lördag 1 december 2012

Lucka ett: Sju anti-julstress-tips


Inte alla stressar som galningar före jul, men de flesta rycks med i någon slags märklig cirkus som går ut på att försöka toppa tidigare års presenthögar och matorgier. Jag är själv inte överdrivet förtjust i den sortens julfirande utan skulle helst av allt bara ha advent... Julafton är för mig en dag då allt kulminerar i någon slags topp som sällan motsvarar förväntningarna.
Nu är det inte så lätt att slipper ifrån julens krav. Man är många och det finns alltid personer att ta hänsyn till - jag vet. Men försök för din egen och andras skull att skapa den jul du vill ha. Här är några tips på vad du kan ta bort för att undvika att gå av på mitten i december.
1. Lägg ner det här med julklappar till alla vuxna om det bara känns jobbigt. Ge hellre bort något vettigt som pengar till något projekt, en hemlös eller skänk kläder och annat till föreningar som förmedlar gåvor till mindre bemedlade. Dina felköp, skor i fel storlek eller en skjorta som du faktiskt aldrig använt, kan komma till stor glädje och nytta hos någon som inte har så mycket. Frälsningsarmén, Missionskyrkan och andra brukar med glädje ta emot gåvor före jul. Hos Actionaid och andra hjälpare kan du betala för att en fattig by ska få en fotboll eller en utbildad barnmorska. Hos Action aid kan du hjälpa där hjälpen behövs. Eller för att citera Emil i Lönneberga när han gett all annandagsmaten till fattighjonen: ”I Knohult är de redan tjocka så det räcker. Det är väl bättre att maten kommer där den gör nytta!” Kan man annat än hålla med?


2. Åk inte runt till halva släkten på julafton om ni inte tycker att det är roligt. Tänk på att barnen oftast tycker att det är mycket skönare att få vara på bara ett ställe och fira. Dela upp julen på olika dagar och avdramatisera alltihop. En god vän till mig var del i en familj med olika mammor och pappor hit och dit. På julafton var styvpappan alltid så nere när hans barn var hos sin mamma, att de helt enkelt bestämde sig för att strunta i julafton. De åt vanlig mat den här dagen, klädde granen och slog in paket, spelade i Kalle Ankas jul (det var före Internet) och firade istället jul på juldagen när hans barn kom. Alla var glada och om man ska vara petig så föddes ju inte Jesus förrän på julafton (för det är ju därför vi firar jul, eller?).

3. Ge bort saker som du själv har gjort, om du nu absolut vill ge saker. Pysselbloggar finns det gott om och jag kommer att i ett senare inlägg att tipsa om bra ge-bort-presenter. Detta passar också den som av olika skäl sitter risigt till när det gäller pengar.

4. Laga inte för mycket mat. Lätt att säga, för det blir nästan alltid för mycket mat även hemma hos oss. Var hård. Två sorters sill - inte mer. Jansson eller revbensspjäll på juldagen - inte nödvändigtvis på julafton. En liten skinka som tar slut på tre dagar, så slipper du det där med skinkpytt i en vecka efter jul.

5. Byt julgodis! Du måste inte laga allt godis själv. Bjud hem tre kompisar och laga ert julgodis (fyra sorter) och byt sedan med varandra. En gör etthundra chokladkolor - sen får ni tjugofem var. Likadant med knäck osv. Då får du inte en massa som du inte äter upp. Eller - du får inte en massa som du äter upp och ångrar dig (när du inte kan knäppa jeansen efter jul).

6. Ring dina vänner istället för att skicka julkort. Eller gör som jag och J brukar göra: Bjud in alla vänner att träffas på en restaurang eller bar några veckor före jul. De vänner som vi brukar träffa tycker att detta är ett utmärkt sätt att stressa av en stund i julhetsen. Man kommer när det passar och går när det passar. Den som vill tar med barnen, någon tar bilen och dricker lättöl eller cola. Ät och drick efter behag och ha en skön eftermiddag tillsammans. Prata och mys och avsluta kvällen/eftermiddagen med att önska varandra en riktigt god jul. Ingen måste laga mat och städa för att man ska ses. Perfekt!

7. Hjälp varandra att städa, om ni nu måste julstäda. Boka in två vänner under tre söndagar i november/december. Bestäm t.ex. att ni börjar hos dig. Under tre timmar ska ni tre hjälpas åt att städa ett område hos dig. Göra ren ugnen, städa kylskåpet eller skura badrummet. Slutligen ringer ni efter pizza och har en trevlig stund ihop. Söndagen därpå är det dags att träffas hemma hos en av de andra två osv. Jättebra sätt att få trista saker gjorda! 

Eller så kan du ge barnen uppdrag. Barn av i dag dör faktiskt inte av att städa en toalett eller att lära sig putsa fönster... Och de ska inte ha betalt för att de gör saker. Förklara för dem att ni, om de hjälper till, kan ha en skön kväll senare och läsa sagor (små barn) se på film (lite större barn) eller spela frågespel (barn i alla åldrar). Om alla hjälps åt slipper föräldrarna göra allt själva, bli dödströtta och somna i soffan före barnen.

Sist av allt vill jag i dag gratta vännen Susanna som fyller år i dag! Hurra för dig - du är en sån vän alla borde ha! Kram!

10 kommentarer:

 1. Vilka bra tips:)
  Ja har under några år lämnat något bidrag till någon välgörenhet i stället för att skicka julkort. Har lämnat ca 3 förslag till familjen och sedan röstar vi vilket ställe pengarna ska gå just det året. Förra året blev det till Röda korset "till de ensamma"
  Ha det gott:)

  SvaraRadera
 2. Men du är väl för underbar! Vilken bra lucka ett att öppna. Tänk att du funderat ut allt detta men jag tror inte att du faktiskt behövde fundera så mycket - Du vet det redan och hade det klart i huvudet hur det skulle skrivas :) Jag tycker att det var sju stycken jättebra tips om än jag tillhör de som inte julstressar nästan nåt alls och har prioriterat bort massor av "måsten" kring julen.

  Kram kompis!

  SvaraRadera
 3. Vilka bra tips, för visst blir det lätt stress runt jul! Kram

  SvaraRadera
 4. Vad mycket fina tips! Ibland glömmer man ju bort vad julen egentligen handlar om (kärlek och familj) mitt i pepparkaksbakandet och julpyntandet. Jag har dock tagit det ganska lungt de flesta åren.. skulle vara julklapparna i så fall. Jag kan bara inte sluta köpa!

  Ha en fin kväll, fina du! kram elin

  SvaraRadera
 5. Kloka råd och jag har själv skalat av så många måsten att jag bara har det gottaste kvar av julen.
  Numera har jag som tradition att julluncha dagarna innan jul med vänner.
  Kollar på alla som stressar omkring och jag är klar och sitter där med mina älskade vänner och äter en god bit mat och dricker lite vin mitt på blanka dagen!

  Lena från make a head food

  SvaraRadera
 6. Tackar allra ödmjukast för den fina gratulationen! Tack älskade lilla du!

  SvaraRadera
 7. Vilken härlig lista! Vi har själva inte så höga förväntningar utan tar julafton lite sin den kommer :)
  Hoppas din första advent varit kanon, kram!

  SvaraRadera
 8. Mycket tänkvärda ord och bra tips. Vi kommer i år fira lite jul med mina föräldrar den 22:a och sedan bara vara familjen (vi 4) på julafton. Känns lite konstigt, men ändå mysigt. Kanske rent av ska ära 3-rätters på julafton och slippa julmaten. Vem vet.
  Vi tänker endast ge barnen ett par julklappar i år och inget till oss själva. Jag tycker vi har allt vi behöver. Jag mår bara dåligt om det blir pakethysteri kring jul. Och för att inte tala om all mat som slängs på många håll för att det lagats för mycket julmat. Jag träffar många människor som firar sin sista jul och det är definitivt inte maten som är viktigt.
  Fint inlägg vännen. Kram.

  SvaraRadera