onsdag 17 december 2014

Lucka 17

Dagens lucka innehåller ett Q men eftersom svenska ord som börjar med Q inte direkt kan kopplas till julen (quisling?) hoppar vi raskt till R som i Rödkål. Rödkål gör jag varje jul men även annars. Just till jul smaksätter jag den med nejlika, sirap, svartvinbärssaft och salt och peppar. Den får puttra ihop sig så att det blir len och fin och passar till kalkon, skinka eller vegetariskt alternativ.

Per Morberg har ett recept som liknar det jag brukar göra. Jag har utgått från det när jag skriver det här, men egentligen har jag inget recept utan smakar mig fram.

Rödkål till julbordet

1 litet rödkålshuvud
1  gul lök
2 äpplen
4 msk sirap
4 msk svart vinbärsgelé
2 msk vitvinsvinäger
5 kryddnejlikor
1 dl vatten
Salt
Peppar

Strimla rödkålen, skala och skiva löken och äpplena. Bryn rödkål, lök och äpplen med gelén och sirapen. Häll på vinägern, vatten och kryddnejlikor. Lägg kryddnejlikorna i en tesil så slipper du bita i dem nä r kålen är klar!

Koka ihop på mellanvärme och var noga så att det inte bränns. Rör om ofta. Det tar ca 50 minuter.

Salta och peppra efter behag.

1 kommentar:

  1. Funderar på om det där med kålsorten på julafton har att göra med landsände som man befinner sig i? Det är ju väldigt olika vilken sort som äts har vi förstått, bara fram till för ett tag sedan så trodde vi att alla serverade brunkål på julbordet.
    Hos oss äter vi i alla fall brunkål till skinkan och det andra varma på julafton, rödkål äter vi resten av året som tillbehör till kalkon, anka, söndagsstek mm.
    Dock retar det oss så att vi aldrig fick för oss att be Ankis mor lära oss hur hon lagade till sin brunkål, hur vi än gör så kommer vi inte ens i närheten...:(

    SvaraRadera