onsdag 2 december 2015

Lucka tre i 2015 års bloggkalender Tillfälligt avbrott i vardagen

I dag har jag tagit ledigt. Bara sådär. för att ha en skön och avkopplande dag tillsammans med J, min sambo. Vi ska ta färjan till Fredrikshamn för att julshoppa lite, men framför allt för att ha en lugn och skön dag ihop.

Hemgjort julkort av papper från Graphic 45
Det är inte alla som kan ta ledigt en dag bara för att koppla av, det vet jag, men man borde göra det oftare. Inte bara ta ledigt för att putsa fönster, handla julklappar och skura golv. Nej, ta ledigt för att umgås med någon du tycker om. Eller varför inte ta en dag med barnen, gör nåt kul (inte nödvändigtvis dyrt) bara ni tillsammans, Utan krav.

Numera är det inte billigt att vara svensk och handla i Danmark. Kronan är värd ca 70 danska ören vilket gör att mycket av det man förr handlade billigt hos grannarna nu är billigare att handla hemma. Men det är fint att ta båten och sitta och adventsmysa med en räkmacka och något gott i glaset.

I land brukar butikerna skylta fint och i chokoladebutiken kan man fynda året om. Men särskilt till jul så klart. I ostbutiken ligger gamla Ole och osar - kanske får en bit följa med J hem. Själv äter jag inte saker som luktar tonårs-strumpor. Hellre då ett danskt wienerbröd med mycket chokolade.

Denna torsdag vill jag bjuda er på ett recept på goda och lättbakade julkakor. Det är en facebookgruppskompis som efterlyst dem. Här kommer receptet! Håll till godo!

Min hemgjorda julbok är en receptskatt!

Sega saffranssnittar

100 gram smör
1 dl socker
1 kuvert saffran
några droppar varmt vatten
2 msk sirap
1/2 tsk bikarbonat
2½ dl vetemjöl

Mjuka upp smöret genom att köra det några sekunder i en skål i micron. Stöt saffranet med lite av sockret och lös upp detta i några droppar vatten. 

Blanda ihop det mjuka smöret med socker och saffransblandningen. Rör i sirap och sist vetemjölet blandat med bikarbonat. Blanda inte i allt mjöl på en gång, utan känn efter hur mycket som behövs för att kunna forma degen. 

Rulla ut degen och platta ut till en centimeters tjocklek på smord plåt. Grädda i 175 grader i cirka 15 minuter. Skär sneda kakor och låt dem svalna.6 kommentarer:

 1. Ha så trevligt på resan! Det ska visst inte blåsa så mycket idag!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nej, det var helt perfekt väder - t.o.m. sol i Fredrikshamn.

   Radera
 2. Finaste du Erika �� Kram från Gerd

  SvaraRadera