måndag 17 december 2012

Lucka sjutton: Julost

Som barn avskydde jag ost i alla former. Jag tror att det var konsistensen på hårdost som jag tyckte var värst.  Absolut värst var det när mamma och pappa varit i Danmark och bar med sig nån hem som hette "Gamle Ole". Först fattade jag inte att det var en ost. Hur kan en gubbe lukta så illa, tänkte jag, men varseblev att det var en hemsk lite fotsvettsluktande ostklump som fick bo på balkongen. Havarti var en annan av mammas vänner som hon alltid bar hem från danmarksresorna. Lika illa där. Den måste varit död länge när den kom till oss.

Jag började äta ost någon gång i tjugoårsåldern, och då smält på pizza eller i dessertform. En tämligen smaklös liten gräddig paprikaost på kex och med mycket rödvin var inte så dumt. Och på pizzan märktes den ju inte så mycket. Med tiden har jag utvecklat min smak och tycker nog att det finns god ost, även om det inte är något favoritpålägg på smörgåsen.

Till jul vill jag gärna köpa en brännvinsost, och då gärna den från Falbygdens ost. Grynig och hård men bara 17 % fet längtar den efter att läggas på julknäckebröd och långsamt försvinna ner i min mage. Helst ska den inhandlas på Liseberg i ett av stånden där, men i år var det så himla kallt när jag och lilla B var där, så vi hittade ingen ost som vi gillade. Det fick bli i vanliga mataffären istället.

Lilla B älskade den runda julosten när hon var liten. Ibland köpte jag de där små ostarna som är inslagna i röd cellofan. Då skalade hon dem långsamt och mumsade, en efter en. Stora F gillade också ost, och hennes företagsamma pappa lärde henne att man kunde rulla ostskivan i bästa Farbror Frej-stil, så att det blev en ost-kikare. Sen gick frukosten åt till att kika genom den ostrullen tills mitt tålamod tröt och vi var tvungna att gå till dagis...

Jag har lagat ett gott tillbehör till julens ostbricka som ska avnjutas hos mamsen i år. Det är Arlaköket som i sin receptfolder nr 4, lagt upp ett recept på följande:



Vinkokta tranbär med mörk choklad


Ingredienser 

150 g torkade tranbär
½ vaniljstång
1 dl rödvin
2 msk råsocker
1 stjärnanis
25 g mörk choklad, ca 70 %

Dela vaniljstången och skrapa ur kärnorna. Koka upp vinet i en kastrull och lägg ner vaniljstång och frön, stjärnanis, socker och tranbär. Låt koka 2–3 min. Ta upp vaniljstången och stjärnanisen. Låt kallna. Hacka chokladen grovt och blanda med tranbären.


Hur är det med er? Äter ni någon speciell ost på julbordet? Cheddar? Svecia? Punsch-ädel?

13 kommentarer:

  1. Det tillbehöret låter gott tillsammans med ost. Som barn åt jag helst emmental blå, men nu väljer jag gärna krämigare ostar. På julbordet finns både hårda och mjuka ostar. Vitlöks- och pepparost är favoriterna. Kram

    SvaraRadera
    Svar
    1. Pepparost gillar jag också! Det finns en sort som har tre olika pepparsorter i samma ost liksom. Mums! Kramar till dig!

      Radera
  2. Godmorgon!
    Uppe tidigt sent i säng...;)

    Ost, favorit i de flesta varianter fast inte mjukost. Köpte en Camenbert häromdagen som luktade s..t men smakade ljuvligt. Som "vardagsost" gillar jag bäst prästost eller en mesig slät ost som kan kallas ingenting utan är bara en halvhård bit, så "dålig" smak har jag.
    Jag kan rekommendera en tävling hos Falbygdens ost där man kan vinna en hel årsförbrukning ost genom att rösta på bästa julost 2012 och motivera varför. Du är ju duktig på att skriva, så testa!

    Nu väntar dagen...
    Ha det gott!!
    kram Lisa

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack för tipset! Klart att jag måste tävla, hihi! Du vet ju hur jag är. Ständigt på när det gäller att vinna! Ha det fint du också! Kram!

      Radera
  3. Svar
    1. Mja, han älskar säkert dig också men inte mig, haha! Kram!

      Radera
  4. Vad gott det låter! Tranbär älskar vi alla i vår familj! :)
    Tack för din kommentar hos mig! :)
    Ha en fin måndag!
    Kram
    //Lana

    SvaraRadera
  5. Jag och gubben är riktiga ostälskare. Godast är ju just de som luktar värst ;) mmm... nu blev jag sugen på en ostmacka!

    Ha en fin dag, goa du! kram

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, bara båda gillar dessa stinkbomber så är allt frid och fröjd! Kram!

      Radera
  6. Älskar all sorts ost, kittost, brie, camembert är några favoriter men även mögelost mums! Ja ma utvecklar sina smaker ju äldre man blir, tur det! :D Måndagskramar från en VAB:ande mamma!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Vab:ande! Stackars er! Krya-kramar till sjuklingen!

      Radera
  7. Ja vi är ju osttossiga båda två här och äter gärna de där stinkande danska ostarna:) Håkan vill absolut ha Boxholmsost till julbrödet men för min del får det gärna stå en cheddar extralagrad bland faten.

    Stora kramar till dej,
    Anki

    SvaraRadera