onsdag 23 november 2011

Krydda i tillvaron

Saffran är en krydda som främst förknippas med julen och lussekatterna i Sverige. I många andra länder används den hela året – i fisksoppor, i grytor och bakverk. Priset på saffran kanske är en av orsakerna till kryddans bristande användning i Sverige. Minst 100 000 – 150 000 krokusar måste plockas och rensas för att man ska få ett kilo torkad saffran.
Bild från http://www.santamaria.se/


Historiskt sett har saffran använts mycket länge. Under medeltiden berättas om en man som försökte sälja falsk saffran och fick böta med sitt liv för detta dumma tilltag. Det finns även i dag många olika sorters saffran, av väldigt varierande kvalitet. Jag har själv köpt billig saffran och blivit besviken. Färgen kommer då från gurkmeja och smaken är klen och tafflig.

Jag fick riktigt fin saffran av en tidigare arbetskamrat för några pr sedan. Hon hade familjen i Iran och vid besök där köpte hon alltid med sig saffran hem. Den var av extra god kvalitet och jag kan inte minnas att jag smakat så bra saffran förut.

Jag brukar aldrig rekommendera någon att använda kakmix när det är så lätt att baka av vanliga råvaror. Kungsörnen har dock en kakmix som jag tycker är riktigt bra. Priset är inte speciellt högt om man betänker att saffran är en dyr krydda.
Bild från http://www.kungsornen.se/

Jag brukar baka den i en silikonform och när den är avsvalnad siktar jag florsocker över den. Rena festkakan, jag lovar! Det går också bra att baka muffins av den och dekorera dem med vanlig topping till cup cakes. Leila (som jag annars har svårt för) gör en god frosting. Jag har lånat hennes recept här:

60 g mjukt smör
5 dl florsocker 1 tsk vaniljsocker 1 msk färskpressad citron, saften 100 g Philadelphiaost
Några droppar valfri karamellfärg

Vipsa ihop alltsammans och spritsa härligheten över muffinsarna.

Och kom ihåg: Muffins are just ugly cup cakes!
Det går bra att äta dem utan frosting också! Fatet har jag själv målat.

Formarna köpte jag på Åhléns i vintras. 70 % på reapriset i februari.

7 kommentarer:

 1. Tack för tipset med kakmixen...Ska ha ett par gäng med damer här och julpyssla lite....smidigt och bra!
  Ha en bra dag!

  SvaraRadera
 2. Kakmixen räcker inte till så väldigt många muffins. Jag fick ut åtta stora muffins av ett paket mix. Ha det fint!

  SvaraRadera
 3. Kära Bak- och pysselmadamen, jag undrar om du har något recept på lättbakade glutenfria bakverk. Att baka med glutenfritt mjöl kan vara en prövning. Antingen flyter det iväg eller så smakar det och ser ut som torra spånskivor. Mjuka kakor, sockerkaksliknande brukar bli ok men har du något gott och roligt tips. Har testat många olika mjölsorter.
  Många hälningar och kramar från S (den inte så pyssliga)

  SvaraRadera
 4. Hälsningar hälsningar hälsningar...

  SvaraRadera
 5. Bra att du rättade dig själv där. Annars hade jag varit tvungen att ställa dig vid svarta tavlan (vita numera) och skriva etthundra "hälsningar" som straff, haha!

  Jag har inte en enda bekant här som är glutenintolerant, men jag ska undersöka saken. Det är en konst att baka med det mjölet, har jag förstått. Återkommer i frågan! Kram!

  SvaraRadera
 6. Men du, om du vill baka en stor kaka (och jag menar stor)måste du testa just Leilas saffranskaka, finns på recept.nu To die for..
  Kram Gisela

  SvaraRadera
 7. Stor kaka låter toppen!!! Jag kollar! Kram!!!

  SvaraRadera