måndag 3 december 2012

Lucka tre: Julstrumpor

I dagens lucka handlar det om traditionen i min familj, att hänga upp en julstrumpa för att Tomten ska fylla den med spännande paket under julnatten. När jag var liten hängde jag alltid upp en grönvinröd hemstickad strumpa vid sängens fotända, kvällen före julafton. Där hängde den lång och smal och jag tänkte att "i år kommer nog mamma att glömma att fylla den". I vår familj var det inte så att man trodde på Tomten direkt. Nä, det var i sann sjuttiotalsanda: "Man ska inte lura barn!"

Nåväl, jag lär inte ha tagit så stor skada av att inte få tro på vare sig Gud eller Tomten. Det har gett sig av sig självt med åren istället. Jag förstod aldrig hur mamma lyckades smuggla in strumpan full med godsaker utan att jag märkte det, jag som låg så på spänn och väntade. Helt plötsligt var det morgon och där hängde strumpan kvar, men nu stinn och full av hemligheter. Överst stack årets nummer av "Sagoprinsessan" upp i min strumpa, och i lillebrors var det "Bland tomtar och troll".

Förutom årets jultidning fanns det stående inslag som aldrig ruckades på. Det skulle alltid finnas detta i strumpan: En clementin, en chokladtomte, ett ljus och en tvål. Utöver det var det små roliga saker som jag inte visste att jag så gärna velat ha. Men mamma visste. Hon var (och är) fantastisk på att hitta på presenter som passade perfekt.

Arg över något, men skidor skulle jag åka...
Bäst minns jag den lilla musen av skinn som höll ett majskorn mellan tassarna. Han låg i min strumpa julen 1969, då mamma låg på sjukhus för att lillebror höll på att komma ut alldeles för tidigt. Pappa måste ha fyllt strumpan men jag är övertygad om att det var mamma som hade köpt sakerna. Den julen blev konstig men bra ändå. Jag fick inte åka och hälsa på mamma för då, på stenåldern, fick inte barn besöka föräldrar på sjukhus som i dag. Jag fick mitt första par skidor den julen, och åkte stolt på dem hem från julkalaset hos moster Mona. Det var en hemsk backe jag åkte nedför. I dag kan jag konstatera att det knappt var mer än en liten sluttning, men för en fyraåring var det rena störtloppet.

Nedan hittar ni en mall på julstrumpor som man själv kan sy. Den är från boken Allt om julen av Malcolm Hillier - en av mina absoluta favoritjulböcker. Jag sydde varsin strumpa till mina barn när de var små. En mörkblå med nalle till lilla B och en röd med guld och en ängel till stora F. Jag quiltade dem alldeles själv, vilket jag som icke sykunnig (läs: icke road) är stolt över.

Numera får de inget i strumporna, men jag måste säga att jag saknar traditionen lite. Men en dag får jag barnbarn och då...



19 kommentarer:

 1. Vilka fina barndomsminnen och tack att du delar med dig! Vi har inte haft julstrumpor i får familj, utan paketen låg alltid under julgranen på julaftonsmorgonen :) Kram

  SvaraRadera
  Svar
  1. Under vår gran har vi aldrig kunnat ha paket på grund av våra hundar som alltid älskat att öppna presenter. Det hade inte blivit mycket kvar till oss...

   Kram!

   Radera
 2. Hej fina!

  Vilka mysiga minnen Erika, värt mycket! Vi har alltid haft paketkalender i min familj. I början fick vi varje dag, men när vi blev äldre var tredje dag, jag och och mina två bröder. Mamma har nu broderat varsin kalender till Ella och Ludvig och till kusin Lilly. Hon köper nu 24x3 paket till de små, mycket blir det...

  Vad kul att du kommer att titta förbi dagen innan julafton! Klart att du ska få kaffe, kan till och med lova dig en kaka. När tror du att du dyker upp? Åh, vad kul!

  Haha, mitt dygn har lika många timmar men jag sover några färre än jag brukar just nu. Mitt jobb är lite speciellt, det är mer när jag är på jobbet och mindre arbete hemma. Det blir så eftersom vi har färre elever. Känner mig ganska säker när det gäller betygen i år, som jag annars brukar ligga vaken över och våndas.

  Det är så kul att butiken är så omtyckt och välbesökt! Älskar min butik och skulle kunna bo där ute.

  Kram kram Malin

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag vet ännu inte riktigt vilken tid det blir. Vi ger oss av så snart vi kan på morgonen. Det lär väl bli mycket trafik så där dagen före jul...

   De där kalendrarna med paket är kul på ett sätt och jobbigt på ett annat. Mina barn brukade vakna i ottan för att öppna paket och sen var den friden slut. Men skönt när nån annan gör paketen...

   Jag skulle också kunna bo i din butik. Det ska bli så roligt att få besöka dig! Kram!

   Radera
 3. Hihi, vi hade också fina julstrumpor när vi var små. Det var ju så mysigt att få tassa upp och öppna paket redan på morgonen. Sen var det ju lite lättare att hålla sig tills tomten kom om man hade något nytt och kul att leka med.
  Nu har min mamma sytt jättefina strumpor till tjejerna som lär fyllas med allt möjligt spännande för två ettåringar.

  Ha en fin dag!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Åh, vad underbart att få en strumpa av din duktiga mamma. Hon gör så mycket vackert! Du kan väl visa upp strumporna på din blogg?

   Visst var det så att man fick strumpgrejerna för att vara sysselsatt tills Tomten kom... Det gick så där, haha! Kram!

   Radera
 4. Vilka fina minnen, jag blir alldeles varm! Kram till dig!

  SvaraRadera
 5. Vilken bra julkalender du får till, underbart att få något nytt läsvärt och som vanligt får oss tänka till lite extra.
  Julstrumpor hade ingen av oss som små, däremot den vanliga julklappskalendern med ny present varje dag. Anki minns att det oftast fanns en lapp med instruktioner på så det blev som en skattjakt att hitta klappen. Håkan minns att han delade med sin storebror så att det därför blev varannan dag med klapparna.
  Tänk, man skulle kanske ta och ha en sån där klappkalender även som vuxen, ta en klapp varannan dag då också...

  Tack för din gulliga kommentar i vårt kök, vi blev ju alldeles till oss! I din julbok, jo vi tackar vi:)

  Kramar i massor till dej

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jodå! Fint folk ska finnas i finfina böcker. Så är det bara! Kram på er!

   Radera
 6. I natt kom snön till oss! Och det ska vara minusgrader hela veckan så du slipper slask och våra hundar är glada. :) Vår hund älskar snön, rulla runt, rulla lite till, gräva, rulla....

  Smart idé att använda konservburkar och andra burkar på det sättet. Sånt gillar jag!

  SvaraRadera
 7. UNDERBAR barndomshistoria som alltid min fina bloggvän finis på skidor : ) kram Sofia

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack vännen! Sov gott och fortsätt att krya på dig! Kramar!

   Radera
 8. En riktig häärlig historia!! Vad många fina minnen du har och så kul att du förmedlar det till oss:)))) Vilken enastående fin mamma du har har och har haft genom åren!!!!

  Stööörsta kraaaaaamen aka

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, hon lyckades verkligen skapa många härliga minnen. Kram!

   Radera
 9. Vilka härliga minnen! Vi hade också julstrumpa som hängde på sängkanten och jag minns hur otroligt svårt det var att somna den där kvällen före julafton, och att mamma brukade komma in för att kolla om man sov, så hon kunde fylla strumpan och själv få lägga sig. Men jag väntade och kämpade hårt för att hålla mig vaken för att få se tomten...

  Men ljus och tvål funderar jag fortfarande på.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag minns hur svårt det var. Men helt plötsligt var det morgon.

   Radera
 10. Älskar dina inlägg men det vet du säkert redan! :)

  SvaraRadera