torsdag 10 december 2015

Lucka tio i 2015 års bloggkalender Elf on a shelf

När jag var barn rådde tomteförbud före julafton. Ja, nu trodde jag aldrig på Tomten eftersom jag uppfostrades i sann sjuttiotalsanda, där Gud och Tomten inte fanns. Ändå vill jag gärna skriva Tomten med versalt T i början, lite respektfullt OM han nu ändå kanske trots allt mot förmodan finns.

Mamma hängde upp adventsstjärnan kvällen före första advent men den tändes inte ens en sekund före söndagen. Basta! Det sitter fortfarande i och när jag, som i år, av praktiska skäl sätter upp elljusstakarna något före första advent, tar det emot att tända dem. Som om nån skulle banna mig för det?!

Som barn var jag alltid lika förundrad över hur andras adventsstjärnor och ljusstakar stod kvar över julen. Hos oss åkte stjärnan ner natten mellan 23:e och 24:e. Mamma var benhård med det eftersom hon hävdade att när Jesus var född behövdes inte stjärnan längre. Numera protesterar jag starkt emot detta, som religionslärare och bättre vetande. För det första föddes Jesus på juldagen. För det andra föddes han inte alls på juldagen utan förmodligen en helt annan dag på året. För det tredje så är min mamma inte ett dugg kristen, så det vete Gud varför hon höll så hårt på detta?

Dessutom var väl stjärnan kvar och ledde de tre vise männen, så den måste ju ha hängt på himlen minst till trettondagen!?

Elf on a shelf
Hur som helst kunde jag aldrig förstå hur det gick till när hon tog ner stjärnan, utan att jag märkte det. På julaftonsmorgonen hängde det en tomte i mitt fönster istället. En gräslig tomte som liksom satt hopkrupen och höll sig runt knäna. Han dinglade runt runt med sitt smått djävulska plastansikte och jag ÄLSKADE min tomte. Jag vill minnas att han hade gula tofflor, men är inte säker på det.

På 1980-talet försvann min tomte. Jag har en teori om hur han försvann men den vill jag inte dela med mig av. Låt mig bara säga att det inte var jag som slängde ut honom med soporna. Jag har sen dess saknat tomten och aldrig hittat en ny likadan.

Men förra året fick jag tips av fina vännen Annika som berättade att man kunde hitta liknande på www.amazon.uk Jodå, där fanns de i olika former och utföranden. Jag beställde en svindyr liten tomte som är ca en tiondel i storlek av den gamla.

Den här typen av tomtenisse kallas "Elf on a shelf" i Storbritannien och finns i en mängd utföranden, som sagt. Jag köpte även cupcake-formar med det motivet, vilket ni nog får se längre fram mot jul här. Kanske blir det jul-cupcakes nån kväll.

Har ni någon tomte som betyder lite extra för er? Berätta gärna!
2 kommentarer: