fredag 18 november 2011

Kokboken växer fram

Ännu en sida är färdig i min julkokbok. Jag älskar att äta en biscotti till kaffet, eftersom det känns som en ganska "nyttig" kaka. Jo, men den är inte så kladdig eller degig utan känns lite krispigt hård så där som knäckebröd gör. Man kan ju alltid lura sig själv med det där, men goda är de och till jul kryddar jag biscottin med julkryddor eller saffran. Vill man ha dem gula men inte gillar saffran kan man alltid hälla i lite gurkmeja i degen. Det är världens bästa krydda som hjälper mot det mesta. Min, som jag trodde, kroniska inflammation i magen gav sig sedan jag börjat äta gurkmeja dagligen. (Jag tar den i kapselform eftersom jag inte gillar att all min mat ska vara gul.)
Receptet är lånat från Vinterns söta som är skriven av mina förebilder Monica och Lisa Eisenman. Jag älskar att köpa kokböcker och bakböcker men har infört köpstopp för mig själv. Det har hållit ett bra tag nu, men jag är farligt sugen på att köpa systrarnas bok om mingelmat, som lanserades i höstas. Hur är det med er läsare? Köper ni fortfarande kokböcker eller letar ni recept på Internet?

7 kommentarer:

 1. Åh så fint du gör i din kokbok...Jag gillar tyvärr inte att laga mat...men däremot att baka brukar funka...blir sugen på att göra en kakbok när jag ser hur fint du gör.
  Men du...hjälper gurkmeja dej för din mage...låter som ljuv musik i mina öron....
  Har själv Chrons sjukdom = kronisk tarminflammation..
  Ha en trevlig helg!

  SvaraRadera
 2. Jag har ingen diagnos men har haft stora problem i många år. Jag tar Fortodol i kombination med Apotekets Bifiform, mjölksyretabletter. Funkar för mig. Kul att du gillar min bok!! Jag älskar att laga mat också, men baka är ju lite pilligare och roligare. En fin helg önskar jag dig!!!

  SvaraRadera
 3. Vilken härlig idé med en julkokbok. Vad fin din är! Om du inte redan har det, så be Mamma Gunvor om receptet på hennes Påskrullar som vi har till jul, påsk och midsommar. Helt underbara!!!

  Kram
  Elisabet

  SvaraRadera
 4. Det skulle väl vara en bra ide att baka dina fina pepparkaksbiscotti,lägga i fina cellofanpåsar och sälja på Dalslanggilles kaffestuga på första advent.Hur mycket skulle tio stycken i en påse kosta,tycker Du?

  SvaraRadera
 5. E: Tack för ditt beröm! Det ska jag verkligen göra! Jag har säkert smakat dem en gång i forntiden, men är inte riktigt säker på vilka du menar. Allt som Gunvor bakar smakar ju himmelskt!

  I: Ja, om ni ska ta betalt så att ni tjänar på det är det svårt att säga ett pris. Men 25 kronor? Är det för lite, tycker du? En påse i affären går ju på minst 35 och då är de fabriksgjorda... Kolla in priset på butiken Le Village! De och kanske också Iems säljer ju skorpor/biscotti i papperspåse. Ganska dyra, men jag vet å andra sidan inte hur många det är i varje påse...

  SvaraRadera
 6. Lånar alltmer på biblioteket - nu senast Tom Sjöstedts bok "Toms tips". Många bra rätter! Letar efter recept för middag till tolv personer där det mesta är förberett - vill gärna delta i alla spännande diskussioner som jag hoppas uppkommer under middagen. bp

  SvaraRadera
 7. Toms tips? Den har jag inte hört talas om förut. Måste utforskas! Kram finaste B!

  SvaraRadera