tisdag 4 december 2012

Lucka fyra: Saffran - det goda guldet

Ikväll har jag bakat pepparkaksrulltårta med saffrans- och vaniljkesella. Tipset på detta fick jag av Lyckliga praliner som hade hittat det på www.matklubben.se. Jag älskar saffran och kombinationen pepparkaka/saffran smakar fantastiskt tycker jag. Det återstår att se vad arbetskamraterna tycker när de får smaka i dag. Alla gillar inte saffran och det är ju en ganska speciell smak får man säga. Själv är jag tokig i den och har den gärna i fisksoppa, cous cous eller mina sega saffranssnitt.

Bild: www.matklubben.se
Saffran är världens dyraste krydda med ett kilopris på runt 15 000 kronor i snitt här i västvärlden. Priser på upp till 76 000 kronor per kilo kan dock förekomma (http://sv.wikipedia.org/wiki/Saffran). Då är det saffran av riktigt fin kvalitet!

Iran är det land som producerar mest av de ca 300 ton som framställs varje år. Jag har provat just iransk saffran som jag fick av en f.d. arbetskamrat för några år sedan. Den var av oerhört hög kvalitet och det kändes extra bra att den kom från en krokusodling hos hennes släktingar i Iran.

Under medeltiden var det stränga straff på att förfalska saffran och en person lär ha dömts till att bli bränd på bål för detta, 1444 i Nürnberg. Ytterligare tre personer blev levande begravda för samma brott, tolv år senare... Hu, inte värt att försöka med sådant. Men i dag är det inte lika hårt så klart. (http://sv.wikipedia.org/wiki/Saffran)

Jag undrar vad man skulle ha sagt om den saffransarom som Dr Ötker säljer på flaska nu? Halshuggning allra minst tror jag. Företaget hävdar på sin hemsida att produkten innehåller saffran och "unik saffransarom", vad nu det kan innebära? En matsked saffransarom motsvarar tydligen en påse (0,5 g) saffran.

Jag vet inte riktigt vad jag ska tycka?! "Riktig" saffran känns ju bäst att använda, men aromen på flaska var oväntat bra. Därför kör jag lite båda delarna. Rulltårtan innehåller vanlig saffran medan jag haft den andra i mina saffranstryfflar.

Kleopatra lär ha ansett att saffran fungerade som afrodisiakum och det kan man väl tänka sig. Allt som gör en glad ger ju biverkningar på olika sätt. Prostituerade bland de "gamla grekerna" lär också för länge sedan ha använt saffran som parfym. Och den gode Homeros diktade om kryddan framför alla i Iliaden: "Vitt över jorden sitt sken spred saffranslöjade Eos." Bättre än så kan det väl knappast bli? Ha en god dag alla kära läsare! Vi ses imorgon igen med lucka fem...




16 kommentarer:

  1. Den rulltårtan låter väldigt god! Jag tror att saffran är vanligare i Sverige än i Finland. Jag minns inte att vi till julen/lucia bakade något med saffran i. Jag har nu på senare tid bakat med saffran och jag har lite tudelade åsikter om smaken, samtidigt som jag tycker att det är gott, kan jag tycka att det smakar lite metall? Konstigt det där :) Kram

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det smakar verkligen lite av metallisk honung, kan jag också tycka!

      Radera
  2. En sådan rulltårta får det nog bli snart. Kanske blir till att bjuda på i butiken. Har tänkt göra det varje lördag och söndag fram till jul, uppskattades av kunderna. Framför allt av männen som var lite lätt vilsna...

    Kram på dig!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Vilsna män blir goda och glada med rulltårta i magen!

      Radera
  3. Jag är faktiskt halvt besatt av saffran! Så gott med räkor och såklart i godis och kakor i alla former. Jag gjorde någon sorts cheesecake med saffran och pepparkaksbotten förra året. Mums!

    Ha en fin dag, fina du! kram

    SvaraRadera
    Svar
    1. Mmmmm, det låter ju fantastiskt! Kram!

      Radera
  4. är oxå en sån person som älskar saffran,och absolut godast blir de med högkvalite saffran som jag lyckats få tag på från spanien.
    Har själv en julrulltårta med saffran och choklad som är riktigt god men som du skriver så kan ja tänka mig att pepparkaka/lusse blir snäppet godare

    SvaraRadera
    Svar
    1. Saffran och choklad är också en otroligt bra kombo!

      Radera
  5. Du hann baka den före mig! Typiskt :) Hur gick det? Blev den god?

    Kram Ann-Louise

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja du, den blev galet god. Men gillar man inte saffran är den nog lite för mycket. jag gjorde egen vaniljkesella av vanlig kvarg från Netto. Lite billigare än Arlas smaksatta.

      Jag borde ha rullat den lite, lite hårdare. Den var aningen krokig och inte så rund att den passerat i "Hela Sverige bakar"... Men god var den! Kram!

      Radera
  6. Läser din julkalender med stort nöje och påminns om alla fina advents- och julminnen från barndomshemmet och tillsammans med barnen. Ser fram emot morgondagens kalender! Kram bp

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, visst är det roligt att minnas allt det som var bra! Kramar till dig!

      Radera
  7. Åhus den där rullen skulle jag gärna äta utav. Just nu har jag varken smakmedvetet lukt så trist. Blir hemma imorgon med... Tur att jag har en massa avsnitt av californication att kolla på så bra kram Sofia

    SvaraRadera
    Svar
    1. Stackars dig! Du får smaka goda grejer när du mår bättre! Kramar!

      Radera
  8. Sv; Haha jag har sett ugglesängkläderna ;) Men tack för tipset!

    Kram!

    SvaraRadera
  9. Saffran bara älskar jag och den här rullen låter hur god som helst! Den där smakessensen har jag läst på andra bloggar men ej testat själv... vet inte om jag egentligen tycker om sådant. Lite skeptisk är jag, kram!

    SvaraRadera