tisdag 31 januari 2012

Kusin vitamins aprikossås

Jag har världens bästa och roligaste kusin. Hon är några år äldre än jag och när jag var liten var jag ganska blyg för henne. Jo, för jag bodde ju på landet och talade blekingska, hade fräknar och glasögon medan hon bodde i sta'n, talade göttebosska änna och hade hår som Agneta Fältskog... Numera är min beundran för henne lika stor även om jag inte är så blyg längre. Kusinen är en virtuos i köket och hennes matlagning är vida berömd och omtalad.

Anka med apelsinsås, pralinétårta, hummersallad och inte minst hennes sallader. För att inte tala om hennes Cosmopolitans! De slår Elite plazas dito, jag lovar. För länge sedan fick vi smaka en fantastiskt god aprikossås på en av de mytomspunna middagarna. Jag vill minnas att vi åt den till kyckling. Glöm bara inte att den måste förberedas kvällen före. Å andra sidan är det en enkel förberedelse...


Carinas aprikossås

Bild: www.kungmarkatta.se


10 torkade aprikoser (+3 dl vatten för blötläggning)
2-3 schalottenlökar
1 msk margarin
1 dl vitt vin
½ msk grönsaksbuljong
½ msk asiatisk chilisås
¼ krm cayennepeppar
2 msk margarin

1. Slå kokande vatten på aprikoserna och låt dem ligga i blöt över natten.
2. Strimla löken och bryn den i 1 msk margarin. Tillsätt vin, aprikoser, buljong och blötläggningsvatten. Låt småputtra under lock tills aprikoserna har mjuknat helt.
3. Mixa slätt, späd eventuellt med vatten. Smaksätt med chilisås och cayennepeppar. Hetta upp och vispa i 2 msk margarin, lite i taget.

Min kusin är som en syster för mig. Mina barn har utnämnt henne till moster, och den titeln bär hon med stolthet!

2 kommentarer:

 1. Vilket spännande recept!!!! Tack för det tipset! Har aldrig ätit något liknande, det blir mest att tillaga det "gamla beprövade". Tyvärr går man miste om mycket gott genom att inte våga testa, måste ändra mig lite där!!!!

  Stööööörsta kraaaaaaaaaamen aka

  SvaraRadera
 2. Hej Vännen!
  Tack för dina gulliga kommentarer, dom värmer gott:)
  Jag är en dålig bloggare nu, har inte den rätta lusten...men är rädd att tappas bort för ni bloggvänner betyder såå mycket.
  Du skriver om så mycket vackert och så mycket gott...lavendelskorporna ser ljuvliga ut och jag kan nästan känna doften av lavendelsockret... Såsen här ovan ser gudomlig ut, sötman av aprikoserna ihop med hettan av chili och cayenne...måste passa mig! Ibland kan jag känna en galen längtan efter stark mat, så chiliflakesen har så gott som blivit bordskrydda för mig. Övriga familjen är inte lika förtjust;)
  Måste komma i säng i rimlig tid ikväll...pappersarbetet får fortsätta imorgon:( datorn slutade funka pga driftstörningar på nätet hos vår leverantör...

  kram och godnatt!

  SvaraRadera