söndag 7 december 2014

Lucka 7

G är dagens luckbokstav och i dag får den stå för Grönkål. Kål är något av det hetaste man kan laga och äta, numera inte bara vid juletid och inte bara som dekoration på skinkfatet. Nej, nu är det snarare köttet som ska vara lite krydda till det gröna. Åtminstone om man ska hörsamma trender.

Äkta mat är en tidning som skriver om fina råvaror, mat utan tillsatser, närproducerat och framför allt om kärleken till riktigt god mat. De har ofta prenumerationserbjudanden så om du är intresserad av mat som är både god och rätt lagad är detta tidningen för dig.

Malins goda lax på grönkålsbädd
I senaste numret finns ett reportage om kål och om hur man tar tillvara hela kålen. Även stam och rot som ofta annars kastas i tron att de inte går att äta. Grönkålens nerv brukar man ju repa bort då den är en aning trådig, men om man strimlar den är den god rå i till exempel sallad. Bladen brukar man använda och stuva eller göra soppa av. I Äkta mat tipsar man om att om man kokar bladen mjuka i lättsaltat vatten kan man sedan mixa dem (utan vatten) och tillsätta lite olivolja för att få en len och fin puré. Blir den för tjock kan man tillsätta lite kokvatten så klart.

Detta och mycket mer kan man läsa i Äkta mats senaste nummer och just artikeln om kålen gillar jag. Tipsen om hur kålen ska användas kommer från en relativt ny restaurang i Stockholm, som heter Gro. På denna omåttligt populära restaurang används verkligen hela grönsaken och får olika smaker för att serveras som fem helt olika rätter.

Jag lagade en väldigt god rätt med grönkål häromkvällen och receptet hittade jag hos goda vännen Malin med finfina bloggen Malins diner. Kika in där för inspiration och många underbara recept. Grönkålsreceptet hittar du HÄR! Malin har också butiken Annies stuga i Glommen, där hon bor, och i dag var jag och J förbi och handlade lite smått och gott. Fina ljusstakar, skålar, en kastrull och riktigt god rapsolja.

Tallrik Kasper
Slutligen måste jag bara visa vårt fynd från Dimoda. Ett tallriksställ för våra udda loppisfynd. Jag tycker att det är så fint! Assietterna och tallrikarna heter Kasper och gjordes på sextiotalet för Uppsala Ekeby.

4 kommentarer:

  1. Tack för besöket! Nästa gång får ni komma när stugan är stängd så ni kan komma in i huset också.

    Kram kram

    SvaraRadera
  2. Vilken kul kalender du har fått till. Grönkål är ju så gott. Vi var också i Annies stuga i helgen. Sååå mysigt!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack! Ja, man vill liksom flytta hem till Malin tycker jag!

      Radera