tisdag 18 december 2012

Lucka arton: Lilla B gästbloggar


Hej!
I den här bloggen är jag (mer eller mindre) känd som Lilla B, även om jag inte är så liten längre. Jag är hon som väljer vinnarna i bloggtävlingarna, som är pysselkompanjonen nummer 1 och som även provsmakar i princip allt som storbloggaren Erika (a.k.a Mamma) lagar och bakar. Det är ett hyfsat bekvämt deltidsjobb kan jag tala om!

Jag är 19 år, bor hos lilla mamma i Göteborg och jobbar på SF Bio. Mina främsta intressen är pyssel, fotografering och matlagning. Idag har jag fått äran att gästblogga i Erikasfunderingar. Det känns lite läskigt, eftersom ni läsare är vana med mammas beundransvärda skrivstil – men jag ska göra mitt bästa för att leva upp till mina betyg i svenska!

Om det finns en högtid som är mest kopplad till pyssel och matlagning, är det väl julen. Och jag kan tala om, att jag älskar julen extremt mycket. Det finns inte mycket som får mig att gå igång som det! Mitt lilla huvud fullkomligt brusar och susar med nya idéer när julen börjar smyga sig på – vilket den oftast gör i början av november hos mig. När jag berättar för folk att jag minsann börjar lyssna på julmusik redan i november, ja då skakar folk på huvudet och tycker att jag är rätt knäpp. Jag är dock väldigt nöjd med min tillvaro och myser allt jag kan. För att mamma inte ska ”go bananas” lyssnar jag på min musik med hörlurar i öronen, och mimar istället allt vad jag orkar! Här är en länk till ett inlägg jag gjort på min blogg om vilken musik jag lyssnarpå kring jul.


Är ni pyssliga av er? Jag tror att antingen är man det, eller inte alls. Jag har pysslat hela mitt liv, både med mamma och med min farmor. Även bakning har varit en central del i mitt liv, och min livsfilosofi har nog blivit att aldrig laga eller baka något helt efter recept. Det blir helt enkelt aldrig så bra som det kan bli om man experimenterar lite. Detta kan ju såklart få förödande konsekvenser men efter ett par år i ”anti-recept”-branschen har jag nog börjat förstå lite hur jag ska göra för att det ska bli perfekt.

Att baka vid jul är väl något nästan alla gör. Man bakar pepparkakor, lussebullar, kola, fudge samt gör praliner och tryfflar. Eller vänta, är det bara jag och min mamma som gör det? Vi tycker nämligen inte om ”barngodiset” knäck och ischoklad särskilt mycket så vi satsar allt på lite vuxnare godis. I år har vi gjort mjölkchoklad-fudge (kanske inte jättevuxet men ändå!), muskovadotryffel, praliner med kaffekola, crème fraiche-tryffel och kanderat ingefära. Det är mycket jobb, men vi älskar det eftersom det är som terapi för själen att fylla små formar med chokladkräm och att rulla tryffel i kakao!
Vad gör ni för julgodis? Är det traditionella som gäller eller får lite nya grejer plats i godisburkarna också?
Att julpyssla utan julmusik blir ju faktiskt ganska knasigt, så det är ett måste när jag sätter i gång. Nu ska jag strax gå iväg och slå in några julklappar och lyssna på de ljuva stämmorna av Sofia Källgren, Mariah Carey och Wham!

Kika in på min blogg för inspiration och recept. Jag bloggar så ofta jag hinner och nu innan jul ska det förhoppningsvis komma upp ett ovisst antal inlägg med allt från recept till hur du gör egna julklappar!

13 kommentarer:

  1. Får väl börja med att säga tack för att du valde min lilla berättelse om våran kväll med pepparkakshuspysslande med pannlampor.
    Blev jätteglad för dom fina sakerna, verkligen.
    Och skriva det kan du verkligen....du verkar ha fått mycket av din fina mamma....
    Hälsa till henne och tacka med en kram!

    SvaraRadera
  2. Vad jättekul med ett blogginlägg och så intressant du skriver!!! Härliga bilder på gott julgodis också:)) Ja, jag är nog också ganska pysslig men inte så mycket när det gäller bakning och godis, mer med andra saker som att pynta och göra fint med växter och kuddar och så:))

    Önskar dig en riktigt fin jul!!

    Stoooor kraaaaaaam aka

    SvaraRadera
  3. Mamma upp i dagen! Puss på dig!
    Hmm, det där med att pyssla och baka är ju inte riktigt min grej... Men jag är så nöjd och lycklig när jag får kika in hos er och se ER pyssla och baka! Det är njutning och avslappning på högsta nivå det!
    Tack igen för gott julgodis!
    Kram!

    SvaraRadera
  4. Lilla gästbloggerska, du tycks ha kanat längs stammen. Bra skrivet och fint fotograferat.
    Kramar till dig, Erika och systra din.

    Susanna

    SvaraRadera
  5. Bra skrivet och vad roligt att du gästbloggar hos din fina mor. Vacker som en dag i juli
    : )) Jag älskar pyssel och bakning : ) heja julen. Tack för tips på julgodis kram Sofia

    SvaraRadera
  6. Fint Bella! Jag skäms över att inte läst Erikas blogg på superlänge men så går det när man inte har internet hemma... MEN jag valde en bra dag för att läsa märkte jag och jag vet ju att din mamma är sådär galet stolt över dig, vilket jag verkligen har all förståelse för!

    Ser fram mot den dagen då pysslet kan vara en större del av mitt liv igen. Det känns som att småbarnsåren gör att jag fått sätta allt annat åt sidan, sorgligt men sant! Men jag ÄLSKAR att pyssla!!!

    Varm kram underbara Du! Hälsa din fantastiska mamma!

    SvaraRadera
  7. Hej! Vad roligt att du gästbloggar hos mamma! I år har jag gjort nya varianter på julgodis och jag är inte heller så förtjust i knäck och ischoklad. Lakritskola är min absoluta favorit och den skall finnas med :) Julmusik har jag också gärna på i bakgrunden när jag julpysslar! Kram

    SvaraRadera
  8. Nu blev jag alldeles rörd och glad och tänker på min dotter och mig och er och kolor och karameller och julpyssel och glädje och kramar. Jag gjorde en fin presentpåse tillsammans med min dotter häromdagen efter din mammas beskrivning :) Ska titta in till dig också så klart! Kram!

    SvaraRadera
  9. Fina lilla B! Tack för att du bloggade hos mig. Du och din syster gör mig alltid så stolta, så glad över att jag får vara er mamma. Du är en underbar tjej och dotter och du lever lätt upp till dina svenskbetyg. Stor kram, din stolta mamma!

    SvaraRadera
  10. Men hel lilla (stora) B! Så trevligt att du presenterar dig, jag följer din mammas blogg och tycker om den oerhört mycket! Den ger något i alla lägen :) Ska även kika in hos dig och se vad du har för fint hos dig. Och nej, förutom bakning är jag inte pysslig för fem öre ;) Du och din mamma verkar ha det så mysigt när ni pysslar och donar, härligt härligt!

    SvaraRadera
    Svar
    1. inte hel hej ska det stå...

      Erika: så kul att du fick paketet, jag hoppas det blir en fin julklapp till din dotter, kram!

      Radera
  11. Gillar, gillar, gillar! Tycker absolut att du lyckas hålla bloggens fana hört med ditt inlägg, Erika ska verkligen vara stolt över ditt gästinlägg!

    Pyssliga är vi i perioder, ibland faller ångan på om vi får en bra idé! Senast blev det en anslagstavla med vinkorkar, mycket trevlig:)

    Vad gäller godis till jul så är det något som blivit mer och mer i och med vårt bloggande, man blir ju inte så lite inspirerad av alla gotter man läser om överallt:)

    Ha nu en riktigt fin jul och hälsa din fina mamma så gott.

    SvaraRadera
  12. Pyssel är verkligen inte min grej, tyvärr. Där är din mamma lite av en pysselguru för mig, nu också du.

    Vad är det för något på den nedersta bilden? Ser ju fasligt gott ut!

    Kram kram

    SvaraRadera