fredag 18 december 2015

Lucka arton i 2015 års bloggkalender Boktips

När julen kommer är det dags att unna sig lite avkoppling, med en god bok och kanske en kopp te eller ett glas portvin. Smaken är mycket olika när det gäller böcker men här kommer i alla fall några tips på bra läsning, enligt mig. Får man inte det man själv vill ha i julklapp kan man alltid köpa det till sig själv.

Blekingegatan 32 är en bok om Greta Garbo och hennes ovanliga liv, både i Sverige och över där, i Amerika. Jag har alltid fascinerats av Garbo men inte vetat så mycket om henne. Jag hade ingen aning om hennes kärlekar eller bakgrunden till den skygga person hon utvecklades till. Läsvärt och intressant men inte tungt eller svårläst. Lena Einhorn har skrivit boken.

Sju jävligt långa dagar av Jonathan Tropper är en bok med aningen svart humor. Det handlar om en familj som sitter shiva över sin döde far. Under de långa dagarna händer en hel massa saker och Judd, huvudpersonen har fullt upp med att reda i att hans exfru lämnat honom för Judds chef. Dessutom är hon gravid... 

För den som gillar välskrivna deckare rekommenderar jag Peter Robinsons böcker om kommissarie Alan Banks. Filmatiseringen av böckerna når inte samma klass som det skrivna ordet. 

Islänningen Arnaldur Indridason skriver om den ensamme polisen Erlendur Sveinsson och hans vedermödor. Naturskildringarna får man på köpet och även om polisen är något av en typisk deckarpolis är böckerna ändå välskrivna och genomtänkta.

Augustprisvinnaren Kristina Sandbergs böcker om Maj och hennes liv i Sverige från 1930-talet och framåt, är läsvärda tycker jag. Maj strävar efter att passa in men har en längtan efter något annat än det hon fått. Det är lätt att identifiera sig med hennes känslor oavsett vilket liv man än själv lever. Allmänmänskligt och vardaglig läsning utan att bli tråkig.
1 kommentar:

  1. Garbo och hennes liv har fru M en del koll på då hon varit fascinerad av henne sedan unga år, men den boken har inte lästs så den ska inköpas och lusläsas. Tusen tack för tips!

    Kramar på er!

    SvaraRadera