tisdag 2 december 2014

Lucka 2

Dagens lucka innehåller bokstaven B vilket betyder att jag kan blogga om en av julens favoriter på matbordet - brysselkålen! Denna lilla runda, skrynkliga  kålvariant som älskas och hatas. Som barn förstod jag inte hur de vuxna kunde stoppa i sig dessa beska små förkrympta huvuden, men som vuxen började jag uppskatta just brysselkålen allt mer.

Redan förra året bloggade jag om brysselkål den andra december, men jag tycker nog att jag kan köra en repris. HÄR hittar du det årets recept som är en riktig goding!

Min morfar, som var trädgårdsmästare, odlade så klart brysselkål och jag minns hur glad mamma var när han kom till oss på fredagarna i sin morrande gamla Opel. Han klev ur och öppnade bakluckan och i bilen fanns det olika lådor och påsar med alla säsongens grönsaker och frukt. Vintertid just kål och rotsaker. Jag förstod nog aldrig till fullo vilken lyx det var att ha en egen grön leverantör. Morfars brysselkål och allt annat han odlade var garanterat obesprutat och ekologiskt och närodlat och vad du vill. I våras när vi bloggare besökte Ugglarps grönt fick jag nya tips om brysselkål. Jag åt den till och med på pizza hos Lisa Lemke.

Den här julen tänker jag laga mycket kål. I Allt Om Mat julspecial 2014 finns ett recept på brysselkål som jag redan har hunnit prova. Mycket enkelt men raffinerat. Ät de små huvudena till kött eller valfritt vegetariskt alternativ. Astrid och aporna tillverkar riktigt goda "Göttbullar" som funkar fint till denna gröna rätt.

Brysselkål med ingefära och honung

500 g brysselkål
2 msk smör
2 msk flytande honung
1 msk riven ingefära
1 tsk flingsalt

Ansa brysselkålen så att smuts och dåliga blad går bort. Stek kålen ca 4 minuter på medelvärme. Tillsätt honung och ingefära och fortsätt att steka i ca 4 minuter till, tills kålen blir liksom lite karamelliserad men akta så att inte sockret i honungen bränner! Höj värmen en aning om så behövs. Salta efter behag.

6 kommentarer:

 1. Jag tyckte inte om brysselkål som barn, men nu som vuxen äter jag det gärna. Kram fina du!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är nog ofta så. En vuxengrönsak. Kram!

   Radera
 2. Så himla gott med brysselkålar på alla sätt och vis! Fast på julen är dom inte med på bordet, då är det bara brunkål som gäller - skåningar du vet ;)
  Kramar

  SvaraRadera
  Svar
  1. Skåningar är goingar, så är det bara!

   Radera
 3. Jag tror inte jag testat brysselkål som barn. Jag hade bestämt att jag ogillade all kål. Nu har jag istället märkt att jag tycker om den mesta kål, o testade att koka brysselkål. Det var ju såååååååå gott! Mer brysslisar i vårt hem, utan snack! Att steka dem har jag inte testat än, det får nog bli snart. ;)
  /Trollmamma

  SvaraRadera
  Svar
  1. Att steka den höjer smaken ytterligare tycker jag! Tack för att du tittade in!

   Radera