söndag 14 december 2014

Lucka 14

Tredje advent och vi har hunnit fram till bokstaven N som i nötter i kalendern. Om det är något jag förknippar med julen så är det nötter. Hasselnötter, valnötter, mandel, pekannötter... Som barn kunde jag bara inte förstå hur människor kunde sitta och knäcka nötter och äta dem som om det vore gott!!!??? Min käre far knäckte nötter så det krasade under fötterna på oss vid soffan där han suttit. Själv åt jag det absolut inte.

www.bakedperfection.com
Fortfarande vill jag gärna göra något med nötterna när jag ska äta dem. Eller ha dem till en sallad eller liknande. Att sitta och knäcka nötter och äta dem som de är passar mig inte alls.

Till jul gör jag gärna godis som ni vet, och de här pekannötterna med kanel, salt och socker är nog favoriten. Jag har fått låna bilden från en annan bloggare och receptet kommer ifrån henne också.  Jag publicerade det här receptet redan 2012 men det är värt en repris! Pekannötter är dyrt så ät dem med andakt!

Pekannötter med kanelsocker

2 äggvitor
1/2 matsked vaniljextrakt
1/2 matsked vatten
450 g pekannötskärnor
2,3 dl socker
1 matsked malen kanel
1/2 tesked salt

Sätt ugnen på 120 grader. Lägg ett bakplåtspapper på en bakplåt. Blanda äggvitor, vanilj och vatten i en förslutningsbar påse. Blanda socker, kanel och salt i en likadan påse. Lägg nötkärnorna i påsen med äggviteblandning. Förslut påsen noga och skaka tills nötterna är täckta av smet. Häll över nötterna i påsen med sockerblandningen. Förslut och skaka tills nötterna är täckta av kanelsocker. Sprid ut nötterna på bakplåtspapperet. Baka dem i ugnen i en timme. Rör om ibland så att de får färg på båda sidor.

6 kommentarer:

 1. Mums med nötter, som liten åt jag det inte! Som vuxen äter jag det i alla former året runt! Oftast naturella pga nyttigheten ; ) kram på dig ni. Fina vän och hälsa! /Sofia

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nötter är både gott och nyttigt! J hälsar tillbaka! Kram!

   Radera
 2. Nötter äter jag gärna och de passar bra i raw bakverk och i energibollar. Kram!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, nötter passar liksom i allt. Om man inte är allergisk... Kram!

   Radera
 3. Man kan ju undra om folk har ro att sitta och knäcka nötter. Näää....tror på färdigknäckta smaksatta nötter. Kanel är ju en favoritkrydda.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, det ska ju gå fort numera. Men min sambo gör det gärna. Men han är inte så snabb...

   Radera