onsdag 15 juni 2011

Bästa såsen i stada!

Kallt väder i Göteborg i dag. Det blåser rena höststormen ute. Jag får en längtan efter varm mat när det är kyligt ute - sallader och sådant passar bättre när det är varma dagar. Därför delar jag med mig av mitt fantastiska recept på Sataysås som passar bra till både kyckling och fläskkött, gärna grillat. Det fungerar också bra till vegetariska alternativ som tofu eller seitan. Jag brukar göra dubbel sats och frysa in i småportioner, om det blir något över. Det finns en viss risk att den går åt, hur mycket man än lagar. Den fungerar även som nattamat efter krogbesök, bredd kall på bröd. Jag har provat!

Erikas sataysås                     

300 g jordnötter
1 ½ msk matolja
10 g finhackad färsk ingefära
1 stor finhackad lök
4 msk finhackad citronmeliss
2 tsk gul curry
1 tsk salt
1/2 dl strösocker
½ tsk cayennepeppar
5 dl kokosmjölk

Mixa jordnötterna grovt. Fräs ingefäran i olja, utan att den tar färg, lägg i löken och låt mjukna. Tillsätt övriga ingredienser och låt koka upp. Sänk värmen och småkoka ca en timme. Passa såsen så att den inte bränner fast i grytan (använd gärna en järngryta). Om såsen blir alltför tjock, späd med lite vatten. Smaka av med mer peppar om smaken är för tam.

Njut!

Receptet var en gång i tiden publicerat i ICA-kuriren vill jag minnas. Det var innan det fanns kokosmjölk i vanliga affärer. Vi stod och gjorde kokosmjölk hemma på spisen genom att koka vatten med kokosflingor och pressa ut vattnet... Ambitiöst, eller hur!?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar