tisdag 3 april 2012

Påska-lammet

Jag tycker mer om påsken än julen, inte bara för att man inte behöver vara snäll, utan helt enkelt för att den är mindre kravfylld. Man kan äta gott och pynta lite hemma, men ingen får spader om man inte skickar påskkort eller köper påskägg till hela släkten. Man måste inte träffa ALLA släktingar och man måste inte rusa ut på rea dagen efter påskafton. Dessutom är våren i antågande, även om här var minus tio grader imorse...
Bild: www.ungafakta.se

J är inte lika exalterad över påsken. I år har vi inte bjudit hem någon på påskmiddag, förmodligen för att hans barn bor hos honom över påsken och då är vi hemma hos honom (om vi nu inte är i kolonistugan). Av oss två är det jag som älskar att bjuda hem folk och fixa menyer och temamiddagar. J älskar som jag tidigare nämnt att äta den mat jag lagar, men inte att bjuda hem folk och fundera på vad som ska bjudas. Man är olika helt enkelt.

Lite sörjer jag att jag inte får laga påskmiddag och måla ägg och göra lammstek. Men jag kanske köper lite lamm i alla fall och gör en söndagsstek till mig och lilla B!? Mycket vitlök ska det vara och rosmarin och rödvin. Jag brukar snitta små fickor i lammsteken och stoppa in smala skivor av färsk vitlök i dem. Hela steken gnids så in med krossad vitlök, penslas med god olivolja och beströs med rosmarin. Om jag har kommit ihåg det får steken ligga i marinad i rött vin och vitlök, rosmarin och lite salt ett dygn innan jag kryddar den.
Till steken bjuder jag ugnsrostad potatis med vårens primörer. Om jag har mintgelé tar jag fram den, i annat fall kokar jag ihop röd balsamvinäger med kalvfond och en gnutta råsocker, kryddar med svartpeppar och serverar som sky.

En flaska Irony (6694 på Systembolaget) Pinot Noir passar fint till om man tycker att 129 kronor är ett okej pris för vin. Annars kan man gärna dricka Bellingham (6214) Shiraz Pinotage som är lite billigare, 63 kronor, och duger alldeles utmärkt bra.

Jag planerar nog att stoppa i mig en sillbit också, men det berättar jag om i ett annat inlägg. Vad äter ni till påsk? Blir det sill och lax och lamm, eller tänjer ni på gränserna?

5 kommentarer:

  1. Ja, nu är det kallt ute brrr! Önskar det vore plusgrader som det var för någon vecka sedan och varmt ute så våren kan komma.

    Vi äter inte jättespeciellt till påsk men lite ägg blir det allt... kram!

    SvaraRadera
  2. Åh, vad gott det låter! Jag får inte komma in på din blogg hungrig. Jag måste ha Janssons. Älskar Janssons! Fast det äter jag också mellan högtiderna, för det är så mumsigt.
    Min mamma gör en cr.fr. tårta med ägg och räkor som är sååå mumsig! Den känns påsk. Är nog ganska traditionell av mig antar jag.

    Ha en fin dag! Här skiner solen iaf :)
    Kram Elin

    SvaraRadera
  3. Ahh så fantastiskt gott!! Nej gott räcker inte - Fabilöst delikat kanske istället :)) Jag skulle ge mycket för att få äta sådan god och vällagad mat. Jag håller på att svälta ihjäl medan jag läser. Snacka om att du kan konsten att beskriva matkonsten och tillagandet, verkligen få fram det godaste goda ur maträtten. Helt makalöst vad det verkar gott!

    Och ändå har jag aldrig ätit lamm :)) Så jag vet inte ens om jag tycker om det. Men det spelar ingen roll. Jag är helt säker på att jag skulle älska det om det tillagas av dig som du beskriver det.

    Kramar Ann-Louise

    SvaraRadera
  4. Jag håller med dig, påsken är en lugnare högtid än julen. För min del är det nog den bästa storhelgen på året.
    Glad Påsk! Kanske ses vi på Blåkulla. Kram, S

    SvaraRadera
    Svar
    1. Klart att vi ses på Blåkulla! Kramar!

      Radera