måndag 23 april 2012

Pärlor för svin!

Lördag kväll var jag och J bjudna till kusin vitamin som bor på den fina ön Hisingen, eller som vår gode vän Sten säger: Hising Island. Kusin C lagar fantastisk mat och bjuder alltid på spännande upplevelser utöver det vanliga. Jag glömmer aldrig påsken med alla fyra barnen, då vi spottade råtta och rullade ägg och öppnade paket för glatta livet. Eller när vi sprang och pangade ballonger som blindbockar i Keillers park. C har en god vän som är förskollärare och som alltid har nya lekar på gång, därav alla roliga lekar.

Den här lördagen bjöds vi dock på en annan typ av uppvisning. I backen strax ovanför/bakom C:s hus, har man i hennes förening beslutat att man ska anlägga tio kolonilotter. Jorden behöver grävas upp ordentligt och då måste rötter och stenar plockas bort. Då detta är tungt arbete har man hyrt in tre stycken Linderödsgrisar som inhägnade går och bökar loss rötter och annat som sitter som berget i den ännu hårda jorden.

Efter några veckor har nu Trynhilde, Nöffertiti och Catherine fixat till jorden så att den är riktigt fin och bra. Om ett tag ska de flyttas till ett annat ställe där de får böka och må bra och leva ett gott liv med mycket potatisskal och goda rester.

När grisarna så småningom ska slaktas kan de som äter köttet göra det med betydligt bättre samvete än om de ätit kött från vanliga stressade grisar. Tyvärr är allt kött som är ekologiskt eller rättvist eller vad man nu ska kalla det fortfarande så vansinnigt dyrt att endast ett fåtal har råd med detta. Jag tycker att man från politiskt håll borde driva frågan om sänkt moms på mat som tagits fram på ett bra sätt.

Själv äter jag som sagt inte griskött, men ersätter nästan alltid det med kalkonprodukter om jag hittar ett recept som ser gott ut. Det finns ju faktiskt kassler, korv, pålägg, sylta, färs - ja allt möjligt som görs av kalkon och som påminner om annat kött. Anledningen till att jag inte äter gris är att jag märkt att jag inte mår bra av det. Jag får ont i magen och mina leder mår inte bra av rött kött över huvud taget. Lamm och nöt KAN jag inte låta bli ibland, men i huvudsak äter jag fågel, fisk och ibland mittemellan, hihi!
Dagens rätt får bli något enkelt men gott. I COOPs nya tidning tipsade J mig om att det fanns ett recept på lamm. Han hade dagarna före köpt en lammstek som han tänkte ta med hem till mig. Själv skulle han inte laga till det, tydligen. Nåväl, jag är inte den som är den och vill någon pracka på mig lammkött är det svårt att säga nej. Receptet är inget revolutionerande men verkar gott. Mandelsalsan till är däremot ny för mig och ser spännande ut.

Lamm med färska örter

Örtolja:
  • Klöver 1 dl bladpersilja
  • Klöver 0,5 dl färsk timjan
  • Klöver 1 dl färsk oregano
  • Klöver 2 citroner, rivet skal
  • 1 vitkålsklyfta
  • Klöver 2 dl olivolja
  • Klöver 0,5 tsk nymalen svartpeppar
Lammstek:
  • Klöver 600 g urbenad lammstek
  • 0,5 tsk salt
  • Klöver 0,5 tsk nymalen svartpeppar
Mixa alla ingredienser till örtoljan och smaka av med salt och peppar.

Putsa lammet, spara gärna fettet. Gnid in lammet med salt och peppar. Grilla på medelvarm grill under lock till 56 grader innertemperatur. Låt köttet vila i 10 minuter innan du skär upp det. Pensla med örtoljan.

Tips:Stek lammet i ugn i 80 grader till en innertemperatur på 56 grader, drygt en timme. Låt vila minst 15 minuter och grilla sedan på direkt värme runt om så att köttet får en fin yta. Avsluta med att pensla med örtoljan.

Mandelsalsa till lammstek

1 vitlöksklyfta
  • 0,5 tsk salt


  • Klöver 150 g skållad skalad rostad mandel


  • Klöver 6 urkärnade tärnade tomater


  • Klöver 0,5 dl grovhackad bladpersilja


  • Klöver 0,5 dl fruktig olivolja


  • Klöver 1 msk rödvinsvinäger


  • Klöver 0,5 tsk nymalen svartpeppar



  • Mortla vitlök och salt till en pasta. Tillsätt mandeln och mortla grovt. Vänd i tomater, persilja, olivolja och vinäger. Smaka av med salt och svartpeppar. Låt dra en stund innan servering.
    Tips:Salsan smakar godast samma dag.






    9 kommentarer:

    1. Vilka grisar! Ganska söta tycker jag :)
      Min brors flickvän har samma problem som dig med lederna när hon äter rött kött. Min bror är förstås vegan och den som lagar mat så hon slipper oftast det problemet.. Men knasigt vad känslig kroppen är ibland.
      Mums, lamm! Jag älskar verkligen lamm. Vet att det annars är ngt många har svårt för.

      Ha en underbar dag min matlagande bloggvän!
      //Elin

      SvaraRadera
      Svar
      1. Ja, man ska lyssna på sin kropp me rän man gör. Just nu har jag haft riktiga "cravings" efter kött och fuskat lite med lamm och nöt någon gång. Det straffar sig dock, men ack så gott! Kram du fina tvillingmamma!

        Radera
    2. Hallojsan Erika!!

      Vad kul att du kikade intill mig så jag kunde hitta hit! Min dotter har prata om din blogg och jag gillar den också :)
      tack för tipset om handstilsboken..kanske kan jag våga på mig det en dag!!

      ha det gott och jag hoppas att lammet skall smaka gott!! :)

      Kram kram ifrån Sanne

      SvaraRadera
    3. vilka fantastiskt söta grisar! Kram från oss!

      SvaraRadera
    4. Vad konstigt att kroppen din påverkas så, eller så är det kanske just inte det. Jag tror jag hade mått bra av en månad vegetarisk mat, eller en månad detox. Nej, just nu hade inte en månad räckt långt. Huvaligen... ;o)

      Kram Malin

      SvaraRadera
    5. Hej min kära bloggvän har hört andra som inte mår bra av griskött.... : / viktigt att äta det man mår bra av : ) kroppen vet bäst. Ha en fin dag imorgon tisdag kramar Sofia

      SvaraRadera
    6. Hej du fina! Men du är ju bara så fenomenalt bra på att mixa din blogg med både nyttigt och roligt vetande. Som nu t.ex med grisarna som ska böka runt och ordna till backen. Det är ju så fiffigt OCH miljövänligt! Dessutom är de söta att titta på :) Du har även lyckats få med smarrigt recept! Ja du är verkligen toppen!! Och tusen miljoners tack igen måste jag få säga för alla dina fina kommentarer som värmer mitt hjärta mer är du anar! :) Kramar och ett ♥ till dig!

      Ann-Louise

      SvaraRadera
      Svar
      1. Och du värmer mitt. That's what friends are for....

        Radera