torsdag 13 december 2012

Lucka tretton: Lucia

I dag fyller en av mina goda vänner år så jag vill börja med att gratulera Annika på hennes, hrm, 29-årsdag.

Jag som tärna
Jag har aldrig varit Luciatypen. Som barn var jag alltid tärna, för på den tiden blev bara de sötaste tjejerna med långt blont hår valda till lucior. Fräknig, råttfärgad och glasögonprydd var jag inget ämne om ni förstår, men jag börjar komma över det... På bilden här bredvid är jag tärna hemma i vårt kök i Nättraby. Jag skulle tro att jag är tre år på den här bilden.

Luciafirandet i Sverige är en tradition som hängt med länge. Jag ska inte dra hela historien om helgonet Lucia från Syracusa, men om ni vill läsa den kan ni klicka HÄR.

På den skola jag jobbar nu har vi inget luciatåg och följaktligen inga pepparkaksgubbar heller, för er som nu har följt den debatten. Jag tycker att det är tråkigt att den läraren som ville förbjuda pepparkaksgubbar i lussetåget, har gett SD bränsle att använda i sin invandrarfientliga politik. Mig veterligen har ingen utom den läraren "tagit illa upp" för att det finns pepparkaksgubbar i tåget... Så dumt!


Dagens inlägg blir ovanligt kort men för att förlänga lussekänslan så bjuder jag på en länk till min favoritjulmusiker, Magnus Carlsson. Klicka HÄR för att lyssna på hans disco-jul-låt. Jag ääälskar Magnus Carlsson, så är det bara.6 kommentarer:

 1. Hej!

  Jag hade ju rimmat så fint om choklad men kom på kl 22 på fredagen (och var inte hemma) att jag inte skickat in det!

  Ja, det där med pepparkaksgubbar var det knäppaste jag hört på länge.. Snälla nån!

  Kramar Johanna

  SvaraRadera
 2. Sötaste tärnan : ) Vi hade luciatåg med fika för barn och föräldrar på mitt jobb idag. Mycket uppskattat : ) Tyvärr vaknade jag hes så jag sjöng men det var väl kanske inte så vackert! 0_0 kramar Sofia

  SvaraRadera
 3. Vi började jobba en halvtimme tidigare idag för att lussa för patienterna. Vilket vi brukar göra varje år. Det är alltid någon som upplever sin sista lucia :-( Eftersom mina barn har luciafirande på em brukar jag hinna båda delarna. Jag var idag stjärngosse i ren protest. Hade jag haft några bruna stora kläder hade jag varit pepparkaka. Jag gillar inte benhårda traditioner eftersom det kan bli knepigt när livet svänger och de inte längre kan följas. Så mig gör det verkligen inget om barnen inte följer traditionens strikta normer. Milia går på uteförskola så det var ett knubbigt (pga alla ytterkläder under) urgulligt lussetåg.

  SvaraRadera
 4. Vad fin du var & är! Jag var heller aldrig någon lucia-tjej men var med på alla luciatåg ända upp till högstadiet. Tyckte det var kul!

  Vad kul att få åka och träffa dottern din. Kan tänka mig att du nästan längtat ihjäl dig!

  Hoppas du haft en fantastisk dag! Kram

  SvaraRadera
 5. Vilken söt tärna! Jag lussade senast under skoltiden då jag studerade till barnsjukskötare. Vi var på Barnkliniken i Helsingfors och sjöng på avdelningarna! Kram

  SvaraRadera
 6. Vilken söt tärna! Även om jag precis som original-lucian är mörk, fick jag ändå aldrig vara lucia... :) alltid tärna, men det var helt okej det också!

  SvaraRadera