tisdag 1 december 2015

Lucka ett, 2015 års bloggkalender

Första december och första luckan öppnas. Om man nu har en kalender att öppna, vill säga. Det har jag. Varje år skickar min mamma en kalender till mig, med glitter och änglar och trumpeter och jag vet inte vad. Det hör till.

Julkalendern på TV ser jag fram emot i år. Jag tycker att Erik Haag och Lotta Lundgren är smått genialiska när de gör TV, och det här lär nog inte bli ett undantag. (Sen förstår jag inte hur de orkar jobba i hop och leva ihop, men det är ju inte mitt problem.)

Får se om årets julkalender blir lika utskälld som andra års!? Värst var det väl 1971 när Broster broster hamnade i hetluften då den ansågs vänstervriden och märklig. Jag minns att jag såg den och att min mamma tyckte att den var bra. Nu är ju hon vänstervriden och stolt över det så för oss var det knappast ett problem, haha! Inte i vår familj tack och lov. När jag tittar på ett klipp med Claire Wikholm och Carl-Gustav Lindstedt så blir jag lite nostalgisk. Så unga de var. Så ung jag var.

Bilden kommer från www.adlibris.se
En hyllad kalender var däremot Teskedsgumman från 1967. Då var det ingen som klagade på att Birgitta Andersson talade grov dialekt, utan alla älskade den fina historien av Alf Pröysen

Även här spelade Carl-Gustav Lindstedt en av huvudrollerna. Har ni små barn eller barnbarn så köp boken och läs den för dem. Det är en historia som håller än, tycker jag.

Sist av allt vill jag här och nu gratulera min goda vän Sanna, som fyller jämna år just i dag. Sanna är en vän som har hängt med nu i 44 år av mitt liv. Jag hoppas att vi får minst 44 år till, av vänskap. Du betyder så mycket för mig - jag hoppas att du vet det, kära vän! Även om vi inte ses så ofta är du i mina tankar och mitt hjärta!

8 kommentarer:

 1. Jag gillar din intention att skriva en adventskalender. Trevliga minnen av gamla TV-upplagor, som jag upplevt genom mina barn. Vi hade inte TV i mitt hem, när jag var liten och jag tror inte heller att TV hade börjat sända sådana då. Vet du när första kalandern dök upp?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vad roligt att du gillar min kalender! Tack!

   Första julkalendern på TV sändes 1960 och hette Titteliture. Den var en del av ett annat TV-program då.

   Radera
 2. Ser fram emot denna resa med dig som guide. Kram fr Anna-Lotta

  SvaraRadera
  Svar
  1. Åh, så fint att du vill följa med. Kram till dig, min vän!

   Radera
 3. Det har ju gått helt bananas med adventskalendrar. Oliver har tre stycken. Två med luckor (Bamse och Mulle) samt en Lego-kalender med små presenter i. Jag har två skrapkalendrar. Mycket att stå i på morgonkvisten. Det där med paketkalendrar får jag klåda av. Blivit lite hysteriskt.
  Såg den på TV i morse och jag tyckte att den var bra. Oliver är ju bara 4 och uppskattar den inte lika mycket tror jag. Men nog bra för skolbarn.
  Nu visar de tjuvarnas jul i repris på barnkanalen som julkalender. Den var bra kommer jag ihåg.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, det blir lätt för många att öppna. Minns hur det var med mina barn när de var små. Tjuvarnas jul såg aldrig jag. Kanske den sändes när mina barn tyckte att julkalendern var trist?

   Radera
 4. Vi har också julkalender i år. Den är av megastorlek, har 30 luckor (!) och bakom alla finns en chokladbit av finfin kvalisort. Vissa dagar får man ta två gånger, då finns det både datumen och datumen½:)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det låter ju som en ovanligt bra kalender! Mums på den! Kram!

   Radera