tisdag 14 januari 2014

Veckans vego

Varje vecka gör jag en helt vegetarisk middag hemma. Vad den består av varierar men jag köper i stort sett aldrig vegetariska halvfabrikat utom korv och kanske julskinka utan rumpa då, till stora F när det är jul. En mycket god vegetarisk variant som smakade fint med senap och rödkål till. Från Astrid och aporna som har väldigt många vegetariska produkter att erbjuda. Inte så billigt men gott.

I december lagade stora F nöttbullar istället för köttbullar. Receptet hittade hon på bloggen Vintersaga. Även den mest inbitne köttätare måste medge att dessa bollar smakar väldigt bra. Jag tänkte göra dem och bjuda J på, när vi har vegomiddag nu i veckan. Stora F gjorde om dem i helgen som gick och  hade då i stekt, mixad lök och lite senap i smeten. Gott till mos och sås och lingon. En favorit måste jag säga.

Olika bullar, med eller utan kött, är också goda till pasta med hemgjord tomatsås, eller med ugnsstekt potatis och rödkål. Hur äter ni era nött- eller köttbullar helst?


I dessa bullar är det kryddgrönt som ger färgen!


Nöttbullar

1½ dl malda nötter, valnöt och hasselnötter t.ex.
1½ dl ströbröd
1½ dl riven ost
2 msk riven lök
1 tsk salt
1 krm svartpeppar
lite vitlökspulver
3 ägg

någon droppe Colorit sojakulör (för färgens skull)
1 l grönsaksbuljong och vatten 

Blanda allt till en smet. Rulla små bullar, och koka dem i grönsaksbuljongen, ca 10 - 14 minuter. Ta upp dem med hålslev och låt dem rinna av på en ren handduk. Fräs upp bullarna i smör så att de får en fin yta och färg. Servera med mos, lingon och sås. Eller ät dem på en macka med rödbetssallad - supergott!

15 kommentarer:

  1. De där verkar väldigt goda faktiskt. Annars är det nåt jag vänder mig emot, vego-mat som ska lika kötträtter. Som sojakorvar. Tycker att vegetariska rätter ofta är så mycket vackrare än kötträtterna, så varför ska vegomaten likna kött?
    Om du missat det så har Trollcaféet skramlat igång igen nu. Lite mjukstart med tårtkavalkad.
    *kram* /Trollmamma

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tårtkavalkad är inget jag får missa!

      Jag vet att många som inte äter kött avstår på grund av att de tycker synd om djuren och då betyder ju inte det att man ogillar kött. Min dotter brukar säga att hon tycker kött är gott och att det är därför hon vill efterlikna det ibland. Kram!

      Radera
  2. Det här låter ju jättegott! Måste absolut testas! :)
    ha en toppen dag!
    Kram kram
    //Lana

    SvaraRadera
  3. De här verkar vara samma som jag har gjort. Men jag använde malda havregryn istället för ströbröd. Jättegoda! Kram

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, havregryn är också superbra som bindemedel! Kram!

      Radera
  4. De där är helt galna och goda. Förbluffande goda. Köttbullar i tomatsås är ju jäkligt gott, men vet inte hur dessa bullar trivs i sås. Men med kokt potatis, gräddsås, lingon och pressgurka.... Mmm....

    SvaraRadera
    Svar
    1. Nej, jag har faktiskt inte heller provat dessa i tomatsås men jag tror att det funkar okej i alla fall! Kram!

      Radera
  5. mums verkar supergott : ) jag älskar nötter kram kram Sofia

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag också - stackars de som är allergiska mot nötter! Kram!

      Radera
  6. Helt nytt för vår del, bullar gjorda på nötter, det måste dessa två nötter testa ju:) Skriver du att de är goda så litar vi på dej.
    Gör du en brunsås till dom, eller någon annan sorts sås?

    Kram på dej, Erika!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Nötter är vi allihopa, hihi! Jag gör brunsås om de ska ätas till mos, annars gärna med rödkål och potatis! Kram!

      Radera
  7. Gott och nyttigt...tack för tipset! :)

    Önskar dig en fin fortsättning på veckan
    ~Lollokram~

    SvaraRadera