Detta var något helt nytt och alla bakkunniga fick konkurrens av icke bakkunniga, för man måste ju inte vara duktig i köket för att baka kladdkaka. Denna dessertkaka blev vad pannacottan har blivit under 2000-talet hittills - lite tjatig. Eller hur? Överallt skulle det bjudas på kladdkaka, och det värsta av allt - många var inte ens kladdiga! Va!!! Hur kan man då kalla det för kladdkaka???
Jag hade tur. Jag sparade ett gammalt recept som jag tror att de flesta inte har. Ett recept med riktig choklad i. Ett recept där man knappt bakar kakan alls utan måste låta den vila - helst över natten - för att gå att skära. Innehållet är så kladdigt att det bara rinner ut om man skär i kakan när den är varm. Detta recept är numera en väl bevarad familjehemlighet. Jag har bara lämnat ut det till två personer utanför familjen och jag tänker låta det stanna därvid. Av flera skäl.
Men... Här nedan får ni ett recept på en kaka som är ganska lik min bästa kladdis. Receptet är hämtat på http://www.alltommat.se/recept/Kladdigaste-kladdkakan-19894. Det enda jag har ändrat på är gräddningstiden. I originalreceptet står det 30 minuter men då blir den inte så kladdig som jag tycker att den ska vara. Vill ni servera den direkt - baka den 30 minuter. Vill ni ha seg, kladdig, fudgeliknande kaka - kör den i tjugo minuter och låt den kallna. Det är värt att vänta på en kaka som denna, tro mig!
För extra sockerrus kan man göra en enkel chokladsås, hälla den över kakan och garnera med minimarshmallows och hackade nötter. Se bilden - mums!
Allt Om Mats kladdigaste kladdkaka
200 g mörk choklad (70%)
4 ägg
4 dl strösocker
200 g smör
2 krm salt
1 tsk vaniljsocker
1/2 dl kakao
2 dl vetemjöl
Sätt ugnen på 175 grader. Finhacka chokladen. Rör noga ihop ägg och
socker, vispa ej pösigt, då blir kakan inte seg och kladdig. Smält smöret tills
det blir gyllenbrunt. Ta kastrullen från värmen och rör i chokladen. Rör tills
chokladen smält. Vispa ner chokladsmöret i äggsmeten tillsammans med saltet.
Sikta i vaniljsocker, kakao och mjöl i smeten och blanda ihop. Häll
smeten i en form med löstagbar kant, 24 cm i diameter, med ett tillklippt
bakplåtspapper i botten.
Grädda mitt i ugnen ca 20 min. Kakan ska fortfarande vara kladdig i
mitten. Servera kakan ljummen med lättvispad grädde pudrad med lite kakao. Servera med vispad grädde!
Ja först kom kladdkakan sedan var det morotskakan. Eller hur? Och jag blev så trött på båda kakorna. Alla bjöd på det. Men nu bakar jag det igen någon gång ibland. Sonen älskar båd de kakorna och jag tycker faktiskt också att det är riktigt gott igen. Hoppas du har haft en fin jul och God fortsättning. /Tant Gul :-)
SvaraRaderaMorotskaka har aldrig varit min grej. Jag kanske har bakat det två gånger i mitt liv. Men kladdis - allt med choklad - funkar. Kram och god fortsättning till dig!
RaderaOjojoj, sicken kaka! Kommer inte ihåg när jag senast bakade en kladdkaka... tror det var 2005 om jag inte minns helt fel :) Kram vännen!
SvaraRaderaJag tröttnar aldrig på kladdkaka eftersom det alltid är gott och alltid går fort! Kram!
RaderaKladdkaka är ljuvligt gott och jag vill ha min extra kladdig. Kram och ha en fin helg.
SvaraRaderaExtra kladdig är godast! Kram!
RaderaHej, o välkommen tillbaka! *kram* Har saknat dig!
SvaraRaderaKladdkaka är gott, men lite lurigt när man inte tål kakao. Som jag. Så jag brukar hitta alternativa lösningar. De som bara ska ha kakao är lättast, då byter man bara mot nåt annat. Som kanel. Eller kaffe. Den här borde gå att göra med vit block, sån där låssaschoklad som jag är hänvisad till. Får testa nån dag.
*kram* /Trollmamma
Tack fina du! Jag har saknat er också!!! Nej, du tål ju inte det men kanske kan du göra nåt annat? Som låtsaschoklad som du själv skriver? Tur att det finns så mycket annat gott att äta. Kram!
RaderaHujedamig så gott! Kladdigt ska det vara! Hade ett recept som jag gjorde många gånger men det var så mycket socker så det blev mer sött än chokladigt! Ska testa denna....
SvaraRaderaJa, man kan ju ta en mörk choklad som inte är så söt och med hög kakaohalt. Då blir det bäst tycker jag. Kram till dig!
RaderaJag älskar kladdkaka! K l a d d i g ska den vara. Faktiskt gillar jag pannacotta väldigt mycket också.. Stenålders omoderna jag.
SvaraRaderaKram Ann-Louise
Stenåldersmat är fint och blir nog modernt nu igen efter julkalendern, fniss! Kram till dig!
RaderaKladdkaka är absolut bäst, jag håller med dig! Jag har också ett recept från min mamma med smält choklad i som har funnits
SvaraRaderalääääänge. Vid ett tillfälle i min ungdom när jag hade bakat denna kaka och skulle ställa den för att
svalna tappade jag den på golvet.
P som inte hade en aning om hur
kladdig (läs lös!) den var försökte
rädda den genom att stoppa
stekspadar och annat under den
men det var som du förstår
meningslöst.. bakade då en ny och
den fick lite för lång tid i ugnen
och blev därmed inte så kladdig.
Den kakan har aldrig varit en
självklar favorit efter det missödet!
Kram Gisela
Hahaha! Snälla P! Han gjorde vad han kunde i alla fall. Kram!
SvaraRadera