onsdag 5 december 2012

Lucka fem: Julsånger

Min mormor var totalt tondöv. När hon var liten flicka älskade hon att sjunga och när hon äntligen fick börja skolan var sångstunderna det hon mest såg fram emot. Läraren spelade på tramporgeln och barnen sjöng psalmer i klassrummet. Lilla Eva sjöng och sjöng. Hon tog i från tårna och sjöng så mycket hon orkade. Hon har berättat för mig att hon var så otroligt lycklig - ända tills läraren helt vänligt sa till henne:

    - Eva behöver kanske inte sjunga RIKTIGT så högt! 

Åh, så hon skämdes! Som gammal ville hon ofta att vi barn skulle sjunga för henne, men jag har alltid tyckt att det är lite pinsamt att sjunga när andra lyssnar. så det blev nästan aldrig något. Mina barn har däremot alltid tyckt om att sjunga och med dem har jag aldrig känt mig dum när jag sjunger. Åtminstone inte när de var små. Stora F sjöng med stort allvar en massa komplicerade julsånger för mormor Eva, som sken som en sol och vaggade av och an med sitt vackra gamla huvud, när den lilla ängeln (nåja) sjöng för henne. Högt och klart! Änglabarnet lilla B sjöng också, tonsäkert och länge. henne fick man nästan inte stopp på. Helt liten satt hon på gunghästen och sjöng:

- Å vägen, å vägen - vandra hand i hand... Å vägen!

Resten av pepparkakesången kunde hon inte men vad gjorde det. Inte ett öga var torrt!

När det gäller julsånger finns det en som får mig att rysa ända in i märgen när den sjungs av rätt person. Det är "Nu tändas tusen juleljus". De gånger jag har gått i julottan har jag haft ståpäls på armarna hela sången igenom och tårarna står i mina ögon. Jag vet inte vad det är som gör att jag älskar den sången mer än alla andra!? Emmy Köhler är det som har skrivit denna sång och det gjorde hon redan 1898. Tommy Körberg är en av de som får mitt gillande när det gäller denna julsång och vill ni lyssna och få lite julstämning kan ni klicka HÄR och lyssna själva!

"Julen är här" har en helt annan innebörd, då det var med denna sång på MYCKET hög volym som lilla B väcktes av sin älskade syster för något år sen på självaste julafton. Hennes min var obeskrivlig då hon väcktes av tordönsmusik ganska så tidigt. Hon som alltid var först uppe på julen, förr om åren.

Bild: www.homeenter.com
Andra julsånger jag tycker mycket om är allt med Magnus Carlsson, och då menar jag ALLT. "All I want for christmas is you" gör han med all den stil och glamour som behövs för den låten. "När en stjärna faller" är en annan av hans bästa julsånger. Då trivs jag som bäst! 

Vilken är din favorit bland julsångerna? Berätta gärna vilken och varför!!!Glöm inte att skicka in ditt bästa rim om choklad så har du chans att vinna finfina chokladtillverkningsgrejer! Tävlingen hittar du till höger på bloggen. Än har inte särskilt många rimmat, så vinstchansen är större än den brukar!!!

11 kommentarer:

 1. Julsånger är ju mysigt och jag tycker om att sjunga även om det kanske inte jämt låter vackert. Jag gillar "Nu tändas tusen juleljus" och "Det stålar en stjärna. Vackert!

  Ha en fin dag!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag är säker på att dina fina tjejer tycker att du sjunger bäst i världen! Kram!

   Radera
 2. Jag har det bra egentligen, är varken beroende av kollektivtrafik eller cykel. Vi har inte bil eller bor i hus och behöver skotta. Vi bor mitt i stan och har gångavstånd till det mesta. Så jag (och vovven) njuter av det vita till fullo.

  Jag gillar hela skivan Betlehems jul av Carola. den spelades ut och in när jag var liten. :)

  Jag ska fundera ut nåt rim och vara med i din tävling!

  Kram Johanna

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, gör det! Det är ganska stor vinstchans nu när inte så många är med ju! Jag har tagit in en domare som ska bedöma alla rim, så jag gör det inte själv!

   Skönt att bo mitt i stan! Kram!

   Radera
 3. Alla har vi våra minnen ihop med julsånger. Farmor spelade och sjöng alltid "Gullockiga små, så väntande stå och klockorna ringa och bjällrorna slå. . ." när Tomten skulle komma. Tyvärr försvann den här älskade sången med Farmor. Som barn var jag tillsammans med hela släkten på julbön varje julafton och jag får än idag rysningar när jag hör en kör sjunga "Stilla natt" som domkyrkokören sjöng så otroligt vackert. "Nu tändas tusen juleljus" har jag andra senare minnen med - den fina sången sjöng mina barn varje julafton i många år och varje år fälldes en liten tår. Kram bp

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vissa sånger försvinner med de gamla, så är det bara. Bitterljuvt på något sätt.

   Nu har du väl Ella som sjunger för dig, skulle jag tro? Kram!

   Radera
 4. Underbar text Erika underbar! Ser lilla farmor framför mig men då som en liten flicka i skolan. Jag som förskollärare lovar härmed att ALDRIG säga åt ett barn att sjunga högt. godnatt kram Sofia ps. får inte till rimmet alls morrr : ( Fast jag har ju några dagar till på mig : )

  SvaraRadera
 5. Ja Magnus Carlsson är bra!! Du har så rätt i det. Men din lilla mormor...Så underbart att läsa, lilla hon :)

  Kram Ann-Louise

  SvaraRadera
 6. Har sedan högstadiet haft rysligt svårt för O Helga Natt. Minns några elever som knackade på en dörr i skolan och hojtade: - Släpp ut katten! när skolans skönsjungande(?) lärare övade just denna melodi.
  Många kramar, S

  SvaraRadera
 7. Får oss osökt att tänka på Ankis mor som inte fick vara med när det var musik i skolan eftersom läraren tyckte att hon sjöng så falskt... Tänk om det varit i dagens skola, vilka rubriker!

  Just skivan som du visar skivomslaget på här har vi på vinden, den har verkligen spelats massor i barndomens tider.

  Favorit för Anki är Bruce Springsteens variant av Santa Claus is coming to town, Håkan tycker att Elvis var en hejjare på julmusik.

  SvaraRadera