tisdag 10 januari 2012

Förebild nr 2 - Monika Ahlberg

Min andra förebild när det gäller matlagning och bakning är Monika Ahlberg, matskribent, bagare och inspiratör på hög nivå. Redan  när Monika var yngre fascinerades jag av henne; hon var så vacker, vilket hon fortfarande är,  och så var hon ihop med en av mina skådespelarfavoriter - Tommy Berggren. Jag läste om henne i VeckoRevyn och drömde om att se ut som hon. Spröd som en bauersk sagoprinsessa men samtidigt så stark och med en utstrålning som få.

När hon sedan började laga mat i TV och skötte Rosendahls trädgårdscafé, ett av mina favoritställen i Stockholm, ja då var min lycka total. Visst förstår jag att också hon är en vanlig människa i det avseendet att hon precis som alla andra har vardagsbekymmer, är förkyld ibland och säkert har sina fel och brister (kanske...). Men för mig är hon en person att se upp till. Just därför att hon blandar kändisskapet med en skön vanlighet.

När Monika kokar sylt eller vad det nu är hon gör, så är det så enkelt. Hon krånglar inte till det med en massa konstigheter utan det är god mat av bra råvaror rätt och slätt. Enkelt men raffinerat och dessutom har jag förstått att hon inte följer recepten slaviskt heller. DET gör inte jag heller. Står det två vitlöksklyftor så tar jag en halv vitlök. Om jag vill.

Känslan av att inte vara den enda i dagens Sverige som tycker om att lägga in päron i ingefära, att inte vara den enda som gillar att baka, den känslan är skön för mig. Jag får ofta höra "Hur orkar du?" när jag bakar, lagar mat, kokar äpplemos osv. Då skäms jag nästan som om det vore något fel i att baka istället för att se på TV... Lite töntstämpel eller så.

Jag tycker om att glädja andra med goda kakor. Jag gillar att göra små lådor av papper och fylla dem med hemlagad kola. Att bjuda hem någon på middag och överraska med hemsyltade trattkantareller och äppelgelé till middagen är bara roligt för mig. Jag gör det inte för att andra ska ha dåligt samvete över att Familjen Dafgård eller Findus är deras bästa vän. Jag lagar mat för att jag älskar det och mår bra av det. 

Rosendals trädgårdscafé är i det närmaste en Bibel för mig. Jag bakar inte så ofta efter recept, men jag inspireras och njuter av bilderna. Jag läser recepten, knycker idéer men gör i slutändan som jag själv vill ändå. Bilderna och texterna i den här boken gör den till en av mina absoluta favoriter. Den är en av Sveriges mest sålda kokböcker har jag läst, och om ni kikar i den förstår ni varför. Underbar!

Här kommer ett recept på polkamaränger. Det är inte hämtat ur den här boken, men marängerna är så vackra att jag inte kan låta bli att ta med dem här. Om du klickar HÄR kommer du till Monikas matblogg. Läs den!

Polkamaränger

 4 st äggvitor 3 dl florsocker 1 dl fint krossade polkagrisar eller 4 st droppar pepparmintolja 4 droppar röd karamellfärg (cirkamängd)

 

Bild: http://www.recept.nu/

Gör så här

1. Vispa äggvita och florsocker länge.
2. Krossa polkagrisarna fint i en mortel. Häll ner krosset (eller pepparminstoljan) i äggvitan.
3. Droppa ner karamellfärg, rör lite. Använd inte för mycket, marängerna ska bli randiga.
4. Klicka eller spritsa ut smeten på plåt. Grädda i ugn på 125 grader i cirka 50-60 minuter, beroende på storlek.


5 kommentarer:

  1. Älskar detta "Jag gör det inte för att andra ska ha dåligt samvete över att Familjen Dafgård eller Findus är deras bästa vän. Jag lagar mat för att jag älskar det och mår bra av det. ". Får jag ha med det som ett citat från dig i min kokbok? Snälla mamaaaa<3

    SvaraRadera
  2. Hej!:)
    Åh, vad jag gillar det du skriver!!! Jag kan nog skriva att jag delar allt med dig;) fast jag är kanske lite mer TV-nörd än vad du är. Jag har inte heller följt M Ahlberg lika mycket, fast jag är superimponerad av henne, precis på det sättet. Jag önskar att jag gjorde lite mer av sylt, saft, inläggningar osv. men vi har så mycket runt om oss att det helt enkelt inte finns den platsen i min tid. Men man prioriterar ju också och jag har lagt mer tid på mitt "skapande" och hundarna (tror jag). Jag är inte heller helt frisk, min rygg är kass och därav är orken inte alltid så stor.
    Vi har ett litet rum under tvättstugan, ett rum med väggar och tak av stenblock. Där ska vi så småningom ha vår matkällare och då blir det nog mer av sylt och saft...
    Marängerna ser jätteläckra ut, ska komma ihåg dom när det blir äggvitor över.

    Önskar Dig en bra dag!
    kram lisamaja

    SvaraRadera
  3. Lilla B: Jag älskar dig och du får ha med det! Jag blir stolt om du tar med det!!! <3

    Lisa-Maja: Vad roligt att du tycker om det jag skriver! Härligt - vi är nog lite själsfränder, du och jag. Mina hundar betyder också jättemycket för mig, men tar inte så mycket tid. Den där matkällaren är jag avundsjuk på minsann! Ha en riktigt skön dag du också! Kramar!

    SvaraRadera
  4. Monika Ahlebrg är fantastisk : ) ha en bra kväll varm kram Sofia ps. Har Lill-Zlatan och morbror raring underbar bok : )

    SvaraRadera
  5. Töntig?? DU??!! Det kan man ju inte kalla dig precis..
    Jag tycker det är härligt med människor som har ett passionerat intresse! Skulle behöva ett jag med.. förutom träingen då vill säga:))
    Kram Gisela

    SvaraRadera