torsdag 11 december 2014

Lucka 11

Dagens lucka innehåller den elfte bokstaven i vårt alfabet, nämligen K. När jag har svenska med mina elever framhåller jag vikten av att stava kol och kål rätt. Även på gymnasienivå kan det vara svårt att stava rätt och det finns inte det stavningsprogram som hittar fel i meningen ”Han lade kål i den nyinköpta grillen och hällde tändvätska över den.” För visst är kål ett ord – även om kål med Å inte passar att lägga i grillen. Vän av ordning menar kanske att visst kan man grilla kål, även om det inte är så lämpligt att dränka den med tändvätska…  Ni vet vad jag menar.

Nåväl, ingen månad på året äts det väl mer kål än just i december månad. Jag har inga hållbara bevis för detta men tidningar, magasin, bloggar och TV-program svämmar över av olika recept på just kål. Rödkål, grönkål och brysselkål är traditionella inslag på det svenska julbordet som jag har svårt att vara utan. Grönkålen har fått ett enormt uppsving från att förut mest ha varit en vissnande dekoration på fatet med julskinka till att spela huvudrollen vid middagar och dessutom finnas i butik året runt.
För mig är svartkål en ny bekantskap som jag välkomnar med glädje. Häromdagen köpte jag en påse utan att ha någon egentlig plan för hur jag skulle laga till den. Jag prövade helt enkelt att steka den och äta den till en bit kött och lite rotfruktsgratäng. Det fungerade alldeles utmärkt.

Jag har inga direkta proportioner på mitt ”recept” men håll till godo ändå.

Snabbstekt svartkål med parmesan

Svartkålsblad
Parmesanost
Smör (INTE margarin eller något annat i den stilen)
Salt, svartpeppar

Skölj och torka av kålbladen. Riv bort den mjuka delen av kålen och släng den tjocka ”nerven” i mitten. (Eller spar den och använd den i en gryta).Strimla kålen och stek den på ganska hög värme i smör. Se noga till att den inte blir bränd men att den är krispig med tuggmotstånd. Krydda med svartpeppar. Ta stekpannan av värmen och strö över riven parmesan efter behag. Smaka av och salta om du tycker att det behövs.

Servera genast som tillbehör till en bit kött eller ett vegetariskt alternativ som t.ex. en stekt quorn-filé eller liknande.
 
Hos goa, fina, duktiga vännen med bloggen Malins diner hittar du ett härligt recept på en paj med svartkål - utan pajskal. Det låter som en paj för mig, som inte gillar det brödiga i en paj. Precis som med pizza är det fyllningen jag vill åt.
 
Bild från Malins diner
 

 


12 kommentarer:

 1. Jag gillar paj med skal, det är liksom blandningen mellan det frasiga skalet och den krämig fyllningen som jag vill åt :) Smaken är som baken - men kål (med å) - det gillar jag!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kol med o är bra när man ska grilla - annars tycker jag som du!!!

   Radera
 2. Vi är faktiskt som du, och Anki extra mycket, och gillar inte pajdeg nåt speciellt. Men fyllningar, yes please:)
  Som av en händelse äts det brysselkål här ikväll, vi ska testa en ny variant på tillagningen. Svartkål har vi köpt hem några gånger, det är väldigt gott att steka med vitlök i.

  Kram på er båda

  SvaraRadera
  Svar
  1. Mums! Vitlök o kål är finfina grejer ihop. Som Anki o Håkan! Kram!

   Radera
 3. Oj, så spännande det lät med svartkål...
  Jag gillar både pajdeg och ibland inte... beror lite på vad degreceptet är förmodligen :) Kram!

  SvaraRadera
 4. Kål är bäst!
  Och inget julbord utan brunkål!

  SvaraRadera
 5. Ja och lika gott som grönkål!

  SvaraRadera