måndag 30 januari 2012

Lavendelskorpor från Rosendals trädgårdscafé

Min örtagård!
Igår bakade jag de godaste små skorpor med lavendel som jag själv odlade i somras. Då stod lavendeln hög och blommande, lila och underbart doftande i kryddlandet i kolonin. Jag skördade blommorna i omgångar och torkade dem på brickor. Sedan har de legat i mitt skafferi och inväntat min inspiration. Och igår infann den sig alltså. Jag blandade torkade lavendelblommor med strösocker i en glasburk. Det doftar otroligt gott!!!

Detta socker använde jag sedan vid bakningen.

Jag använde ett recept från Rosendals trädgårdscafé, eftersom jag älskar dessa. De är pålitliga och jag har aldrig misslyckats med någon enda kaka därifrån.

Nåväl. Så här gjorde jag:

Lavendelskorpor

120 g sötmandel, hackad
2 ägg
2 dl lavendelsocker 1 tsk salt
ca 5 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
100 g grovhackad choklad (jag blandade de sorter som fanns i skafferiet, vit, mörk och ljus)

Blanda mandel, ägg, socker och salt. Tillsätt 3 dl av vetemjölet blandat med bakpulvret, därefter den lätt mjölade chokladen. Till slut blandas resten av mjölet ner lite i taget. Passa så att det inte blir för mycket.

Rulla ut två eller tre längder som läggs på smord plåt. Om du vill ha tjocka skorpor och inte så många - välj två länder. För många små skorpor - gör tre längder.

Grädda i 180 grader i 15-20 minuter. Skär längderna i skorpsnittar och torka dem i 100 grader i 30-40 minuter. Låt dem ligga på en bricka i rumstemperatur över natten innan du lägger dem i en burk med lock. Viktigt är att skorporna är torra så att de inte blir mjuka. Då möglar de lätt och dessutom ska skorpor vara torra och hårda.

Bild från bloggen Alexandras örter
För er som inte besökt Rosendals trädgårdscafé rekommenderar jag starkt ett besök nästa gång ni är i Stockholm. Allra vackrast är där på vår/sommarsäsongen men även hösten är ljuvlig. Vintertid har jag aldrig varit där, men jag vet att de har öppet även då.

8 kommentarer:

 1. åhhhh nu saknar jag min hemstad ännu mer gahhh I love Rosendal : ) kram Sofia

  SvaraRadera
 2. Va gott med lavendelskorpor! Det får jag nog prova.. Jag tål inte nötter, vet du om man kan ta något annat än solrosfrön istället?
  Jag var i Stockholm i december, vi promenerade till Rosendals trädgårdar men tyvärr hade dom inte öppet för dagen ännu och det var kallt som attan så vi fick gå igen :(
  Kram Gisela
  ps, jag får förhoppningsvis finbesök från Småland i sommar, då måste vi försöka träffas allihop!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Smålandsbesök är fint, det! Vore himla kul! Vår promenad då? Jag ska skärpa mig! Vi måste ju ses nån kväll och prata lite. Kram o tack för kommentaren!!!!

   Radera
 3. Jag gillar att baka med lavendel, doftar så gott! Skorporna ser mycket goda ut!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack! Det är fint beröm från en hovkonditor! : )

   Radera
 4. Å, varför sparade jag inte några lavendelblommor????Hur ska jag i min lilla stad, Simrishamn, kunna hitta
  lavndelblommor?

  Idag ska jag i alla fall baka lavendelskorpor,
  det är flera år sedan senaste skorpbak.

  Må så gott på Vårdagsjämningsdagen
  önskar
  Kerstin H.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Kerstin! Om du skickar mig din adress ska jag sända dig ett litet kuvert med lavendelblommor. Tack för din fina kommentar! Maila gärna din adress till erikagelotte@hotmail.com om du inte vill lägga ut den här! Allt gott och välkommen tillbaka till min blogg.

   Radera