fredag 28 december 2012

Mellandagar

Nu är jag tillbaka efter ett besök i hemstaden Karlskrona hos min familj där. Det var en stillsam jul utan större åthävor. Några paket utbyttes mellan mig och lilla B och min ömma moder. Jag fick superfina saker av lilla B som vanligt. Bland annat en ljuvlig bok med noveller om hundar och deras författarägare - Tio hundar och en katt heter den. MajGull Axelsson och Kerstin Ekman tillhör de utvalda som berättar om sin relation till sin hund. Och tydligen till en katt, men dit har jag inte hunnit. Mycket läsvärd! Örhängen och en bakform av silikon fick jag också. Och ett litet hjärta som blir varmt när man trycker på det. Det är inte klokt vad snäll jag måste ha varit!

I mellandagarna hjälptes jag och min bror också åt att flytta lite saker till min pappa som nu bor i en servicelägenhet. J var en fantastisk flyttgubbe och jag vill passa på att tacka honom också här. Tack snälla J för att du alltid är så snäll och hjälpsam! Det är en sorg när ens föräldrar blir gamla och inte klarar sig själva längre. Pappa har haft en massa bekymmer de sista sju månaderna men bor nu i en fin liten lägenhet med pentry och underbar personal dygnet runt. Han säger sig vara nöjd och trivs redan bra. God mat, hjälp med allt som han behöver och vänliga människor som aldrig tycker att han är till besvär.

På julafton gick jag för att besöka pappa så klart. På väg till hans rum stannade jag till i köket för att koka vatten till kaffet, då vi ännu inte hunnit hämta pappas vattenkokare. Detta allmänna kök är öppet och har ett litet rum intill där en TV står. Vid denna TV satt en liten dam i sin rullstol för att titta på Kalle Anka. En ur personalen drog fram en stol bredvid den lilla damen och satte sig bredvid henne. Hon tog hennes hand, strök henne över håret och sa att hon tyckte att hon hade en så vacker kjol. Den lilla damen sa inte så mycket. Hon satt där och såg ut att vara ganska nöjd. Kroppskontakt, lite småprat och närhet. En hand att hålla i juletid. Jag får svälja en klump av värme nu när jag skriver det här. Det var det vackraste för mig den här julen.

God fortsättning till er alla. Imorgon kommer recept på getostgratinerade päron med lökmarmelad och ankbröst med grönpepparsås och potatisrosor från fina proffsbloggaren Amy!

Glöm inte att tävla om fina grytlappar från Nyblom och Kollén! HÄR gör du det.

12 kommentarer:

 1. God fortsättning, snälla söta Erika! Det blev en klump och tårar för mig när jag läste... jag är lättrörd så här i juletid (annars också) men jag saknar mina föräldrar alldeles speciellt och jag saknar vår släkt också...efter pappas bortgång blev ingenting sig likt.

  ha det gott min vän!
  kramar Lisa

  SvaraRadera
 2. God fortsättning och vilken fin handling. Jag blir rörd när jag läser det... jag hoppas det finns lika bra personal om ca 35 år när jag hamnar på liknande plats :)

  Nämen, vad är det du skriver... äsch, nu rodnar jag. Kram och tack fina Erika! *L*

  SvaraRadera
 3. Vilken söt historia, och en verklig dessutom. Fint!

  Det var så kul att få träffa dig och ditt entourage. Du var så fin i dina mysisbyxor. Du hade ju ett fint halsband till, eller hur? ;o) Tack för att du rekommenderar mitt lilla krypin.

  Kram kram <3

  SvaraRadera
 4. Mycket tänkvärda ord, som vi alla borde ta till oss! För den lilla damen var säkert den mjuka beröringen mycket mera värdefull än den finaste julklapp. Tänker på min lilla mamma som alltid pratade så gott om personalen på äldreboendet och deras vänliga bemötande. Kram bp

  SvaraRadera
 5. Åh, började nästan gråta när jag läste. Jag får en klump i magen när jag tänker på alla gamla som inte hamnat så bra som din pappa verkar.

  Ha en fin kväll, goa du! kram

  SvaraRadera
 6. God fortsättning på dej min vän....som vanligt blir jag rörd när jag läser dina inlägg!
  Kramar

  SvaraRadera
 7. Hej! Äntligen är du hemma igen. Ordningen återställd! :)

  En lugn och fin jul har du haft. Skönt det med. Det behöver inte vara så stort ståhej alltid.

  Det fina du skriver om tanten kunde lika gärna varit tagit från min arbetsplats kan jag både stolt och ärligt berätta. Härligt att läsa och ännu bättre att du fick uppleva det. Din pappa får det alldeles säker bra där.

  Kram och god natt! :)

  SvaraRadera
 8. Säger detsamma äntligen är du hemma igen : ) Åhhh jag blir alldeles varm då jag läser om den lilla damen på julafton. Vi har en farbror som bor i huset bredvid oss. Vi pratade om det idag jag och Matias att han verkar så ensam : ( Jag tror jag ska börja baka lite bröd till honom då och då : ) Matias brukar hjälpa honom med skottningen och då saker går sönder!! Jag tror din pappa får det bra i nya lgh bra att kunna få hjälp då man behöver det!! Klart du varit snäll och sak ha paket. bloggkärlek : ) från Hjo kramar Sofia Ps. var du glommenhos Malin? ds.

  SvaraRadera
 9. God fortsättning! En stillsam jul låter bra, en sådan hade vi också. Jag blir också rörd av din berättelse om damen om skötaren, hur viktigt det är med närhet och att finnas till! Kram

  SvaraRadera
 10. Skönt att din jul varit bra och att du fick lite klappar, klart du skulle ha det - fattas bara!
  Kan förstå precis hur du känner med din pappa, vi har ju Ankis far som förmodligen framöver kommer att vara på väg mot liknande situation, det är bara så svårt att acceptera, både för de som står runt om och för den det gäller... Inte lätt att plötsligt bli beroende av andra när man klarat sej själv så länge.
  Skönt att få se hur personalen var mot den gamla damen, man läser så mycket tråkigt och negativt om äldreomsorgen så det är skönt med lite andra vinklar också!

  Kramar

  SvaraRadera
 11. Visst är det de små gesterna som betyder så mycket. Lite medmänsklighet mitt i all stress där vi lätt glömmer bort varandra.
  Vi har också haft en ganska lugn jul. Mysigt att bara vara tillsammans.
  Det ser ut att bli en mycket god middag du kommer bjuda på. Jag spanade också in de där potatisrosorna! Superfina.
  Gott nytt år på dig!

  SvaraRadera
 12. Jag fick tårar i ögonen när jag läste om den lilla tanten, då jag älskar äldre människor. Så fint av personalen! Att de inte har högre lön är skamligt. De tar ju hand om våra kära och dem som inte har någon. Skam åt svenska samhället för att vi inte uppskattar de som tar hand om dem som betyder mest för oss, precis som lärare och de som jobbar inom barnomsorgen.....

  Gott nytt år Erica! Jag ska skriva på min blogg nu, det har varit dåligt med det den senaste tiden!

  SvaraRadera