söndag 9 december 2012

Lucka nio: Lutfisk och tävling!

I dag är det Annas namnsdag och jag vill gratulera alla som har detta vackra namn! Särskilt Pernilla!

På Annadagen bör man lägga lutfisken i blöt, om den ska bli färdig till jul. Det är viktigt att byta vatten på den så att den blir vit och fin i hullet. Själv är jag också vit i hullet men det är liksom inte lika eftersträvansvärt... Jag dallrar lite som en lutfisk också om sanningen ska fram.

Nåväl, själv kan jag koppla av för jag äter inte lutfisk. Som barn fick jag och min bror alltid stekta torskpanetter med ärtor och potatis till jullunch medan mamma och pappa åt lutfisk. Det stack alltid i näsan av all vitpeppar som mamma pudrade över sin fisk. Jag funderade ibland på om det kunde vara all den där peppar'n som gjorde att lutfisk smakade så förskräckligt!? Men det var det inte. Jag tycker än att lutfisk smakar väldigt illa, liksom matjessill. Det är två av de ytterst få maträtter som jag bara inte KAN äta. Bra att jag slipper!

Dagen tävling, eftersom det är andra advent, går ut på att skriva om ert bästa pepparkaksbak. Det kan vara ett recept, ett sätt att kavla ut degen så att den släpper taget om skivan den ligger på eller bara några roliga pepparkaksformar som ni kan tipsa om. Ett pepparkakshus kanske?
Bild: Lilla B

Vinsten är ett litet hemligt paket bestående av något som luktar gott, något som smakar gott och en pytteliten måttsats till det minsta pepparkakshus jag någonsin sett. Jag har själv ett men har ännu i år inte hunnit baka något. Huset är så finurligt att när man satt ihop delarna kan man hänga det på kanten av en mugg, ett glas etc. Det fungerar fint som bordsplacering på julafton t.ex. om man glacerar namn på husen och ställer dem på tallrikarna. På bilden hänger en av måttdelarna på kanten av muggen, för att visa hur huset sen hängs upp. Efter att det är bakat och ihopsatt. Liksom.

Bild: http://craftandcreativity.com/blog/ 

Jag hittade en bild av det lilla pepparkakshuset hos bloggen Craft and creativity. Hos henne hittar ni massor av roligt och fint julpyssel! Kika gärna in där för inspiration!


6 kommentarer:

 1. Vad gulligt litet hus:)
  Kramar från Victoria på www.victoriasprovkök.se

  SvaraRadera
 2. Jättegulligt hus :)

  Härlig tävling, I am in! Minns förra året pepparkaksbak med barnen... mamma kan vi inte göra djungeldjur? Jomenvisst, där kom giraff och noshörningsformarna fram. :) De har ju rätt, allt behöver inte vara så traditionsenligt alltid!

  Du kan läsa om det här: http://amyspieceofcake.blogspot.com/2011/11/pepparkaksbak-med-barnen.html

  SvaraRadera
 3. Tack! Du är så duktig på att skriva! Och att baka!! Jag åt god lussebulle med choklad och mandelmassa idag till mitt te. Sedan blev det lite kanderade pacannötter till glöggen! Och allt har du gjort! Tack världens bästa kompis!

  SvaraRadera
 4. Jag får väl ta och tacka för gratulationerna! Både jag och min syster heter Anna efter vår gammelfarmor. Därför valde jag att även mina döttrar skulle få ärva hennes namn. Hon var vad jag förstått en underbar person!

  Själv, tycker jag mycket om lutfisk. Min man älskar det och varje jul bjuder svärföräldrarna på det!

  Jag är gärna med och tävlar. Men jag är själv ingen bakande person. Berättar gärna om ett minne istället:
  När jag var liten bakade vi pepparkakshus varje år. Två stycken. Eftersom att familjen bestod av tre tjejer och tre killar bakade killarna ett och tjejerna ett. De dekorerades och pyntades med allt från godis till marsipanskapelser och legogubbar. Sedan ställdes båda pepparkakshusen i ett vitrinskåp och alla som besökte oss under julen fick rösta på det huset de tyckte bäst om. När det sedan var dags att äta upp dem presenterades det vinnande laget. Jag tror inte man vann något mer än äran, men det var alltid så kul att göra något hela familjen!

  Kram på dig!

  SvaraRadera
 5. Jag vill vara med. Mitt starkaste minne av pepparkakshus var i början av 80-talet då det bakades pepparkakshus på min dåvarande förskola avdelning Zurret. Minns att vi fick vara med att dekorera, sedan ett par veckor senare fick vi vara med och äta upp det. Kanske inte lika gott då det stått ett tag mjukt och dammigt ; ) Vi barn var ju mest intresserade av godiset ovanpå taket och det gick ner, tillsammans med lite damm och bummullsrester ; ) kramar Sofia

  SvaraRadera
 6. Klart jag vill vara med och vinna tävla!

  Ett litet minne när det gäller pepparkakshus är när vi hade planerat en pysselkväll med två par till.
  På dagen hade jag bestämt mej för att rengöra kristallkronan över köksbordet.
  Sagt och gjort.....och glömde att jag skulle täcka för lamporna när jag sprutade på rengöringsmedlet, och detta slutade med att så fort vi tände lampan så gick proppen.....
  Men skam den som ger sig.....det slutade med att sex vuxna personer satt runt bordet med pannlampor pyntade pepparkakshus.....en kväll vi alla minns....
  Kramar

  SvaraRadera