torsdag 5 april 2012

Tryffel och fudge till påsk

Ikväll har jag varit ensam hemma och haft det ganska skönt. Efter bara en halv dags arbete var jag och tränade (idag var det tungt, men jag gjorde det) och handlade hem lite god mat. Efter att ha strukit tvätt och lagat middag satte jag igång med att laga tryffel. Medan smeten stelnade kokade jag ihop lite fudge. Båda recepten hämtade jag ur systrarna Eisenmans Vinterns söta, som nog är oslagbar när det gäller godis. Allt har jag inte provat men det jag har gjort når höjder jag aldrig förr mött när jag ätit hemlagat godis.

Det vackra tyget är ett förkläde från Greengate.

Så här lagar du tryffeln:

Finhacka 225 g mörk choklad av hög kvalitet och lägg hacket i en stor skål. Koka upp 1 1/2 dl vispgrädde och häll den över chokladen utan att röra om. Låt stå i tre minuter innan du strör över 25 g riktigt smör. Rör ihop till en slät smet som ställs i kylen när den svalnat. Rör i smeten var 15e minut tills tryffeln börjar stelna. Ta ut skålen och rulla smeten till ca 25 kulor när den är "rullningsbar". Rulla kulorna i kakao eller som på bilden i hallonsocker från Strössel och annat. Supergott vuxengodis till en kopp riktigt bra kaffe.

Vill man kan man smaksätta smeten med lite kardemumma eller något annat som passar bra till choklad. Tänk bara på att det ska passa ihop med det som kulorna sen rullas i.

Grundreceptet på fudge kommer här:

Lägg 50 g smör, 3 msk kakao, 5 dl strösocker, 2 dl mjölk, 100 g mörk choklad av god kvalitet och 2 msk ljus sirap i en kastrull. Koka upp på låg värme under omrörning tills allt socker har lösts upp.

Avlägsna allt socker som seventuellt sitter kvar på kastrullens insida. Öka värmen något och koka tills smeten håller 113 grader. Ta bort kastrullen och ställ ner den i diskhon som du förberett med kallt vatten. Detta är för att kokningen ska avstanna snabbt.

Ta upp kastrullen ur diskhon igen och låt smeten svalna till 49 grader. Vispa sen fudgen kraftigt i ca tio minuter tills smetens glans försvunnit. Häll/tryck ner fudgen i formen (ta lite olja på fingrarna) och ställ kallt tills den är helt stel. Skär sedan i lagon stora rutor. Fudge är ganska sött så jag skär i små bitar. Då kan man ta flera, hihi! Jag puttade i lite hackade marsch mallows för att det framför allt är så snyggt när man skär dem. Ungefär en deciliter är lagom.

Vad har ni lagat för påskgodis, kära bloggisar? Eller köper ni färdigt?

4 kommentarer:

  1. Gahhhh mums här har jag tryck i mig köpt choklad din egen gjorda ser godare ut : ) kram Sofia

    SvaraRadera
    Svar
    1. Du måste få smaka nån gång. Jag får ta en resa till Hjo! Kram!

      Radera
  2. Mmm... Så smarrigt! Älskar mörk chokladtryffel. Lakrits är en favoritsmak och chili. Men även fräscha frukter som hallon och citron.

    SvaraRadera
  3. Det där ser och låter så gott! Jag hade gärna smakat på några bitar :) Jag har inte gjort godis till påsk, istället bakverk. Önskar dig en riktigt glad påsk!

    SvaraRadera