lördag 29 december 2012

Lördagsmys med mamma


Ikväll kommer min mamma på besök. Hon stannar till hos mig inför nyårsfirandet med goda vännerna i Kungälv. Det är inte utan att jag är lite avundsjuk på henne. Hennes tokiga kompisgäng är nämligen något i särklass. Jag skrattar väldigt mycket med dem och när vi umgås suddas liksom gränserna ut mellan mig och min mor, så vi är bara vänner – inte mor och dotter. Ett gäng som spänner över fyrtio år, på så sätt att den yngsta är närmare fyrtio år och den äldste närmare åttio. Sällan har väl ålder spelat så lite roll. Här är det gemenskapen, klokskapen och det stora skrattet som räknas.

Men, i väntan på detta stannar mamma alltså till hos mig en natt. Jag tänkte bjuda henne på en god middag och lite soffmys. Inleder gör jag med en vegetarisk förrätt som egentligen är ett tillbehör tänkt till kött. Jag tänker lägga dem på en skiva gott bröd istället.
Bild från ICA Buffé 

Chèvregratinerade päronpuckar med lökmarmelad

Ingredienser
200 g chèvre
3 päron t.ex. conference (3 st motsvarar 600 g)

Lökmarmelad
1/2 gul lök
2 msk balsamvinäger
1 msk honung
1/2 tsk torkad rosmarin
3 msk olivolja


 Börja med lökmarmeladen. Skala och finhacka löken. Fräs den mjuk i olja i en kastrull.

Tillsätt övriga ingredienser till lökmarmeladen och koka ihop till en mörk sirapsliknande marmelad. Skär getosten i centimetertjocka skivor. Skär centimeterjocka skivor tvärs över päronen där de är som tjockast (ta bort ev kärnor). 

Lägg päronen på en bakplåtspappersklädd plåt. Fördela osten på päronen.  

Sätt ugnen på 225°C. Tillaga mitt i ugnen tills osten smält lite och fått fin färg, 5–8 minuter. Toppa päronpuckarna med marmeladen.

Detta är ett recept från Buffé nr 12 2012

Bild: www.amyspieceofcake.blogspot.com

Till huvudrätt bjuder jag mamma på Ankbröst med grönpepparsås, Till detta serverar jag Amys vackra potatisrosor som ni hittar HÄR. Hennes finfina blogg bjuder på många spännande rätter och dessutom vackra.

Ankbrösten köpte jag frysta på ICA. De brukar vara alldeles utmärkta när jag lagar dem med apelsinsås men i dag tänkte jag göra en traditionell grönpepparsås helt enkelt eftersom jag längtar efter den kryddan. På åttiotalet lagade jag ofta grönpepparflamberat kött med konjak - gott som bara den! Numera glömmer jag bort grön- och rosépeppar, vilket är synd, så gott som det är!

Ankbröst med grönpepparsås 

4 port

2 ankbröst, ca 600 g 
1 tsk salt
smör

Grönpepparsås:
2 msk grönpeppar i lag
2 dl Arla® vispgrädde
2 msk konc. kalvfond
1 tsk fransk senap
½ tsk kinesisk soja


Sätt ugnen på 175°. Hacka grönpepparn men spara några hela korn. Blanda alla ingredienser till såsen i en kastrull. Låt allt koka ihop några min.

Skär fettkappan på ankbrösten i ett rutmönster. Salta och bryn dem i smör med fettkappan ner 4–5 min. Lägg dem i en ugnssäker form med fettkappan upp och stek i mitten av ugnen tills innertemperaturen är 60°, ca 20 min. Häll stekspadet från formen i såsen. Skär köttet i skivor och servera med sås, haricots verts och smörstekta endiver. (Fast jag hoppar över endiver och serverar alltså potatisrosor istället).

Recept: http://www.arla.se/default____17653.aspx?recipeid=35370









10 kommentarer:

  1. Ingen dålig middag det där. De där päronpuckarna har jag sneglat på också, låter smaskens. Och rosen är ju helt bedårande.

    Coolt med din mors kompisgäng. Hoppas jag har det likadant med mina vänner. Nu träffas vi var tredje månad med tre-rätters, brukar bli ganska så nice faktiskt.

    Kram kram

    SvaraRadera
  2. Mmm, så mycket gott! Och vad härligt det är med den gemenskapen du beskriver! kram!

    SvaraRadera
  3. Vilken fin middag du bjuder din mamma på! Kram

    SvaraRadera
  4. Vad gott det låter!!! Rosen såg jag oxå inne på Amy´s blogg. Jättefin är den!!

    SvaraRadera
  5. Åhhh vilken underbar gemenskap! Härligt med vänskap mellan människor i olika åldrar. Ålder är bara en siffra: ) stor kram till dig fina Erika : )

    SvaraRadera
  6. Ingen dum övernattning din mamma får os dej, det är ju alltid bra att veta:)
    Ankbröst skulle vi ju också ha hade vi tänkt oss, men det var helt tomt i den delen av hyllan i affären... Får bli till en annan gång, för det är ju så gott så vi måste ha det snart...

    Hoppas kvällen varit riktigt trevlig,
    kramar i massevis

    SvaraRadera
  7. En till som tycker om grönpepparsås, jag glömmer också borde den i bland och kan sen bli vansinnigt sugen på det. Åt en annan variant i går av den såsen.

    ha det gott / Lena från make a head food

    SvaraRadera
  8. Oj, så mycket gott i det här inlägget!
    Gott slut och ett härligt nyår önskar jag dig!
    /Anna-Karin

    SvaraRadera
  9. Sv; Ja minst ett skjutgevär :))

    Jag önskar dig och din fina familj ett riktigt fint nyårsfirande! Jag ska göra vad jag kan för att hålla mig vaken men vill helst som vanligt egentligen lägga mig före tolvslaget. Barnen får bestämma vad vi ska äta och det blir säkert tacos :)) Kanske lika bra det, om jag nu håller på att bli sjuk. Känns som att jag har feber och tacos kan ju t.o.m sambon laga :))

    Gott nytt år Erika! Jag kommer att fortsätta läsa hos dig nästa år också förstås!

    Kram Ann-Louise

    SvaraRadera
  10. Vilken härlig middag åh älskar grönpepparsås :)
    Önskar dig ett gott nytt år :)

    SvaraRadera