torsdag 6 december 2012

Lucka sex: Julkort

Brukar ni skicka julkort till era vänner och bekanta? Blir det hemgjorda kort med glitter och snirklig text, kort av munmålande konstnärer från Lettland eller massproducerade kort i tio-pack? Kanske skickar ni mail istället eller sms? Jag tycker att det är väldigt trevligt att få julkort varje år, även om jag nog skickar nästan dubbelt så många som jag får tillbaka. Det gör inget, för saligast är ju att ge, eller?

Det allra första julkortet skickades runt 1840 i England. Det trycktes upp i tusen exemplar som sedan färglades för hand. Tryckerikonsten var ännu inte så utvecklad, så det fick bli handmålade kort.

Fyrtio år senare kom seden till Sverige och den vanliga hälsningen "God jul" trängde snart ut andra som "Glad jul" och "Fröjdefull jul". Änglar och blommotiv var vanliga vid sekelskiftet 1900 och tomtarna var inte så långa och ståtliga som nu, utan mer av nisse-typ och ganska vresiga. Det var nog mer den gamla hustomten man försökte avbilda, och hans grötfat som ställts ut för att blidka honom att fortsätta sitt värv. Tog inte tomten hand om gården kunde det gå illa. Kor gick i sin och hus brann upp. Det var allvarliga saker minsann.

I våra dagar skickas trots allt runt fyrtio miljoner julkort. Det kan tyckas mycket men är ändå en minskning med den absoluta toppen som nåddes 1996, då hela sextiotvå miljoner julkort skickades. (Källa: http://www.postmuseum.posten.se/utstallningar/julkort.html)

Givetvis är det billigare och snabbare att skicka e-vykort via datorn. För dig som är road av det finns det en hel del skojiga sidor att fynda på. Jag har hittat de finaste julkorten någonsin, animerade med engelsk touch. Ljuvliga bilder och christmas carols så som de SKA sjungas, alltså med rätt melodi och inte av en stackars barnaskara som en överambitiös musiklärare på nån högstadieskola tvingat att ta ton.

Mina julkort har ni sett förut, men jag lägger upp ett par ändå. Jag har fått förfrågningar om att sälja mina julkort men sanningen är att jag inte ens hinner göra till min egen familj och vänner, så ni som gillar mina kort - sorry! Jag måste skicka dem till familjen i första hand.
9 kommentarer:

 1. Jag skickar julkort och har köpt kort av i-India där pengarna går till gatubarnen i Jaipur! Kram

  SvaraRadera
 2. Jag har pysslat ihop mina julkort de senaste åren men i år har jag faktiskt köpt. Jag är också en sådan som skickar mycket fler än jag får och som du säger gör ju det inget alls!

  Ha en fin dag! kram elin

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, du har ju mycket annat att pyssla med nu. Kram!

   Radera
 3. Jag tycker verkligen om att både skicka och få julkort :) Kraaam!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag kan tänka mig att dina julkort innehåller en och annan fin formulering! Kram!

   Radera
 4. Förut skickade vi julkort men vi har slutat. Lite synd samtidigt faktiskt. Kanske i år blir det något skickat ändå. Klurar på det. Ja som det ska sjungas...Varje år köper jag en ny julskiva men tydligen köper jag fel för det blir aldrig bra...

  Kram!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag lyssnar på jullistor på Spotify - bästa sättet att rensa ut kass julmusik snabbt! Kram!

   Radera
 5. Jag skickar säkert 40-50 julkort! Det är en av de finaste jultraditionerna tycker jag! Om jag fick det översta julkortet med rådjuret/renen? som du gjort, så skulle jag jubla av glädje. Det är så fint! Idag ska jag försöka skriva ett blogginlägg. Det har varit så mycket det senaste så jag har inte hunnit blogga. Hoppas allt är väl! Stor kram

  SvaraRadera