torsdag 20 december 2012

Lucka tjugo: Julbord

Jag älskar att äta julbord! Som liten fick jag följa med mamma och pappa till anrika gästgivargården Krutviken i Karlskrona för att äta julbord. Det var högtidligt och jag fick ha finklänning på mig och allt. Ute var det mörkt när vi åkte, och inne på restaurangen var det varmt och massor av levande ljus. Jag minns inte mycket av maten måste jag erkänna, bara att det var mycket mat och många människor som var glada.

I vuxen ålder har jag mest ätit julbord med jobbet. När jag jobbade på KappAhl var vi på olika ställen varje år. Till de mer minnesvärda hör Råda Säteri, Elfsborgs fästning och Thorskogs slott.

På sistnämnda stället möttes vi av ett snötäckt landskap med en allé som kantades av marschaller på rad. Glögg och nötter i stora hallen vid öppna spisen, exklusiv jultallrik, kalkon med glöggsås, pepparkaksparfait och julens gotter i egen salong efter maten. Jag minns det än, fast det är säkert tjugo år sedan. Det vackraste julbord jag varit på.

För ett år sedan bestämde jag och lilla B att vi skulle äta julbord, eftersom hon aldrig gjort det på restaurang. Vi valde ett alternativ där man kan äta enkelt till ett bra pris, då min plånbok inte alltid är den tjockaste. Vi gick till Golden Days som är en gammal kvarterskrog i Göteborg och där priset på julbord är lägre vissa tider och vissa dagar. Det var riktigt gott men naturligtvis fanns det inte rökt ål eller ostron på menyn. Det gjorde dock inte så mycket eftersom det andra var vällagat och smakligt. Framför allt var det otroligt mysigt att sitta där med lilla B och mumsa, prata och fylla på tallrikarna när vi fick ny ork. Jag tycker att det tillhör allmänbildningen att ha varit på julbord på krogen, om man nu inte är vegetarian förstås. Det känns lite som att kasta pengarna i sjön förstås.

Ikväll ska jag och mina arbetskamrater gå och bowla och äta julbord. Det känns lite sent att gå ut med jobbet 20:e december för det finns ju annat att göra på kvällarna så här före jul. Samtidigt är det skönt att göra lite avslut tillsammans. Ta ett glas vin, äta gott, prata strunt och sedan slänga klotet i rännan (jag är nästan alltid sämst). Jag hoppas att också ni får en skön kväll, så här dan före dan före dan före dan före dan. Vad ska ni ha för er?

3 kommentarer:

 1. Julbord är alltid gott om inget annat så brukar stämningen vara så mysig tycker jag.

  Som vegetarian brukar jag säga till innan så gör de alltid något med quorn eller soja till mig. (I år sa jag inte till för jag visste att jag ändå skulle bli mätt!)

  Vi bara myser hemma, har jobbat i några få timmar och sedan flexat då jag inte känner mig så kry. Önskar dig en riktigt fin kväll, kram!

  SvaraRadera
 2. Jag älskar också julbord minns då jag fick följa med mamma och pappa samt mina bröder på Stallmästargården i Stockholm. En av gångerna vi var där åt min bror isen där sillen låg. Han blev sjuk av det : ( men det gick fort över. Den skulle bara ner och vända ; ( kramar och hoppas du fick många strike på bowlingen! <3

  SvaraRadera
 3. Mysigt med julbord. I Finland bjuds det nästan alltid på jullådor och sallader, som passar oss vegetarianer. Hoppas du hade en fin kväll med arbetskamraterna! Kram

  SvaraRadera