söndag 22 januari 2012

Böcker är livet

För mig är böcker något av det viktigaste som finns. Inte bara för att jag arbetar som svensklärare utan för att böcker alltid haft en väldigt stor plats i mitt liv. Jag tycker om att läsa nästan hela tiden, och skulle gladeligen kunna spendera ett fletal timmar om dagen med en god bok.

Stora F skickade mig en härlig länk för ett tag sedan, med bilder som en bokälskare nog måste betrakta som rena pornografin. Klicka HÄR för att se själv! Jag drömmer om en lägenhet med ett bibliotek, fullt med böcker och en läsfåtölj med ett litet bord. Om jag ska ta ut svängarna ordentligt skulle det vara ett stort rum med en smal trappa upp till ett torn med läsplats. Ett torn med fönster upp mot stjärnhimlen och dämpad belysning.

Bild från http://www.yfronten.blogg.se/
Den här bilden visar ett hus som jag skulle kunna tänka mig i nödfall. Jag vill ju helst bo i lägenhet men ett hus som detta skulle möjligen kunna få mig på andra tankar...

Men åter till böckerna... Jag läser gärna deckare, vilket inte är helt rumsrent när man är språklärare. Man förväntas läsa Solsjenitsyn och Kafka och fundera på svåra ord. Jag är nog inte en svensklärare i så fall. För övrigt har jag allvarliga funderingar på att sluta arbeta som just svensklärare. Det är ett av de mest otacksamma jobb man kan ha. Men det ska jag inte fördjupa mig i här.

Just nu läser jag Kråkflickan av Jerker Eriksson och Håkan Axlander-Sundquist. Det är en lite annorlunda historia. Den handlar om någon som mördar invandrarpojkar - det är så långt jag har kommit hittills. Boken är första delen i en triologi som enligt kritiker "sopar" banan med Stieg Larssons böcker.

Jag läser ofta deckare fast det anses som "dålig" läsning bland finkulturella. För mig är deckaren nog vad TV-serierna är för många andra - avkoppling. Jag vet ungefär vad som kommer att hända och måste inte engagera mig till tusen, utan blir lite skrämd och road av handling och karaktärer.

Mina favoriter är isländske Arnaldur Indridason och engelske Peter Robinson. Elisabeth George får också vara med på min topp-tre. Gillar du inte att läsa "vanliga" deckare kan dessa nog passa dig. Bra karaktärer, hållbar intrig och en trovärdig spänning.

Parallellt med deckaren läser jag också Kerstin Ekmans omskrivna "Grandfinal i skojarbranschen". Jag har laddat ner den på min I-pad, som jag avgudar. Det trodde jag inte när jag "fick den" på jobbet. Men den har allt. Jag slipper släpa på flera böcker, anteckningar och dator för att kunna nå Internet. Allt finns på min lilla padda!

Läser ni deckare, bloggvänner, eller är det förbjuden läsning som ni skäms för och ägnar er åt i smyg? Kommentera gärna inlägget!

9 kommentarer:

 1. Har inte fastnat för deckare. Läser mer dokumentära böcker om sånt som hänt i verkligheten, eller baserat på verkligheten.

  Kram

  SvaraRadera
 2. Deckare är ju inget för mig som du vet, om man inte räknar Låt den rätte komma in som en deckare (det kanske är en thriller?)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag skulle kalla Låt den rätte komma in för en skräck-romantisk roman.

   Radera
 3. Klart man läser deckare LOVE it! kram Sofia

  SvaraRadera
 4. Har precis börjat läsa deckare...men jag lyssnar oftast till mina böcker.
  Att deckare inte skulle vara "fint" nog att läsa har jag aldrig tänkt på??!!
  Men en av mina favoritförtattare är Per-Anders Fogelström. Och jag tycker det är intressant med självbiografer.
  Har en hel del böcker här hemma, men ett av mina favoritställen är biblioteket här i byn.
  Kram

  SvaraRadera
  Svar
  1. Mina drömmars stad! En klassiker! Kram!

   Radera
 5. Läser sällan deckare men inte av snobbism. Har precis avslutat "Jag är Zlatan" - man behöver inte vara fotbollstokig för att tycka att boken är spännande och intressant läsning.

  Erika, jag har idag lagat din laxrätt som finns recept på i din blogg. Instämmer i att det är en kanonrätt på lax! Kram bp

  SvaraRadera
  Svar
  1. Härligt att höra Birgitta!

   Jag försökte med Zlatan men orkade en sida. Jag ska försöka igen, jag lovar. Tycker bara att han är en så komiskt snubbe när han pratar om sig själv i tredje person...

   Jag gjorde laxen i fredags. Alla var mer än nöjda... Kram!

   Radera
 6. Boken om Zlatan kan kanske vara ett sätt att förstå vissa elever. Kram bp

  SvaraRadera