torsdag 26 januari 2012

Asiatiska kryddor

Jag är nog lite av en fanatiker när det gäller kryddor. Jag har visserligen mina favoriter men köksskåpet och lite till är belamrat med olika kryddor som används mer eller mindre ofta. De asiatiska kryddorna är många och inte alltid så lätta att hålla isär. Dessutom är jag ganska bekväm och köper gärna färdiga kryddblandningar. Jag menar en krydda som bockhornsklöver använder jag inte jätteofta. Så synd då att köpa en burk som står och blir gammal. Jo, för kryddor har bäst före-datum!

Till middag i dag lagade jag en thai-inspirerad gryta med risnudlar till. Jag wokade gul lök, vitlök, strimlad morot, strimlade bambuskott, röd paprika och bok choy, som är en kinesisk bladgrönsak. När allt frästs upp hastigt hällde jag på kokosmjölk och en påse Paneng från Santa Maria. Det är en bra genväg när man inte orkar fundera på vilka kryddor man ska välja. Jag puttade i en burk fina räkor också, såna där i lake från kyldisken ni vet. Till detta risnudlar och räkchips. Mums!

Bok choy brukar jag inte köpa eftersom
den finns i asiatiska butiker men i förrgår hittade jag den på COOP och
för bara 15 kr dessutom!!! Jättegod och full av nyttiga vitaminer. Smaken påminner en aning om mild ruccola. Det är nog den mjuka senapssmaken som jag tycker är så god - inte alls så rå som ruccolasmaken.

En annan asiatisk krydda som är mycket god är den thailändska basislikan. Med en svag lakritssmak och god hetta passar den fint i thai-mat , särskilt i rätter med ostronsås tycker jag.
Kaffir-limeblad är en annan krydda jag har svårt att klara mig utan. Ibland köper jag färskfrysta i asienlivs men annars går det rätt bra med kryddhyllans krossade limeblad i påse. Jag har för mig att det är Santa Maria som gör dem också. Lila/blå förpackning om ni vill veta.

Andra oumbärliga kryddor och såser är färsk ingefära, citrongräs, hoisinsås, fisksås, koriander (jag ääälskar koriander) och sesamolja. Jag tror att jag har fått min inspiration av Monika Ahlberg som just varit i Thailand och nu bara sprutar ut thai-recept på sin blogg.

Vilken är er favorit när det gäller mat från Asien? Indiskt? Thai? Sushi eller kanske gammal hederlig kina-mat? Kommentera och berätta!




7 kommentarer:

  1. Äter all mat, vilket ursprung det än har. Matvrak! I stab har vi thai och sushi, gott! Älskar indiskt, men äter det vansinnigt sällan. Kinamat är väl det som inte lockar särskilt mycket då. Den perioden har varit tidigare, då det var helt nytt.

    Kram

    SvaraRadera
  2. Thaimat är fantastiskt gott. Vi har också testat de där påsarna från Santa Maria och de var riktigt bra!

    Chokladbollarna rullade jag i pärlsocker som jag hade färgat med karamellfärg :o)

    Kram

    SvaraRadera
  3. Bättre kryddor finns nästan inte =)

    SvaraRadera
  4. Tack för tipset kära du ha en fin vinterlördag : ) varm kram Sofia

    SvaraRadera
  5. Hej!
    Var hittar man limeblad i Västra göteborg?

    mvh,
    /Kenneth

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej! Kul att se dig här på min blogg! Jag brukar köpa färska limeblad i asiatiska butiken vid Allén, nära Järntorget, på samma sida som glasögonbutiken. Annars använder jag gärna torkade från Santa Maria. Köps på COOP eller ICA. Ha en fin dag och välkommen tillbaka!

      Radera
    2. Hejsan!
      Jag lyckades hitta till den butiken igår! :) Det fanns ju en massa gott där!

      Radera