tisdag 10 januari 2012

Choklad gör dig glad!

I dag tänkte jag pausa från mitt bloggande om mina mat-idoler, och skriva ett inlägg i serien "fem oumbärliga i köket". Jag måste nog ändra de fem till att bli sju istället. Jag kan nog inte vara utan chili och lime... Ni som gillar mat förstår varför, eller hur? Jag menar, all asiatisk mat. Fast då borde jag ju ha med koriander också. Nä, jag stannar vid chili och lime. Men i dag blir det alltså ett inlägg om choklad!
Chokladkola från tidigare inlägg
Choklad är något som de flesta människor tycker om. Variationen är stor och det finns allt från vit till ljus till mörk choklad. I dag är det nästan en vetenskap. Det finns chokladprovningar och badskum med chokladdoft. Själv duschar jag i en ljuvlig creme från Lush, med doft av choklad och kola - jag vill nästan äta den istället för att duscha av mig den. Efter duschen smörjer jag in mig med body butter från the Body shop, givetvis med chokladdoft det också.
Kakaobönan kommer från ett träd som heter Theobroma cacao och som kan bli tio meter högt. Det finns 20 arter av släkten Theobroma men bara den ovan nämnda ger kakao. Någon gång runt år 1500 kom kakaon till Europa och man började upptäcka dess underbara egenskaper. Kakaon blandades med socker och dracks av välbesuttna för det var ingen billig njutning.
Blommande kakao.
Bild: http://sv.wikipedia.org/wiki/Kakao
Under 1800-talet kom en man på att man kunde blanda mjölkpulver med kakaomassa och på så sätt framställa större kvantiteter för ökad vinst. Mjölkchokladen gjorde att kvaliteten sjönk och människor fick en föreställning om det var så här choklad skulle smaka.

För att göra en lång historia kort (du kan läsa om chokladens historia HÄR om du vill läsa allt) så har chokladen fått ett ordentligt uppsving de senaste åren. Nyttigheten i choklad har diskuterats mycket men ryktet om att man får finnar av choklad och blir tjock av det har blandats med rön om att den härliga chokladen innehåller höga halter av antioxidanter, lindrar hosta och är faktiskt bra för
tänderna. Det gäller ju dock att äta bra choklad med hög kakaohalt. Tvåhundra gram Marabou mjölkchoklad om dagen kan väl ingen framhålla är nyttigt!?
Bild: nostalgi.forum24.se
När jag var barn köpte jag ofta en chokladbit som hette Rigi. Det var en smal, ljusblå förpackning med kossor på. Smaken var fantastisk men den vara förhållandevis dyr och gick rysligt fort att äta upp. Mamma åt alltid Frukt&Mandel, vilket jag tror berodde på (delvis) att hon fick ha den ifred för mig som inte gillade "nötter"! Tarragona åt hon också minns jag, medan mormor alltid köpte blockchoklad från Konsum och delade ut i rutor om två och två. Morfar gav en alltid fyra rutor, men han gav oss inte choklad lika ofta å andra sidan. Köket var liksom mormors domäner.

Numera äter jag gärna olika sorters choklad. Jag köper gärna Marabous limited edition-choklad. Den med mango var god medan den med polka inte passade mig alls. Fina märken som Vahlrona och Bräutigams genetillverkade slinker ner utan besvär. Karl Fazer och Romerska bågar jämte Noblesse, gärna den nya med crisp av biscotti. Mamma mia vilken godbit till kaffet! Den enda "choklad" jag inte äter är Kexchoklad. Urk!

Choklad är också gott att ha i mat. I olika såser kan man med gott resultat ha choklad och även i grytor av varierande slag. När jag bakar min bästa kladdkaka (hemligt recept) brukar jag ibland strö lite ancho-chili i smeten, för att få lite sting i kakan. Det får inte bli för mycket men en aning så där. Tycker man att det blir för starkt kan man ta lite i chokladglasyren ovanpå kakan, t.ex. när man gör Kärleksmums. Byt då ut kokosen mot knäckkulor eller chokladströssel.

Vilken choklad gör dig glad?

8 kommentarer:

 1. Åååh, jag kommer ihåg Rigi! Tror nog aldrig att jag smakat den, men den var ju obligatorisk i affären, bredvid tablettaskarna :D Annars är jag en riktig chokladälskare, som så många andra - verkligen ett trevligt inlägg, på en lika trevlig blogg! Tack snälla för din fina kommentar hos mig så jag hittade till dig <3

  SvaraRadera
 2. Hej!
  Minns att du inte gillar kexchoklad men minns du mandelkrokanten vi köpte på Konsum under högstadietiden? Både Marabou och Fazer hade varsin variant. Tror att av dessa två så var det Fazers vi föredrog.
  Min farmor och farfar hade också Konsums blockchoklad, av farfar brukade jag få en rad som färdkost när vi varit där och hälsat på. Ibland stack han en hundralapp i handen på mig och viskade att jag fick inte visa den förren vi kommit hem (oftast var det peng av mindre valör och då var det inte "hemligt").
  Kram, S

  SvaraRadera
 3. Alexandra! Kul att du hittade hit! Jag kommer att titta in på din blogg igen, var så säker!

  S: Jag hade nästan glömt krokanten! Det var väl där man grundade sitt underhudsfett... Tillsammans med Mariabollarna från konditoriet. Kramar!

  SvaraRadera
 4. Kul läsning! Alla har vi väl en speciell relation till choklad. Det chokladminne som etsat sig fast hos mig är en chokladbit med jordnötter utan papper som jag sparade mina gå-ut-med-hund-pengar till. Detta var på 50-talet! Kram bp

  SvaraRadera
 5. Tänk att det fanns choklad redan då, blink blink! Kram!

  SvaraRadera
 6. -Underhudsfett var ordet, sa Bull.

  SvaraRadera
 7. Oj, vilken nostalgibild! Jag är 6 år igen och har precis köpt lördagsgodis...

  Tusen tack för den fina vinsten!! Jag funderar som bäst på var de fina små knopparna ska få förgylla mitt hem.

  Trevlig helg!!

  //Linda

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vad roligt att du tyckte om dem! Kram och ha en fin helg!

   Radera