söndag 6 november 2011

Sockerbagare?

Jag tror att jag ska bli sockerbagare när jag blir stor. Det finns inget roligare än att koka, kola och karameller, baka kakor och dekorera bakelser! Igår kokade jag lakritskola som jag i dag ckoladöverdrog (kan man säga så?). Chokladöverdragen lakritskola blev det i alla fall. Receptet kommer ifrån COOPs medlemstidning. Här får ni det:

Lakritskola med chokladöverdrag

Cirka 20 stycken

3 dl vispgrädde
3 dl strösocker
1 dl sirap
2 msk krossad turkisk peppar (godis)
1 msk smör
100 g mörk choklad
strössel eller flingsalt

Koka upp grädde, socker och sirap i en tjockbottnad kastrull. Vispa i lakritskrosset och koka tills smeten håller 125 grader, eller gör kulprovet. Det tar cirka 45 - 60 minuter beroende på kastrullen. Rör i smöret.

Under tiden kolan kokar, klär du en liten form, ca 15X15 cm med bakplåtspapper. Häll den färdiga smeten i formen och ställ kallt att stelna. Smält under tiden chokladen i vattenbad ( se upp så att du inte får vatten i chokladen - då blir den grynig!). Skär kolan i lagom stora bitar och doppa dem i den smälta chokladen. Lägg bitarna på bakplåtspapper och strö över flingsalt eller strössel innan chokladen stelnat. Slå in bitarna i cellofan var för sig, så att de inte klibbar ihop. Har du ingen cellofan så ät upp kolorna bums! Eller ge bort dem!
Fatet är en gåva från vännen Gunvor i Karlskrona
Jag älskar att göra godis, både vid jul och annars! Tyvärr blir man ju smällfet om man äter allt själv, så då får man ge bort det. Mitt tips är att lägga godiset i små cellofanpåsar och dekorera dem med vackra pappersbitar som man viker dubbla och fäster med vanlig häftapparat. Om man vill kan man limma dit små pappersblommor, etiketter, snöstjärnor, änglar eller vad man nu kan ha på lut i sitt pysselskåp. Har man inget som ligger och skräpar kan man kila till pysselaffären och köpa några små saker. Det måste inte vara dyrt eller tjusigt. Hemgjort är finast och det ska synas.
Orkar man inte koka egen kola kan man köpa sådan som någon annan har kokat. Eller karameller eller flingsalt eller ... Det finns ingen hejd på vad man kan lägga i små påsar och ge bort. Frön från i somras, kanske? Torkade lavendelblommor? Har ni några andra tips? Skriv i kommentarsfältet är ni snälla!
Här är en påse som fungerar som plaecringskort vid en middag. När middagen är slut får gästen ta med påsen hem. (Om den inte redan är uppäten förstås!) Namnlappen är gjord av en stämpel på vanligt beige papper. Sedan utklippt och så ett litet hål vid ena sidan. Ett rött band, en blomma och ett par små stenar i rött och grönt. Fint tycker jag.

7 kommentarer:

  1. Inte bara fint,super,super fint!!!!

    SvaraRadera
  2. Godis är gott, hemgjort godis är kalasgott (oftast, finns bottennapp - kan kanske bero på den som står vid pottorna och pannorna).

    Min brorsdotter brukar varje jul ge sin faster en påse med hemlagd nougat, den är kanongod. Och fastern är så snål och håller så hårt i påsen att ingen annan i familjen får mer än en liten smakbit.

    Smaska lugnt!
    Många kramar, Sanna

    SvaraRadera
  3. Det är helt rätt, Sanna! Fådda godisar ska man äta själv, inte bjuda på.

    Tack Inger!

    Kram till er båda!

    SvaraRadera
  4. Gud så gott!!!! Jag älskar lakrits, det där var ett spännande recept!!! Vilket hääärligt inlägg :)) Och så kul det är att ge bort/få något hemmagjort, finns inget som slår det!!!

    Stööörsta kraaaaamen aka

    SvaraRadera
  5. ps. tack för fina råd ang. vår platå - uppskattas!!

    Kraaaam aka

    SvaraRadera
  6. Godis i läckraste förpackning! Måste försöka göra lakritskolorna - har ju tiden men kanske inte rätta handlaget. Kram bp

    SvaraRadera
  7. Vi kan göra dem ihop! Kram!

    SvaraRadera