lördag 22 december 2012

Lucka tjugotvå: Vört

Natten som gick var årets mörkaste och längsta - nu går det faktiskt mot ljusare tider. Det känns skönt att tänka på i mörkret. I dag skymtar dock solen fram lite här i Göteborg. Jag har slagit in de sista julklapparna och rimmat, ganska illa. Några rim tänker jag pilla ihop imorgon kväll, på plats i lägenheten som vi ska låna av en vän över julen. Vi åker till Karlskrona för att fira jul hos mamma, men också hos pappa i hans nya lilla lägenhet.
Dagens lucka innehåller ett vörtbröd. åtminstone i fantasin. Eftersom vi ska bort på julbord i kväll hos barnens farfar och farmor, får jag ändå inte vara hemma och njuta av någon bröddoft, så jag kan lika gärna ramla förbi bageriet och köpa ett vörtbröd. På väg till jobbet den här veckan har jag dock njutit av doften varje morgon. Pågens bagerifabrik ligger på vägen till skolan där jag arbetar, och tydligen går julbaket på högvarv där. Fast igår morse var det nog en bagerimedarbetare som somnat på sin post, för himmel vad det luktade bränt!

Förra julen bakade stora F vörtbröd här hemma. De blev väldigt goda, men så är hon också något av en brödexpert. Det har hon efter sin farmor och sin pappa, båda duktiga brödbagare.

Vört är ett konstigt ord och man kan ju fundera på var det kommer ifrån!? På Wikipedia förklaras det så här: Vört (av lågtyska wört, besläktat med ört), råvara vid öltillverkning: den är en vattenlösning av, mer eller mindre, omvandlade maltbeståndsdelar som erhålls vid filtrering av mäsken.

Det låter ju inte så himla gott, men det tycker åtminstone jag att det är. Om jag slipper de förpillade russinen. Ett enda russin kan förpesta ett helt vörtbröd! Hala och slibbiga halkar de omkring i ens mun och det känns som efter en rejälv harkling vid förkylning. Blä! Nä, utan russin ska det vara.

Hur gör ni? Bakar ni vörtbröd själva eller köper ni? Eller äter in annat bröd till jul? Berätta!

För recept på vörtbröd, titta in HÄR!

8 kommentarer:

 1. Jag har bakat pepparkaksbröd och i morgon skall jag baka dadelbröd! Kram

  SvaraRadera
 2. Nej fy för russin i bröd! Men vört har jag aldrig bakat.

  Ses snart!

  Kram kram

  SvaraRadera
 3. Jag bakar både med och utan russin så blir alla nöjda. Just nu ska jag ta ut den första plåten :) Kram!

  SvaraRadera
 4. Aldrig ätit vörtbröd i hela mitt liv,har inte den traditionen och äta bröd på julen,och gör vi det så äter vi ett vanligt bröd

  SvaraRadera
 5. Jag gillar russin annars... men din beskrivning tror jag stämmer ganska bra. Passerar du bageriet varje morgon :) det gör jag också när jag far på jobbet. Men inte känner jag av någon härlig doft. Ser bara en mindre "härlig" person genom fönstret där. Så jag kikar inte.

  Hoppas ni lät er väl smaka av vad julbordet, hos barnens farmor och farfar, hade att bjuda på. Det gäller att ha resår i brallan eller kjolen då.

  GOD JUL! Jag önskar er den finaste finaste julen tillsammans! <3

  Kram!

  SvaraRadera
 6. I LOVE VÖRTBRÖD gahhh vad det är gott! Idag har vi ordnat en massa inför julen. Snacka om att vara ute i grevens tid gahhhhhh likadant varje år för oss : / kram på dig min fina bloggvän sov gott! kram Sofia

  SvaraRadera
 7. Älskar vörtbröd och russin i... hurra för ljusare tider!

  SvaraRadera
 8. Östras vörtbröd MED russin ska det va! God Jul!

  SvaraRadera