söndag 1 januari 2012

Julträd

Ända sedan jag var barn, har familjens julträd varit en av de vackraste julprydnaderna i vårt hem. Julträdet finns över i stort sett hela Sverige, men enligt mig finns inga så fina och välgjorda som de i Blekinge. Enligt Blekinge läns muséum är det första julträdet man säkert kan datera, från 1870. Det har dock säkert funnits tidigare.
Bild från museets hemsida.
Så här ser också mitt träd ut.
Det finns många olika utformningar av julträd men de flesta har fyra hästar i centrum runt en "stam". Högst upp sitter en fågel, ibland en tupp. Det finns ljushållare och ofta också pinnar att trä upp äpplen på. När mamma tog fram julträdet och jag fick hjälpa till att trä upp de röda små äpplena, då kändes det i kroppen att det var jul. Jag minns inte att vi någonsin åt äpplena - de fick sitta där tills julen var över, och de mest liknade små rynkiga, krympta huvuden. Förr hängde man också konfekt på trädet, men när julgranen gjorde sitt intåg försvann denna vana allt mer. Träden finns dock i många hem, särskilt i Blekinge skulle jag vilja hävda.

Det blekingska julträdet på bilden började tillverkas för Blekinge hemslöjd 1937 av Johan Karlsson i Bettemåla, Rödeby. Det är för mig det vackraste julträdet av alla. 1946 togs tillverkningen över av en man som hetter Herman Gustavsson, och jag misstänker att mitt träd är från hans tillverkning, eftersom han levererade träd till butiken i Karlskrona i mer än femtio år.
Silpingeträdet är också väldigt
vackert. Detta träd gjordes under
1800-talet av Per Andersson. 
För två år sedan fick jag vårt julträd av mamma. Jag blev otroligt glad! I år har jag inte haft några äpplen på det, men det är lika vackert utan. Hästarna påminner mig om Staffans fålar, även om de var fem och mina är fyra... Staffansvisan är också en av mina favoritjulsånger, efter Nu tändas tusen juleljus då...

Vad har ni läsare för släktklenoder i jullådan? Berätta!

4 kommentarer:

 1. Hej!
  God fortsättning...
  Hur hamnade jag här??? Spännande i alla fall...
  Vilka oerhört vackra träd, julträd, har jag faktiskt aldrig sett förut. Visst är det roligt med gamla släktklenoder...jag är så fascinerad av gamla saker, tänker på deras historia...
  Riktigt gamla saker har jag inga men julsaker från mitt hem har jag med mig och det är lika roligt varje jul att ta fram dem.
  Jag ska kika vidare i din blogg och tittar snart in igen:)

  Hälsningar från lisamaja

  SvaraRadera
 2. Hej och god fortsättning! Roligt att du hittade hit, hur det nu än gick till!

  Jag älskar också gamla saker - är en loppisfantast tillsammans med min man. Du är så välkommen hit igen! Ha en bra början på det nya året!

  SvaraRadera
 3. Hej Erika !
  Jag är en gammal gubbe runt de 80 och är värdelös på datorn. Men skam den som ger sig.Du har skrivit om julträd och det tyckte jag var roligt. Jag höll på att bygga julträd av "Silpingetyp" i 30 år men den epoken är över nu. Du har tydligen en uppsjö av intressen och är en ovanligt händig person. Vore trevligt att ha en sådan person att språka och byta åsikter med. Hälsningar från Anonym.

  SvaraRadera