fredag 17 januari 2014

Marängtårta med nötter - fredagskakan 3

Ja, så var det dags för fredagskaka igen. Veckorna går. På nyårsafton var min  uppgift att göra dessert och med tanke på att vi skulle åka ett par mil med desserten, så bestämde jag mig för att göra en tårta. Lätt att ta med och sen lägga ihop på plats.

Stora F och jag bestämde att en marängtårta med glass är något som passar de flesta. Jag är själv inte så förtjust i maräng, men om man blandar nötter i blir det inte lika sött. Leilas maräng är en favorit så jag vispade över ångbad så att det skulle bli riktigt fin och fast marängsmet. Sen hackade jag någon deciliter nötter och blandade i före gräddning. Jag tog valnötter och HÄR kan du hitta recept och instruktion på hur du gör riktigt bra marängsmet!

Jag bredde ut smeten på bakplåtspapper till lagoma rundlar och gräddade dem så att de blev ljust, ljust gyllene med lite seghet kvar i mitten. Mellan bottnarna bredde vi sen ut chokladglass i ett lager, vaniljglass i ett, toppade med vispad grädde, chokladsås och hemgjord mandelkrokant. Denna var mycket knaprig och mumsig och passar även att ha som tillbehör till glass om inte allt går åt till tårtan.

Mandelkrokant

1 1/2 dl strösocker eller råsocker
1 1/2 dl sötmandel

Lägg ett bakplåtspapper på en bänk i köket. Lägg mandeln i kokande vatten och låt koka nån minut. Kyl den och skala och hacka den i mittemellanstora bitar. Lägg sockret i en stekpanna och låt det smälta. Passa det noga så att det inte bränns för då smakar det gör-äckligt, som vi säger i Göteborg. Häll ner mandeln och rör om. Häll sedan snabbt ut smeten på bakplåtspapperet och försök breda ut det till en jämn "kaka". Låt stelna. Hacka sedan krokanten i bitar.


Chokladsås

250 g mörk choklad av bra kvalitet
25 g smör 
3 msk ljus sirap
2 msk mjölk eller sojamjölk

Smält smöret, sirapen och chokladen på låg värme i en kastrull. Häll på mjölken och låt koka ihop någon minut. Klart!










6 kommentarer:

  1. Mmmm, det såg väldigt gott ut. Kram!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det var gott, även om den var svår att skära snyggt, haha! Kram!

      Radera
  2. Maräng tackar vi absolut inte nej till, faktiskt lite av en favorit för oss båda även om vi inte är några kakätare av stora mått. Faktiskt kommer det att bli en variant på marängsviss i morgon, fast med lite italiensk smak när vi bjuder vänner på italiensk afton.

    Så skönt att vårt lilla kort uppskattades, inte mycket men det blev vad vi kände som kom med. Vi hoppas att det börjar bli lite lättare för dej och att det inte känns fullt lika tungt, även om det tar tid och ska så få göra.

    Ha nu en riktigt skön helg Erika och hälsa till J, kram på er båda två!

    SvaraRadera