lördag 6 december 2014

Lucka 6

I dag får ni fikon, för bokstaven för lördag 6/12 är F. Fikon är en stor del av den svenska julen men har allt mer letat sig in under resten av året också. En ostbricka utan fikonmarmelad är väl snart i det närmaste otänkbar? Vindruvor och päron har fått ge plats åt denna delikatess österifrån. Även i medelhavsområdet odlas fikon och även i södra Sverige växer fikonträd som ger frukt.

http://sv.wikipedia.org/wiki/Fikon
Jag äter absolut inte torkade fikon som de är och inte heller färska. Inte så att jag dör av äckel om jag äter det men det är ingenting jag längtar efter. Marmelad och fikon i desserter gillar jag däremot och i dag får ni ett recept på en god fikonrulle som både är lättgjord och god. Passar fint till julens ostar och även andra ostar för den delen.

Jag tror att det var i COOPs tidning Mersmak jag hittade detta recept. Hur som helst är det inte jag som har hittat på det.

Frukt- och nötrulle till ostbrickan

50 g oskadad sötmandel
250 g torkade fikon
50 g torkade aprikoser
50 g valnötter
1 msk konjak
1 msk honung
1 nypa kanel

Finhacka mandeln; gärna i matberedare. Mixa fikonen till en smet och blanda med mandeln. Hacka aprikoser och valnötter grovt och blanda ner i mandelsmeten med konjak, honung och kanel. Blanda och forma till en rulle. Förvara i kylen över natten och slå sedan in rullen i bakplåtspapper. Rullen blir bäst om den får mogna ett par dygn i kylen innan servering.

Ha en fin lördag!

7 kommentarer:

  1. Tack. Den ska testas. :D
    /Elenor

    SvaraRadera
  2. Jag har precis lärt mig att äta färska fikon! Men innan tyckte jag som du..urk ;-D

    Frukt och nötrulle! Vilken festlig grej!

    Jag önskar dig en riktigt skön söndag och 2:a advent!
    KRAM

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack fina du! Jag hoppas att din dag också varit bra! Kramar!

      Radera
  3. Det ska jag testa! Man kan väl byta ut nötterna mot frön eller vad tror du?
    Du måste testa glögg och fikonmarmelad, to die for! 250 g torkade fikon delas och kokas med 5 dl glögg, mixas när det har svalnat. Oslagbart till mögelosten ☺ Kram Gisela

    SvaraRadera