fredag 14 december 2012

Lucka fjorton: Jansson

Imorgon är sista dagen för att delta i tävlingen om formarna till ett pyttelitet pepparkakshus och några hemliga saker som jag stoppar med som vinst. Skynda er att klicka er in på Lucka nio för att vara med. Superenkelt att svara, inga krav på rim eller kluriga svar och motiveringar. Domaren är enväldig och jag har ingen del i att utse vinnaren den här gången heller.
Tove Jansson, som jag också gillar

Dagens inlägg ska handla om Janssons frestelse, denna julens delikatess och på många julbord en nödvändighet. Mina barns farmor gör den godaste Jansson jag vet. Vispgrädde är säkert en av orsakerna, men det måste vara något mer. Kanske rätt gräddningstid, kärleksfull hantering av de små fiskarna? Jag vet inte men god är den så att jag nästan svimmar.

För ungefär sjuttio år sedan gick det en film på bio, som hade titeln "Janssons frestelse". En fru Elvira Stigmark bjöd, efter biobesöket, på en varm smörgås med potatis, ägg och två ansjovisfiléer, och idén till Jansson var född. (Källa: http://www.popularhistoria.se/artiklar/folklig-foda/)

Andra källor säger att det var operasångaren Pelle Janzon (1844 - 1889) som inspirerat till denna klassiker. Han lär ha bjudit på gratängen med öl och snaps därtill. Rätten fick dock sitt namn först fyrtio år efter hans död. Hans pappa var fiskhandlare, vilket ju gör att det kan vara troligt att han lagade mat med fisk... (Källa: http://sv.wikipedia.org/wiki/Janssons_frestelse)

Vilken version som än är rätt, är rätten alltid rätt, eller hur? Vad har ni för speciella knep när det gäller att laga Jansson? Själv steker jag löken mjuk i smör innan jag varvar den med potatis, ansjovis och slår över grädde. LIte lägre värme än recepten anger är också min melodi, sedan ökar jag sista tio minuterna för att få knaprig yta på ströbrödet som jag också siktar över i sista stund.

Hos www.arla.se kan man hitta ett recept på små portions-Jansson, vilket är en kul idé om man vill ha denna som förrätt.


Janssons portionsfrestelse

Ingredienser

4 port

1 gul lök
1 msk smör
8-10 medelstora potatisar, ca ¾ kg
1 burk ansjovisfiléer, ca 100 g
2 dl vispgrädde
1 dl mjölk
1 msk ströbröd

       

Gör så här

Sätt ugnen på 200 grader. Skala och skär löken i tunna skivor. Fräs den mjuk i lite smör i en stekpanna. Skala potatisen och skär den i tunna strimlor. Smörj fyra små ugnssäkra formar. Lägg i ett lager potatis, därefter lök, ansjovis och sedan resten av potatisen. Droppa gärna över lite ansjovisspad. Häll på grädde och mjölk. Strö över ströbrödet. Grädda i nedre delen av ugnen ca 20 minuter. Om en stor form används, ska den gräddas ca 45-50 min.

Bilder från www.wikipedia.org

9 kommentarer:

  1. Åh, nu blev jag sugen! Jag älskar Janssons-frestelse!! Äter det inte bara till jul.. blir middagsmat lite då och då :)

    ha en fin dag! kram

    SvaraRadera
  2. Jag har aldrig gjort Janssons! :) Är inte så förtjust i det, men vi ska på knytisjulbord nästa vecka och vår uppgift är just Jansson. Får se hur det går... :)

    SvaraRadera
  3. jag älskar verkligen Janssons frestelse och i synnerhet min pappas!
    Har bara hört varianten om om Pelle janzon, undrar hur det egentligen ligger till ?

    Ha en trevlig helg! Lena make a head food

    SvaraRadera
  4. Trevligt med Janssons men jag kör ju utan ansjovis... gott blir det också! :)

    Du skriver 1 gul i ingredienslistan... antar att du menar lök? ;)

    Kram!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Haha, ja man kan ju undra!!! Lök ska det vara och nu har lagt till det! Kram!

      Radera
  5. Toppen toppengott är det!! Ska göra en laddning i helgen och stoppa in i frysen så att det finns klart. Aha..du brukar steka löken först. Tror jag ska prova det. Jag antar att det blir finare smak på så vis. Jag använder alltid grädde. Förra julen gjorde jag janssons i små portionsformar som var och en kunde ta. Tyvärr hade jag väl tappat hela saltkaret i varje också.

    Ha det så mysigt hos dottern! :)

    Kram Ann-Louise

    SvaraRadera
  6. MUMS MUMS MUMS för Janssons frestelse : ) min mamma brukar göra en god en! Grädde is the shit ; ) kram Sofia

    SvaraRadera
  7. Hej igen....
    Klart jag vill vara med och tävla om formarna till pepparkakshuset....
    Har gjort en liten kommentar på lucka 9....
    Kramar

    SvaraRadera
  8. Så kul att få veta historien bakom Janssons, bra jobbat där!

    Janssons är en sån rätt som vi oftast saknar mest när vi varit iväg på resande fot utomlands, den sältan slår det mesta. Vi gör det året om och har alltid i lite av spadet från ansjovisen också, blandat med grädden, gillar båda när det smakar lite mer salt.
    Sen är det törstvarning resten av kvällen:)

    SvaraRadera