söndag 22 april 2012

Chokladbiskvier och finfikabesök

Igår fick jag finbesök av kolonigrannarna Martin och Mikko, som har sin stuga på gången som går parallellt med Hallongången där vi bor. De håller på att renovera sin toalett i stugan och allt är upp och ner och "ännavänt" som min mormor skulle ha uttryckt det. Jag insåg att de behövde få komma och sitta i ett varmt kök och dricka kaffe och äta hembakade kakor, för att vila från stöket en stund.

Jag tog min dramaten-vagn (pensionärsvarning?) och åkte några hållplatser till Olskrokstorget där jag brukar handla, när jag lever koloniliv. Det är en ganska gammal stadsdel i Göteborg där det finns en hel del mysiga små butiker och affärskedjorna har ännu inte hunnit mota bort alla unika butiker. ICA och Systembolaget finns visserligen, men man slipper Lindex, KappAhl och H&M m.fl. Allt på sin plats.

Här kan man gå och strosa och köpa lite fisk, eller "fesk" som gubbarna i de röda bodarna på torget säger. Finfina skaldjur köper man också här. Blommor från min elevs skäggige pappa eller grönsaker som är närodlade. Eller så går man på café och dricker kaffe med en riktigt god vän, som jag gjorde igår. Sojamjölken var dock slut så det blev Cola för mig. Skönt att sitta ner en stund och prata om ditt, datt och hattifnatt.

Jag inhandlade diverse specerier och annat för att kunna baka chokladbiskvier till mina vänner. När jag kom tillbaka till stugan och packade upp allt insåg jag att jag lyckats inhandla både sidenband och nya scrapbookingpapper men inga ÄGG! Aaaaaaaaaah! Hur skulle jag då kunna baka mandelbottnar till biskvierna??? Jo, jag tog lite sojamjölk och vetemjöl och det gick finfint. Bottnarna blev en aning knapriga men väldigt goda ändå.

Smörkräm smaksatt med choklad (mums) och chokladen som jag doppade de färdiga kakorna i var från Fazer, en mjölkchoklad av god kvalitet. Jag gjorde kakorna ganska små för att kunna ta två till kaffet istället för en stor. Goda blev de och en mysig fikastund fick vi.

Jag använde mig av ett recept ur ICAs småkaksbok som jag fått av min gode far någon gång, men du kan i princip använda vilket recept du vill när du bakar biskvier. Använd dig av bra mandelmassa och god kvalitetschoklad. Riktigt smör iställer för margarin behöver jag väl inte ens uppmana er att köpa? Vit choklad är också fint att använda som överdrag. Färga den gärna med röd karamellfärg så får du rosa fina kakor!


Bild: http://www.alltommat.se/
Chokladbiskvier

Bottnar:
200 g mandelmassa
1 äggvita
1/2 dl strösocker

Fyllning:
150 g smör
400 g florsocker
1 tsk vaniljsocker
2 msk kakao

Överdrag:
200 g bra choklad, valfri färg


Riv mandelmassan och blanda med socker och äggvita till en slät smet. Klicka ut kakor i önskad storlek på en plåt. Tänk på att smeten flyter ut en aning. Grädda i 175 graders värme ungefär tio minuter eller tills de fått en aning färg. Ta ut plåten och låt kakorna svalna innan du lossar dem.

Blanda ihop fyllningen (smöret bör vara rumsvarmt). När kakorna är kalla kan du breda på fyllningen som en liten topp. Under tiden du gör detta bör du smälta chokladen i ett vattenbad. Akta så att du inte får vatten eller vattenånga i chokladen! Då blir den ful och grynig.

Ställ kakorna i kylen en stund innan du doppar dem i smält choklad. Risk finns annars att smörkrämen smälter. Ställ i kylen igen för att chokladen ska stelna. Lägg upp dem på ett vackert kakfat och sätt på kaffet!

Bjud in en eller flera vänner och ha kakfrossa! Hembakat är ju sååå gott! Jag glömde att fotografera kakorna så jag lånar en bild från nätet istället.

Och nu till min fråga till er... Vad kallar ni dessa kakor? Biskvier, Sarah Bernard? Vad är skillnaden mellan dessa kakor? Storleken? Innehållet? Jag läste någonstans att Sarah Bernard innehåller tryffelsmet och biskvierna smörkräm.- kan det stämma? Berätta hur ni gör dem och vad ni kallar dem?

14 kommentarer:

  1. Fazers choklad är min favrorit :) Fick precis ett paket från mina föräldrar, innehållande bl.a.fazers blå! Jag har aldrig bakat biskvier, men de ser goda ut!

    SvaraRadera
  2. Hej Erika!
    Vilket härligt inlägg! En riktig berättelse...och jag kan se Dig (min fantasibild av dig) komma gående där på torget, dragandes på din dramaten:) Tänk att det finns ett ställe i Göteborg som inte invaderats av kedjorna, måtte det dröja innan dom hittar dit. Jag bodde i Lunden en period, då brukade jag också föredra att gå omkring där nere istället för att åka till centrum. Fast det är ju ganska längesen så det ser säkert annorlunda ut nu ändå.
    Dessa fantastiska kakor, som jag kallar biskvier...tyvärr kan jag inte tala om hur jag gör dom, för det var också väldigt längesen...men dom står helt klart mycket högt på kaklistan.
    Jag tog en paus i mitt målande och har precis druckit en stor kopp gott kaffe och ätit en bit äppelkaka, som kanske inte var världens bästa, men helt ok till en enkel fika.
    Du får ha en fortsatt fin söndag
    kram Lisa

    SvaraRadera
  3. Att leva koloniliv verkar supermysigt tycker jag, lyllos!

    Kram Malin

    SvaraRadera
  4. Åh! Jag fullkomligt Älskar biskvier (som jag kallar dem)!
    Har aldrig testat på att baka dem.. det låter så svårt för en sån som mig. Men nu blev jag sugen på att testa.

    Ha en fin dag! //Elin

    SvaraRadera
  5. Biskvier är goda men jag har aldrig testat att baka de heller. Koloniliv låter härligt, njut!

    SvaraRadera
  6. Vi kallar dom små godsakerna biskvier eller dusché (vet inte om det är rätt stavat dock), äter dom gärna men har aldrig bakat själva.

    SvaraRadera
  7. Grattis Erika, du vann min utlottning!

    Kram Malin

    SvaraRadera
  8. Grattis till vinsten : ) hos Malin`s Diner : ) Vad mysigt stadsdelen låter som du handlade i. Gulligt med drameten vagnen kan se dig gå där och njuta : ) Vad duktig du är på att skriva så levande : ) kram din bloggvän Sofia

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack vännen! Så roligt med uppmuntran! Det blir ännu roligare att skriva när jag vet att någon (du) gillar det. Stort tack o kram!

      Radera
  9. Blev sugen på både att smaka och baka!
    Ska snart ha 50-årsfest...kanske skulle vara något att bjuda på till kaffet...
    Ha en bra dag!
    Kramar

    SvaraRadera
  10. Åh det låter så himla mysigt:))))) Jag har provat att göra chokladbeskvier (som jag kallar dem , har ingen aning om skillnaderna på kakorna) en gång tidigare och hoppsan säger jag bara, haha!! Det blev flygande tefat, såååå stora:))))) Men suuuupergoda:)))

    kraaaaaaaaaaaaaaaaaam aka

    SvaraRadera
  11. Du har rätt som vanligt E. Sarah Bernard bakelser innehåller chokladtryffelkräm (i vissa fall också en skvätt konjak i krämen) medans biskvier har smörkräm inuti (i chokladbeskvier smaksätts smörkrämen med kakao och glaseras med choklad),och kan ha varierande glasering. H. "bettan med litet b"

    SvaraRadera
    Svar
    1. Kära bettan med litet b! Så roligt att se dig här!!! Kram!

      Radera