onsdag 10 december 2014

Lucka 10

Äntligen gläntar jag på lucka tio och vem kikar ut där? Jo, ingen jul utan Jesus! Eller? Som religionslärare är jag naturligtvis intresserad av Jesus, mannen, myten, legenden. Vem var han? Vad gjorde han egentligen och hur kunde denna man få så många människor att följa hans lära, att det blev världens största religion?

Jag har läst en hel del om Jesus, både i religionsvetenskapen på Göteborgs Universitet och i böcker som jag läst för nöjes skull. Jonas Gardell skriver om Jesus på flera olika sätt i sin bok med namnet "Jesus" kort och gott. Är du intresserad av Jesus tycker jag absolut att du ska läsa den. Intressant och välskrivet. Själv tror jag definitivt på Jesus/Isa som en historisk person snarare än som Guds son. Jag är fascinerad av hans liv och hans människokärlek.

För många är ju Jesus anledningen att fira jul. Så inte för oss. När mina barn var små plockade vi fram krubban till jul, trots att vi inte är kristna. Den hörde ändå till julen på nåt sätt och änglar, herdar, vise män och annat löst folk placerades ut bland grankvistar och stenar på bordet. Jesus lades i krubban där han låg snällt tills vi plockade ner honom och de andra i lådan igen. Ibland var det nån kamel på rymmen när lilla B inte kunde hålla sig men då var stora F där och plockade tillbaka den. Ordning och reda!

Nåväl, när barnen blev något större var de mer intresserade av tomtar och paket än av krubban och det var då jag som ställde fram denna. Först på juldagen lade jag Jesus i krubban, för rätt ska vara rätt. Nu tror jag kanske inte att det är så noga vilken dag han föddes men faktum är att i de flesta länder firar man juldagen snarare än julafton.

Kanske är det hädelse att jag en gång hade ett marsvin som hette Jesus men det är en helt annan historia.

4 kommentarer:

 1. Den satt bra Erika!!! Du är bäst ska du veta! Kram och God natt! Gerd

  SvaraRadera
 2. Klart att Jesus ska vara med!! Vad du är bra på att blogga om julen! Heja dig!! Pernilla

  SvaraRadera
  Svar
  1. Du är så go! Snart ses vi! ❤️❤️❤️

   Radera