tisdag 11 december 2012

Lucka elva: Julgodis

Jag älskar godis, och godis älskar mig brukar J sjunga när han trycker i sig sura S-märken så att kinderna blir hamsterlika. Ingen kan som J stoppa munnen full av godis och se så nöjd ut. Möjligen tävlade sonen A med honom, då han var liten och godis var det bästa han visste.

Julgodis är en företeelse som i stort sett alla svenskar har tagit till sig. Knäck, ischoklad, kola och marsipanfigurer tillverkas veckorna före jul som aldrig annars. Den av matlagning mest ointressserade tar sig samman och kokar knäck, om än i micron och känner sig rysligt huslig. Gamla beprövade kolarecept plockas fram och varje år förundras man över att smeten inte vill stelna i det berömda kulprovet. Jag kan där tipsa om att en karamelltermometer löser alla bekymmer i den vägen. Perfekt att ta tempen på den lilla smeten, och så bara tjoff i med den i en form. 125 grader för lakritskolan och 123 grader för mjölkchokladfudgen.

Förr om åren var julgodiset alltid hemlagat. Röda äpplen som sparats från höstskörden, fint inslagna i tidningspapper och förvarade i matkällare eller på vinden. De var säkert skrynkligare än dagens genmodifierade plastiga äpplen men de doftade säkert mycket godare. Jag tänker på Bullerbyns gamle farfar som är blind, men som svarar på frågan om han kan se äpplena i granen: "Jag ser dem inne i "huet". Di e bra röa, de e di"!

Kakor var mycket viktigare till jul förr än nu, även om det bakas mycket i vårt land. Det fanns definitivt speciella julkakor som struvor, klenäter och pepparkakor. Kanel är väl den viktigaste julkryddan och jag läste någonstans att den var viktig också när man balsamerade mumier i det gamla Egypten. Hrm, det vill jag inte tänka på när jag knaprar på en pepparkaka... Struvor är godare än klenäter kan jag tycka och min mor serverade dem efter tips från kusin Vitamin med vispad grädde och hallonsylt på sin glöggfest. Mycket uppskattat och definitivt något hon tänker göra om.

Nya sorters godis, som fudge och cake pops har letat sig in över landets gränser. Vi inspireras av allt möjligt och bloggvärlden är en guldgruva när det gäller godsaker. Jag är snart färdig med min godistillverkning för i år och har egentligen gjort samma sorter som förra året. Det nya i år består av polkahjärtan med choklad i mitten. Lilla B hittade dem på Instagram eller foodgawker, jag minns inte vilket. Jag tyckte att de var vackra att se på och perfekta att ge bort. Jag fäste ihop käpparna med smält socker och fyllde sedan hålrummet med smält choklad av olika sorter. Några vita, några mjölkchoklad och några mörka. Lägger man en lång klubbpinne emellan när man klistrar ihop dem blir det en fin klubba! Lite cellofan, ett vacker band och kanske en etikett. Hemgjord present!

För bilder på hur man gör, gå till;
 http://notsoidlehands.blogspot.se/2011/02/got-candy-canes.html


3 kommentarer:

 1. Ja, visst blir det en hel del julgodis! Mina favoriter är lakritskola, baileysfudge och en ny som jag testat, jordnötssmör-chokladrutor, de påminner om snickers till smaken. De kommer på min blogg senare i veckan :) Kram

  SvaraRadera
 2. Marsipan godis har jag ju glömt, det som jag faktiskt gillar (tack för påminnelsen) får nog pilla ihop några små grisar eller nåt ;)

  Kram Ullis

  SvaraRadera
 3. Godis är verkligen så gott... jag nallar av mina handgjorda mozartkulor varje dag... inte bra för figuren det där! ;)

  SvaraRadera