lördag 7 januari 2012

Den tredje av de fem oumbärliga - vitlök

Den tid är förbi, då man tyckte att vitlök var en exotisk krydda eller ingrediens. Jag minns faktiskt inte när vitlök blev vanlig i svenska hem - det enda jag vet är att jag själv använt den sedan jag var i tjugoårsåldern ungefär. Min far, som tror sig veta allt om mat, säger att vitlök är förfärligt otäckt men de gånger jag lagat mat till honom har han aldrig sagt något om att det smakat illa. Men det är klart - en person som ätit en riktigt vitlöksstinn middag luktar inte direkt mumma nästa dag...
Bild: www.tasteline.se

Jag använder vitlök i nästan alla grytor och wokar jag gör. I potatis- och rotfruktsgratänger är den given och en lammstek utan vitlök gör mig snudd på förbannad! Det borde vara förbjudet att laga lamm utan vitlök (kanske inte dillkött men allt annat).

När jag gör egen pesto går J i spinn. Om jag någon gång skulle ha svårt att få min vilja fram (händer inte ofta) så skulle det fungera att göra egen pesto och hota J med att han inte fick smaka. Det är hans absoluta favoritgren - pestoätning. Där är han svårslagen.

Jag brukar ta en kruka färsk basilika, en påse pinjenötter (svindyra), en halv färsk vitlök, olivolja efter behag, riven parmesan i massor och flingsalt och svartpeppar efter tycke. Detta mixar jag och låter mogna, gärna flera timmar, innan jag smakar av. Får jag inte tag i pinjenötter tar jag hasselnötter eller valnötter. Det är också gott, om än en lite annorlunda smak. Till denna pesto är färsk pasta ett måste. Ett gott bröd, lite ruccola, en flaska Chianti och lite olivolja och flingsalt vid sidan av så är måltiden kirrad. Enkelt och otroligt gott!

10 kommentarer:

 1. Ja visst är vitlök såååå himla gott och ett "måste" i många maträtter- håller med!!! Peso är supergott, använder jag en hel del här hemma också:)

  Kraaaaaaaaaaaaaaaaam aka

  SvaraRadera
 2. Jag kommer ihåg när mamma började med vitlök. Det var STORT i vår familj... ;o)

  Kram Malin

  SvaraRadera
 3. Ja, visst var det så! Spännande och nytt! Kram och tack för att ni tittade in hos mig!

  SvaraRadera
 4. Jag jobbar på en resursskola för elever mer Neuropsyk. funktionshinder, typ ADHD. Har 11 killar från årrkurs 7-9 för tillfället och undervisar i svenska och engelska. Semestertjänst kanske har sina fördelar, men jag är nöjd med det jag har. Eftersom jag har så få elever blir det inte mycket hemarbete, men desto mer när jag är på jobbet. Arbetet är tyngre psykiskt många gånger.

  Kram

  SvaraRadera
 5. Spännande att höra om vad läsarna arbetar med tycker jag. Du gör ett mycket viktigt arbete! Det satsas alldeles för lite på funktionshindrade i vårt samhälle. Jag arbetar med många killar med lättare form av ADHD och förtvivlar ofta över att de får alldeles för lite hjälp, stöd och uppmuntran i den "vanliga" skolan. Håller med dig om att arbetet är tungt psykiskt!

  SvaraRadera
 6. Kan viltlöken ha kommit till oss i samband med att vi började åka på charterresa till Italien? Jag åt den ihop med lammfilé första gången där 1967 och blev förälskad i den lilla löken Kram bp

  SvaraRadera
 7. Jag tror att den lilla löken måste ha blivit förälskad i dig också! Du är förtjusande! Kram!

  SvaraRadera
 8. Pesto!!!
  Du har en till frälst här!
  Förvånad?
  Tappade bort din blogg en stund, men nu är jag tillbaka...
  Kraaaaaaaaaaaaam!

  SvaraRadera
 9. Haha! Du är så välkommen på min blogg. Jag vet att du kommer att älska min pesto. Kram tokFia <3

  SvaraRadera
 10. TokFia??? Förstår inte alls vad du menar... ;-)

  SvaraRadera