måndag 31 december 2012

Gott nytt år!

Jag vill börja det här inlägget med att tacka alla er läsare för det gångna bloggåret. Utan er - ingen blogg! Så tack för alla fina kommentarer och all uppmuntran i mitt bloggande!

Jag är hemma hos J i dag och därför blir det ingen nyårskavalkad förrän imorgon, då jag når mina bilder från 2012. Det gångna året, som har varit ett i många avseenden tufft år för mig, har ändå berett mycket glädje och skratt. Jag har försökt fokusera på det som varit bra här på bloggen även om det säkert då och då lyst igenom att jag varit orolig eller ledsen. Jag är dock så tacksam över att min barn mår bra och att jag fortfarande har både min mamma och pappa här på jorden.

Ikväll blir det middagsbjudning hos J, tillsammans med fina vännen Pernilla. Menyn ser ut som följer:

Gratinerad hummer med konjakssmör
Kammusslor med citronliguine
Limoncellosorbet

Jag gör egen pasta eftersom jag har en pastamaskin och tycker att det är så mycket godare än köpt. Mitt recept är busenkelt - fem ägg blandas med 8 dl durumvetemjöl enligt Jamie Olivers mått.

Förrätten:
Hummer Johanna 

Ingredienser
(för 4)

Tillagningstid: ca 20 min
1 färsk hummer
2 msk rumstempererat smör
1 msk riven parmesanost
1 msk god olivolja
1 msk persilja
1 tsk dragon
2 cl vitt vin
2 cl cognac
salt
peppar

Tillredning

Koka levande hummer 2 min. Kyl ner den snabbt med krossad is.

Klyv hummern på mitten längs med kroppen. Ta bort magsäcken från ryggskölden och peta bort tarmkanalen från stjärten. Skrapa ur innanmätet och vätskan i en skål. Blanda med smör, persilja, dragon, parmesan, olivolja, vitt vin och lite cognac till en jämn massa. Lättast kör man ingredienserna i en blender. Smaksätt med lite salt och peppar.

Ta ur köttet ur klorna och skär ner i småbitar. Blanda med hummerfärsen. Lossa stjärten från skalet och skär den i 3 bitar och lägg tillbaks den i skalet. Fyll hummerskalet med färsen. Baka i ugn på 230 grader i 8-10 minuter.

Receptet kommer från boken om restaurang Johanna som låg i Göteborg och var finkrog på 1970-talet.


Huvudrätten:
Citronlinguine med pilgrimsmusslor

4 portioner

linguine
1/2 gul lök
1 vitlöksklyfta
1/2 chilifrukt t ex spansk peppar
1 msk smör
1 knippe grön sparris (à 250 g)
1/2 citron
1/2 dl vitt vin
1 dl vispgrädde
1/2 dl hackad persilja
1/2 tsk salt
1 krm peppar

ca 10 pilgrimsmusslor
1 msk smör
1 tsk salt
2 krm peppar

Koka pastan enligt instruktioner på paketet.
Skala och finhacka lök och vitlök. Skölj, kärna ur och skiva chilin. Ansa sparrisen och skiva den i mindre bitar.
Hetta upp en panna och fräs lök och chili några minuter i smöret. Lägg i sparris och stek med i någon minut.
Riv citronskalet och spara till senare. Pressa citronjuicen och häll i pannan. Tillsätt vinet och grädden och sjud några minuter. Smaka av med salt och peppar.


Musslor: Stek pilgrimsmusslorna i smöret i en annan stekpanna, smaka av med salt och peppar. Blanda pastan med såsen, citronskal och persilja. Lägg upp på tallrikar och toppa med musslorna.

Receptet kommer från ICAs Buffé nr 8 2006.


Desserten:
Limoncellosorbet

2 äggvitor
2 dl vatten
3 dl strösocker
1 dl limoncello

Vispa äggvitorna hårt med en gnutta strösocker. Koka upp strösocker och vatten. Låt koka till en simmig sockerlag i ca femton minuter. Låt svalna och blanda med limoncellon. Ställ kallt en stund. Vänd sedan ner äggviteskummet försiktigt. Frys i en skål med lock och rör om då och då om du inte har en glassmaskin. Servera gärna med färska hallon och en kopp stark espresso!

Receptet hittade jag nånstans på nätet men jag har förbaske mig glömt adressen. Tack till en okänd!


Gott nytt år!
 

 


 
 


5 kommentarer:

  1. Pastamaskin står på listan inför 2013, det och limoncellosorbet från Erika!

    Kram på dej, Erika. Hoppas ditt nya år bara blir bättre och att du får det riktigt bra.

    Ett gott nytt år!

    SvaraRadera
  2. Önskar dig ett riktigt gott nytt år! Kram

    SvaraRadera
  3. Mmm, så mycket gott! Jag önskar dig en fin nyårsafton och ett härligt nytt år! Stor kram!

    SvaraRadera
  4. Oj vad gott det var!!! Gott nytt år igen! Kram!

    SvaraRadera
  5. Nixie-rör användes fake rolex så kraftigt för industriella och militära ändamål att de producerades över hela Sovjetunionen i stort fake Rolex utbud eftersom de trodde att sådana rör skulle behövas under decennier framöver. Efter Sovjetunionens fall och avvecklingen rolex replica av sista generationens fabriker, industribyggnader och saker som ubåtar - blev Nixie-rör föråldrade teknik. Den värdefulla Rolex replica naturen i deras handgjorda konstruktion och det vackra resultatet av deras glödande skärmar fick folk i den post-sovjetiska rolex kopia världen att hålla fast vid de oanvända Nixie-rören för något okänt framtida syfte. Kanske just de människor som skyddade oanvända Nixie-rör i första fake cartier hand från att förstöras föreställde sig att en dag som skulle användas i högdesignade lyxvaror med tanke på deras ljusa fake IWC vädjan.

    SvaraRadera