons med chokladspread

Veganska alternativ

Äpplejuice, apelsinjuice

Färskpressad apelsinjuice

Valfritt kaffe från baristan, dvs.mig själv

Te till den som ville ha det


Jag ställde fram den elektriska juicepressen och en skärbärda med tillhörande kniv, så att den som ville kunde skära itu färska apelsiner och pressa. Det är en ganska kul grej att göra och gästerna uppskattar alltid att få göra lite själva.

Jag köpte pastelliga engångtallrikar och muggar från Lagerhaus, fast jag vet att det inte är miljövänligt. Men jag diskade faktiskt flera efteråt så att vi kan använda dem EN gång till...

De små rosa korten skar jag till på min skärmaskin från Fiskars, en av mina bästa prylar någonsin. Sedan textade jag med svart tuschpenna, lite snirkligt sådär. Mest för att det skulle se fint ut, och det gjorde det faktiskt. Visst är det roligare att gå på kalas om värden har ansträngt sig för gästernas skull!?


Nöt-cookies gjorde vi av Brago-kex som vi bredde nötcreme emellan och lade ihop två och två. Visst kan man göra egen kräm och egna kakor men här blev det en vegansk snabbvariant för att spara tid.

Macarons kan du hitta recept på i stort sett överallt på bakbloggar och i nyare kokböcker. Det finns till och med en särskild bok för den som vill baka macrons. Hos Bagaren och Kocken kan man köpa en silikonmatta med fördjupningar så att dina macarons blir perfekta i formen.

Jag lånade ett recept hos min bloggvän Malin med bloggen Malins Diner. Jag förändrade som alltid lite och använde chokladspread som jag köpte på Brüssels flygplats istället för den föreslagna cremen.

Jag tycker nog att macarons är mer vackra än goda om jag ska vara ärlig. En modekaka som passar in för att den är snygg på ett lantligt kakfat eller i en bloggheader. Men till en kopp starkt kaffe fungerar det. fast jag tar egentligen hellre ett vaniljhjärta om sanningen ska fram.

Nåja, jag brände en hel plåt med de små sötnosarna och de som överlevde blev lite platta. Men det var mitt första försök och jag tycker ändå att de blev hyfsade.

Lilla B fick fina presenter och brunchen var uppskattad. Det räckte och blev över som brukligt, men det gjorde inte så mycket. Jag fick med mig en godare macka än vanligt till jobbet i dag...

Brukar ni läsare laga brunch på helegerna? Vad gör ni då? Omelett, bacon, gröt? Berätta!

20 kommentarer:

  1. Åh, åh, så mycket gott! Ingen gick hungrig från den brunchen! Jag gillar att laga omelett i en muffinsplåt och i ugnen, då kan man fylla dem med olika ingredienser efter smak och tycke. Och croissant hör till våra helgfrukostar :) Kram

    SvaraRadera
  2. Herregud vad mumsigheter! Där skulle man varit med. Är ingen frukostmänniska direkt... Men brunch kan jag få i mig ibland... Men tackar nej till all sort bacon, usch! Däremot ägg!! Ja, tack! Äggröra är nog favoriten...

    Ha en fin dag!
    Kram

    SvaraRadera
  3. Yummie så mycket gottigt! Brunch är verkligen bara så gott och perfekt till helgerna att göra, kram :)

    SvaraRadera
  4. Gahhh ser hur gott ut som helst vackert : ) kram Sofia

    SvaraRadera
  5. Men guuud så gott! Blev inte dåligt sugen på allt på ditt gottebord. Brunch serveras på två olika ställen i stan faktiskt. Får nog dra med tjejkompisarna inom en snar framtid.

    Kram Malin

    SvaraRadera
  6. Väldigt imponerande brunchbord du bjöd på, jösses så mycket gott!
    Vi ska faktiskt iväg och käka brunch på söndag, på ett hotell i stan och det ska bli så gott (hoppas vi). Tycker att det gärna får finnas ganska mycket blandat på en brunch, både matigare varianter och gotter. Gärna lite skaldjur:)

    SvaraRadera
  7. Visst skall det märkas att värdinnan/värden ansträngt sig lite extra. Själv brukar jag lägga lite extra krut på dukning och genomtänkt placering. Berättar gärna något om varje gäst för att lättare få igång spännande samtal om inte alla känner varandra.
    Du skämmer bort dina gäster - ser inte ut att vara ett undantag den här gången heller! Kram bp

    SvaraRadera
  8. Men hallå vilken brunch! Respekt! Vi hade brunch varje söndag förut. Var ett gäng som lagade lite var och sammanstrålande. Det var också riktigt överdådiga bord som bjöds. Nu har vi brunch lite mer sporadiskt men det är verkligen bland det bästa tycker jag!

    SvaraRadera
  9. Vilken härlig födelsedagsbrunch! Ser helt galet gott ut. Du är verkligen duktig på både fin dukning och att laga godsaker!
    Hos oss är det tyvärr bara jag som uppskattar både frukost och brunch, totalt ofattbart!! Men jag skämmer bort mig med lyxig frukost ibland och då är smootie ett måste!
    Kram Gisela

    SvaraRadera
  10. Jag som hade förmånen att vara med om detta fantastiska kalas kan bara buga och bocka! Och jag var absolut inte hungrig när jag gick därifrån!!! Snarare stod jag mig hela dagen! Tack än en gång! Kram!

    SvaraRadera
  11. Vilken kalasbrunch!!! och vilken bra idé!!! Det ser vansinnigt gott ut och att ha ett färgtema gjorde ju inte festen sämre. Förstår att alla var nöjda.
    Nån enstaka gång har vi ätit brunch, inte nån vana precis. Vi har våra fasta, vanliga och tråkiga rutiner. Jag börjar dagen med en kopp nymalt och nybryggt kaffe (hur nyttigt är det?) och efter ett par timmar äter jag frukost, bestående av musli, frukt och vaniljyoghurt, samma varje dag och jag tycker det är lika gott varje gång:) Grabbarna äter också musli, men dom tar det i omvänd ordning;) med åldern så tycker jag att man kan få ha sina vanor...;)) Men jag har en liten plan...vi ska bygga ut vårt skafferi och jag tänkte att vi skulle ha en hylla därinne som vi ska ha mixer, assistent m m på och ett eluttag och då tänkte jag lyxa till det med att börja dagen med en smoothie istället. Som vi har det nu måste jag riva ur halva skåpet för att få ut mixern (den är alldeles för ful för att stå framme) och det orkar jag inte på morgonen.

    Ha det gott!!
    kram Lisa

    SvaraRadera
  12. Vilket kalas! Härliga bilder! Jag förstår att både gäster och födelsedagsbarnet var nöjda. Vilka duktiga tjejer du har.
    Kram, S

    SvaraRadera
  13. En fantastisk brunch.Det var första gången jag var bjuden på en sådan.Vackert för ögat,läckert för gommen.
    Hur skall Du toppa det den 18de.Tusen tack .

    Inger

    SvaraRadera
  14. OMG! Vilken underbar brunch! Nej, jag kan inte påstå att vi gör det ofta här, vi har bjudit hit vänner på det någon gång - men det är alldeles för sällan. Det är ju så gott.

    Jag önskar dig en härlig tisdag!
    Kram Sofia

    SvaraRadera
  15. Tack Mamma för att du fixade ett så fint kalas för lilla mig!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Åh, lilla B! Bara för att jag älskar dig. Kram!

      Radera
  16. Gode tid, så mycket gott! Låter faktiskt snäppet bättre än brunchen på Ronneby Brunn, som jag avnjöt i helgen.

    Roligt att du hittade till min blogg, förresten. Jag bor inte i Blekinge, men bodde där en stor del av min barn- och ungdom och har mina föräldrar kvar där fortfarande. Ett härligt landskap!

    Önskar dig en fin påsk!
    /Anna-Karin

    SvaraRadera
  17. Men wow!!! Vilken fantastisk mamma du är! Ser sååå gott och tjusigt ut. Vår tradition är scones om helgerna, gott men det du har åstadkommit är ju himmelskt! :) Kram Sinta

    SvaraRadera
  18. så fantastiskt fint!! vilka fina bilder! helt underbart ljus i dem! kram emelie och elin

    SvaraRadera
  19. Åh, tack alla för era fina kommentarer! Kramar!!!

    SvaraRadera